Zenés színház

Harangozó Gyula is pályázik az Operaház főigazgatói posztjára

2011.05.16. 09:22
Ajánlom
Horváth Ádám mellett Harangozó Gyula is pályázik a Magyar Állami Operaház Budapest főigazgatói posztjára. Bár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hány pályázat érkezett a héten lejárt határidőig, az MTI információi szerint összesen öten kérték ki a pályázati anyagot.

A főigazgatói pályázat beadási határideje szerdán járt le. Horváth Ádám, aki jelenleg miniszteri biztosként vezeti az operaházat korábban többször is kijelentette, hogy pályázik a posztra. Harangozó Gyula az MTI-nek pénteken erősítette meg, hogy beadta pályázatát. A táncművész, aki korábban már volt balettigazgató az Ybl-palotában, és aki júniusban köszönt le a Bécsi Staatsoper balettigazgatói posztjáról, elmondta, hogy egy kész csapattal nyújtotta be pályázatát, mert az operaházhoz hasonló intézményt véleménye szerint nem vezethet egy személy. Így a fő-zeneigazgatói poszton a nemzetközileg elismert Vásáry Tamás venne részt a munkában.

"Láttam Maazelt és Ozawát dolgozni Bécsben, Sawallischt Münchenben, láttam, hogy a 'general music directori' napi elfoglaltság milyen megterhelő volt számukra.  Egy ilyen, még mindig sokat utazó tekintély mögé vagy mellé, mint Vásáry Tamás, egy operatív fiatal erőt érdemes állítani első karmesterként, aki azután elsajátítja a mesterfogásokat az idősebb mestertől. Az energikus Héja Domokosra számítanék" - tette hozzá. Harangozó Gyula a művészeti igazgatói poszton az énekesek hangját ismerő, tapasztalt Kossuth-díjas Tokody Ilonát látná szívesen, aki elősegítené, hogy a magyar énekesek megfelelő feladatokhoz jussanak. A szervezeti kérdésekkel Lőrinczy György foglalkozna, akinek kiterjedt kapcsolatai vannak a művészvilággal, ugyanakkor a fesztiválok szervezésében is komoly tapasztalatokat mutathat fel. Harangozó Gyula hozzáfűzte: az énekesek és a zenészek körében népszerű mostani első karmesterrel, Kovács Jánossal is beszélt, aki a tiszteletbeli első karmesteri pozíciót készséggel elfogadná. "A balettel kapcsolatban is van elképzelésem, de ezt még nem mondanám el, annyi bizonyos, hogy a szakmámból adódóan a fél szememet rajtuk tartanám"- jegyezte meg Harangozó Gyula, hangsúlyozva, hogy nagy rutinja van a szervezésben és a nyugodt légkör megteremtésében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI többszöri megkeresésére sem adott választ arra, hány pályázat érkezett az operaház főigazgatói posztjára. Az MTI azonban úgy tudja, összesen öten kérték ki a pályázati anyagot, és a beérkezett pályázatokat a jövő héten bírálja el a bizottság. A testület tagja a szaktárca képviselői mellett Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára, Victor Máté, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tanácsadója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.