Zenés színház

Hány lépés az élet? – kritika a Hanna című előadásról

2022.11.10. 15:10
Ajánlom
Egy, kettő, három… – számolta a másodperceket Szenes Hanna zárkája magányában, beletörődve sorsába, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik. „Veszítettem” – mondja végül, ám a Füge Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Miss Biro Publishing közös előadása nem a lemondásról, sokkal inkább az életigenlésről szól.

A Hanna című előadásból hiányoznak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. Egy fiatal lány élettörténetét látjuk megelevenedni, annak minden apró örömével, bánatával és tragédiájával, a lány saját szavain, naplóbejegyzésein, versein és a visszaemlékezéseken keresztül. Szenes Anikó – ahogyan iskolatársai ismerték – nem különbözik a többi tizenévestől: kortársaival együtt igyekszik megismerni a világot, fiúkkal találkozik, miközben próbál jól teljesíteni az iskolában.

Idilli világa, amelyben látszólag megtalálja a saját helyét, azonban hamar szertefoszlik, és beszivárog életébe a rideg valóság.

performance_1664435637fC-134859.jpg

Widder Kristóf és Bíró Eszter a Hanna – szabadesés több szólamban című előadásban (Fotó/Forrás: FÜGE Produkció)

Zsidó származása fenyegető teherként nehezedik rá, ő pedig mindent megtesz azért, hogy kívül helyezkedjen az éppen zajló eseményeken. De a Baár-Madas Református Líceum önképzőkörének nyolcadik osztálya nem nézi jó szemmel, hogy a közösséghez tartozik – hiába kitűnő tanuló, Nemes Nagy Ágnessel nem versenyezhet, nem tölthet be tisztségeket, ráadásul dupla tandíjat kell fizetnie.

Arra sincs esélye, hogy egyetemre járjon, származása az érettségi után ismét megtorpanásra kényszeríti. Közben a család is a széthullás szélén áll: a lány testvére a hatályos törvények miatt elhagyja az országot, 1939 szeptemberében pedig az akkor már héberül is író Hanna is emigrál, Palesztinába költözik, ahol mezőgazdasági iskolába jár, és földműveléssel foglalkozik. Hirtelen értelmet nyer a játszók – Bíró Eszter és Widder Kristóf – mögött, a térben lebegő gyökér és a farönk:

a földből kiszakított, immár sehova sem tartozó élőlény képe, ami tápanyag nélkül elpusztul.

performance_16644356380D-134859.jpg

Widder Kristóf és Bíró Eszter a Hanna – szabadesés több szólamban című előadásban (Fotó/Forrás: FÜGE Produkció)

A lány körül felsejlenek világának meghatározó elemei, a becsomagolt élet: a barna papírba tekert tárgyaknak csak a sziluettjét látjuk, Bíró Eszter egyesével bontja ki az ejtőernyőt, az elhunytak emlékét őrző köveket, a kabátot, tehát mindent, ami hozzá tartozik, illetve a hegedűt, amely magát Hannát szimbolizálja.

A háttérben Widder Kristóf csellón játszik, amelynek hangja megteremti a jelenetek feszültségét, és a hangszer megszólaltatásának is jelentése van: baljós események eljövetelét sejteti. Ha éppen nem az eredeti funkcióját tölti be, a cselló az édesanyát testesíti meg, így alkot egy párt a hegedűvel. Widder, aki Tóth Réka Ágnes dramaturggal közösen szerzőként is részt vett a darab elkészítésében, illetve rendezőként jegyzi az előadást, bizonyos jelenetekben maga is színre lép szereplőként. Hol udvarlóként, testvérként, tanárként, bajtársként, hol pedig fogvatartóként segíti Bíró Eszter játékát, aki olykor közönnyel, csendes beletörődéssel, olykor pedig dacos ellenállással reagál az őt érő impulzusokra, megfogalmazásában jelentést kapnak a csendek is.

Értelmezésében Hanna szeme előtt egyetlen cél lebeg: hogy segítsen sorstársain.

A kamaszos dac és düh, amely egy-egy verssorban vagy mondatban érződik, hamar szilárd elhatározássá válik. Az is komoly motivációt jelent számára, hogy szenved a vidéki élet egyhangúságától, vágyik arra, hogy alkothasson, kiugrási lehetőségei azonban aligha vannak.

performance_1664435635f2-134858.jpg

Widder Kristóf és Bíró Eszter a Hanna – szabadesés több szólamban című előadásban (Fotó/Forrás: FÜGE Produkció)

Egy ilyen helyzetben a brit hadsereg színeiben tenni valamit az otthon maradókért, rendkívül vonzó alternatíva lehet egy fiatal számára, Hanna tehát egyike lesz annak a tizenhét, magyar származású zsidónak, akiket kiképeznek a deportálások megakadályozására. Jugoszláviában ér földet az ejtőernyővel, ő pedig annak ellenére, hogy az egyik bajtársa türelemre inti, hátrahagyva a többieket, átlépi a magyar határt, ahol aztán letartóztatják.

Ez a jelenet egy heroizálási gesztus az alkotók részéről, ugyanis a valóságban valószínűleg már a földet éréskor elárulták a „felszabadítókat”, Hanna mellett pedig további két katonát ejtettek foglyul, akik később, a kínzások hatására a lány ellen vallottak.

A börtönjelenet az egyetlen olyan pontja az előadásnak, ahol Hanna, levetve a magabiztosság álarcát, majdnem megtörik. A sorozatos vallatások és megaláztatás mellett fogvatartói az édesanyját használják fel arra, hogy információhoz jussanak, ez pedig már az ő lelkének is sok. „Ami ma bűn, lehet, hogy holnap érdem” – mondja 23 évét meghazudtoló bölcsességgel, az utolsó pillanatokban is kiállva az emberségesség mellett. Végül nem árulja el küldetése célját, és érzelmes levélben kér bocsánatot azoktól – leginkább édesanyjától –, akik döntései miatt belekeveredtek az ügybe.

A végjátékkal új jelentést kap az előadás kezdőképe is.

performance_1664435636tS-134900.jpg

Bíró Eszter és Widder Kristóf a Hanna – szabadesés több szólamban című előadásban (Fotó/Forrás: FÜGE Produkció)

A darab ugyanis már a nyitójelenetben sem hagy kétséget afelől, mi lesz Hanna sorsa. Ekkor azonban a néző számára még nem világos, hogy egy fiatal lány, akinek komoly tervei vannak az életben, miért választja inkább a mártírhalált, és miért nem fogadja meg fogvatartója tanácsát, hogy kérjen kegyelmet.

A válasz talán két szóban ragadható meg a legteljesebben: becsület és tartás. Mert az alig 70 perces előadás minden pillanatban egyértelművé teszi, hogy elszántsága és vakmerősége ellenére Hanna is fél, gyötri a kétely, a magány, és hogy olykor suta versei – melyekre egyszer-egyszer ő maga is reflektál, kiszólva a közönség irányába – mély érzelmekről árulkodnak. De felülkerekedik a negatív gondolatokon, illetve baljós megérzéseken, és megmarad embernek egy olyan világban, amelyből látszólag minden emberség kiveszett. Ezek után pedig arra a kérdésre, kér-e kegyelmet, egyetlen választ adhat csak: „Maguktól?”

Szerző: Vass Antónia

Fejléckép: A Hanna című előadás jelenete (forrás: FÜGE Produkció)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.