Zenés színház

Harmincéves Macskák

2011.05.11. 07:32
Ajánlom
Londonban 1981. május 11-én mutatták be a világ egyik legismertebb és legkedveltebb musicaljét, amely a brit fővárosban húsz, New Yorkban 18 évig futott egyfolytában, a Madách Színházban pedig 1983 óta van műsoron.

Andrew Lloyd Webber T. S. Eliot angol költő versciklusát álmodta színpadra. Webber a dalokat Eliot ciklusára komponálta, kivéve a legismertebbet: a Memory szövegét Trevor Nunn állította össze a költő két másik verse alapján. A zene eklektikus, a klasszikus popzenétől a dzsesszen át a rockig, sőt a magasztos himnuszig minden megtalálható benne, olykor akusztikus, olykor elektromos kísérettel. A londoni West Enden az 1981. május 11-i bemutató a fülbemászó zenén kívül a szemkápráztató koreográfiával, pazar jelmezekkel, csodálatos sminkjeivel hódította meg a közönséget. A darabot azóta több mint húsz ország közel kétszázötven 250 városában mutatták be, és eddig húsz nyelvre fordították le.

A komponista mindig is hitt a nagy költségvetésű, sokszereplős, rengeteg munkával kidolgozott szuperprodukciókban: a darab első bemutatója Londonban 900 ezer fontba, New Yorkban ötmillió dollárba került, a látvány és a hang valósággal letaglózta a nézőket. A Macskák végül Londonban a negyedik leghosszabban futó színpadi mű lett, 1981 és 2002 között 8949 alkalommal került színre, a New York-i Broadway-n pedig 1982 és 2002 között 7485 alkalommal játszották. Ezt a rekordot csak egy másik Webber-darab, Az operaház fantomja tudta felülmúlni.

A komponista nehéz utat járt be a premierig, mert az öreg színházi rókák szkeptikusan fogadták az életüket eldaloló-eltáncoló, nagyon is emberi tulajdonságokkal bíró macskák ötletét. Amikor a Warner Brothers kihátrált a produkcióból, Webber azt mondta nekik: gondolják meg, hogy a világ fele utálja a macskákat, a másik fele viszont imádja: "Én megelégszem ezzel az 50 százalékkal" - reagált a zeneszerző. A sikertörténet őt igazolta, műve ugyanis nemcsak a közönség tetszését nyerte el, hanem nyolc Tony-díjat is besöpört. A sikerdarabhoz olyan művészek neve kötődik, mint Elaine Paige, aki a próbán megsérült Judi Dench szerepét vette át, és Sarah Brightman, Webber egykori felesége.

A Macskák 1983. március 25-én érkeztek meg Magyarországra, világhódító útjuk harmadik állomásaként. A Romhányi József által fordított darab bemutatóját a Madách Színházban tartották Szirtes Tamás és Seregi László rendezésében, a darab - magyar színpadokon példátlan - 1300. előadását 2010 januárjában ünnepelték.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.