Zenés színház

Hármas egység – Miklósa Erika természetről, sportról és kultúráról

2021.07.14. 16:15
Ajánlom
A természet, a sport és a kultúra találkozására épülő Tisza-tavi Fesztivál idén kibővülve, több helyszínnel gazdagodva immár Magyar Tavak Fesztiválja gyűjtőnév alatt keresendő a programkínálatban. A rendezvény nagykövete Miklósa Erika világhírű koloratúrszoprán, aki pályájának harmincéves jubileumát ünneplő, egy egész éven átnyúló eseménysor részeként július 30-án gálaestet ad a festői szépségű Tiszafüreden.

A zene amúgy is csodálatos világához milyen új dimenziót adhat hozzá a természet közelsége vagy épp egy kerékpáros túra?

A Természet Operaháza megálmodója, Debreczeni Ildikó nagyon eltalált anno a nagyköveti felkéréssel, számomra ez a három dolog elválaszthatatlan. Régebben nem volt divatos, hogy egy klasszikus zenész sportoljon, nem volt természetes, hogy a kettőt együtt is lehet csinálni. De én mindig is azt gondoltam, hogy ez a trió – zene, természet, mozgás – együtt van harmóniában. Mindez az élettörténetemből is fakad, hiszen a családom nagyon szeretett túrázni, kirándulni, sokat sátoroztunk főleg Magyarországon. Először a sport ígérkezett a hivatásomnak, de egy sérülés miatt nem tudtam folytatni. Ekkor lépett elő a zene.

Az induláskor sorsdöntő volt a sportból hozott versenyszellem. Egy nemzetközi atlétikai versenyen távolugrásnál ugyan megsérült, de nem sokkal később már egy esküvőn énekelt, ahol dr. Maday Lilla lépett oda önhöz azzal, hogy ön lehet a világ egyik legjobb Éj királynője. Az álma, hogy olimpiai bajnok legyen, a sérüléssel szertefoszlott, de hogy valamiben a legjobb lehet, ez megadta a kezdőlökést a zene irányába. A későbbiekben hogyan segítette át a küzdőszellem az énekesi pálya nehézségein?

Nem az a fontos, hogy mindenkiből hivatásos sportoló legyen, de ha egészséges mértékben mozgunk, akár gyerekként, akár felnőttként, az önbizalmat és erőt ad. A fizikai jó érzés a mentális állapotunkra is pozitívan hat.

A sportolói versenyszellemben benne van az igazságosság, a becsület – a sport csak jóra nevelhet.

A belső tartás is lényeges, ami a hitből fakad: a családom eléggé vallásos, szüleim, nagyszüleim fontosnak tartották, hogy templomba járjunk, elsőáldozók legyünk. Ha ezek a tényezők összekovácsolódnak, olyan belső energiaforrást teremtenek, ami át tud segíteni a nehézségeken, és ez egy ilyen göröngyös pályán, mint a klasszikus zenei, kulcsfontosságú. Az operaénekesi lét különösképp specifikus, hiszen a hangszert a testünkben hordozzuk, másfajta védelmet, törődést, óvást – de nem túlféltést – kíván egy életen át. Rendkívül individuális műfaj.

miklosaerika-170034.jpg

Miklósa Erika

A töltekezést is a természet és a sport adja?

Igen, és érdekes módon, amikor sportolok, nagyon sokat gondolok a zenére, de amikor a természetben vagyok, akkor is a zene jár a fejemben, és az, hogy milyen jó sportolni. Ez egy érdekes körforgás, cirkuláció, ami nekem sokat jelent. Azért is örülök, hogy Debreczeni Ildikó engem választott a fesztivál nagykövetének, mert ez az üzenet az én életemben is benne van. Most különösen jó, hogy a rendezvény Magyar Tavak Fesztivállá bővült, és idén júniusban a Velencei-tónál is bemutatkozhattunk, hiszen nagyon nehéz másfél-két éven vagyunk túl.

Mindannyiunknak nagy próbatétel volt a világjárvány és az azzal járó korlátozások, változások, és a legtöbbünknek a sport, a zene, a természet jelentette a menedéket.

Említette a Velencei-tavi gálakoncertet, ami a három évtizedes pályafutását ünneplő sorozat része volt. Ebbe a sorba tartozott egy márciusi streamest, a következő állomásnak pedig pedig a július 30-i tiszafüredi Gálaest ígérkezik. Hogyan lesz ez – a koncert címét idézve – Miklósa Erikára hangolva?

A Velencei-tónál megtartott eseményhez hasonlóan alakul a program, de van néhány lényeges eltérés. Két részből fog állni a gála: pár zenekari számtól eltekintve az elsőben ugyanaz hallható majd, mint júniusban, a második részben azonban egészen különleges produkcióval várjuk az érdeklődőket. A Tisza-tavi Fesztivál alapkoncepciójának része, hogy a sokféleség is jelenjen meg, így Bársony Bálintot is bevontam az est programjába. Az Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonos, zenész és zeneszerző egy különleges utazásra hív egy jól összegyúrt zenei anyag segítségével, amelynek alapja a sport, a természet és a zene egységének ábrázolása. Ebbe a különleges áramlásba leszek beleillesztve, és ettől a miliőtől lesz ez a koncert nagyon más, mint az eddigi, jubileumhoz kapcsolódó események. Augusztus 1-jén pedig ismét részt veszek az Operun élményfutáson a lelkes és futásra kész résztvevőkkel.

IMG_0865-104750.jpg

Batta András és Miklósa Erika a Partitúra bükki adásának forgatásán (Fotó/Forrás: Hutanu Emil / Fidelio)

A 2012-es beszélgetésünkkor, a Kossuth-díj átvétele után azt mondta, Violetta lenne a szerepálma a Traviatából. Ezt azóta sikerrel abszolválta, ahogy a New York-i maratont is lefutotta 2013-ban, ami szintén egy nagyobb célja volt. Most milyen új kihívásokat tűzött maga elé a zene és a sport terén?

Az Opera következő évadában ismét éneklem többek között Violettát, és bár az online premierre már sor került, remélem, hogy élő közönség előtt is bemutathatjuk Vecsei H. Miklós első operarendezését, a Szöktetés a szerájból című Mozart-operát, amelyben Konstanzét alakítom, a jövőben pedig szívesen formálnám meg ismét Lammermoori Luciát is.

Ezeket az érett nőalakokat fiatalabb énekesként is megpróbáltam életre kelteni, de harminc év rálátásával úgy érzem, ezek a szerepek most álltak össze.

A kialakulóban lévő projektek közül kiemelném azt a Piazzolla zenéi alapján készülő produkciót, amit reményeim szerint filmre is rögzítünk. Egy olyan történetről van szó, melyben a női sors 14 állomása jelenik meg a születéstől a halálig. Novák Péterrel közösen készítjük a darabot, aki kor-, művész-, sors- és alkotótársam. A Partitúra című kulturális műsort is ő rendezi, és számos más projektben is együtt dolgozunk, például a tehetséggondozás területén. Ötvenévesen művészi feloldozásként tekintünk erre az új darabra, amely által sok mindent fel tudunk dolgozni, meg tudunk élni. Remélem, hogy egy-két éven belül sikerül bemutatni a művet a választott helyszínén, a VIII. kerületi Vásárcsarnokban.

Velence6-153942.jpg

Miklósa Erika a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Partitúra)

Egyik interjújában azt mondta, a kedvenc eszköze a sportcipője, a kedvenc otthoni tárgya a Kossuth-díja. Az elmúlt harminc évből milyen további kedves pillanatokat és emlékeket őriz?

Mindenképp olyan momentumokat, ahol valamilyen közösség részeként kellett tevékenykednem. Az Opera 2017-es Japán turnéjára, az előadások hangulatára, arra, hogy a családom is elkísért, és ahol Szappanos Tibor tenorral – aki baptista lelkipásztor is egyben – közösen elmélkedtünk, imádkoztunk, sokat gondolok. Tárgyak tekintetében egy kavicsot is elteszek, ha azt a kislányom adta, vagy olyan helyen találtam, ami emlékezetes. De ha benézek a szobámba, még két dologból biztosan erőt merítek. Az egyik valóban a Kossuth-díjam, a másik pedig az a hatalmas Zsolnay-porcelán, amely a Kincsem lovat ábrázolja, ez a Prima Primissima-díjam. Óriási, lenyűgöző szobor, ami a teljesítmény, a magyarság, a sport, a kultúra, a természet, azaz a pályám és az életem alapjainak egyik legszebb szimbóluma.

A július 30. és augusztus 1. között zajló Tisza-tavi Fesztiválról ide kattintva tájékozódhat bővebben.

Fejléckép: Miklósa Erika (fotó: Emmer László)

Támogatott tartalom

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.