Zenés színház

Három éjszaka, ami felforgatta a magyar színházi világot – ma ünnepeljük a Magyar Musical Napját

2021.01.12. 12:25
Ajánlom
1961. január 12-e mérföldkő a magyar musicaljátszás történetében: a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházban bemutatták az Egy szerelem három éjszakáját, az akkor még pályája elején járó Szinetár Miklós rendezésében.

A darab librettóját Radnóti Miklós személye mellett az a Guillaume Apollinaire-vers ihlette, melyet Vas István a tragikusan elhunyt költő naplójában talált:

„Letéptem ezt a hangaszálat
Már tudhatod az ősz halott
E földön többé sose látlak
Ó idő szaga hangaszálak
És várlak téged tudhatod”

A darab alkotógárdáját Ungvári Tamás irodalomtörténész, dramaturg fogta össze. Hubay Miklós a Nemzeti Színház elismert drámaírójaként nagy szakértelemmel látott hozzá a musical alapjául szolgáló színmű megírásához. Nem volt könnyű dolga, ugyanis az amerikai zenés színpadok népszerű műfaját a magyar közönség legfeljebb hírből ismerhette, hiszen a valaha volt legjobb musicalnek tartott My Fair Ladyt csak alig pár évvel korábban mutatták be a Magyarországról akkor elérhetetlennek tűnő Broadwayn, az 1957-es nagy sikerű West Side Story filmváltozata pedig csak az Egy szerelem három éjszakája bemutatójának évében készült el.

Maradt tehát előtanulmánynak Gershwin dzsesszoperája, a Porgy & Bess, valamint az oly nagy sikerrel játszott operettek és daljátékok.

Ránki György zeneszerző és Vas István költő, műfordító, a darab dalszövegírója a lehető legnagyobb precizitással rakták össze a musical zenei anyagát.

Egy_szerelem_harom_ejszakaja_az_elso_magyar_musical_1961-120549.jpg

Bodrogi Gyula és Margitai Ági az előadásban (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Bálint, a fiatal költő alakja egyértelműen Radnótit idézi, ám sorsa nem azonosítható vele. Három képben – három éjszakában – elmesélve elevenedik meg a friss házasok reményteljes összeköltözése, az elválás fájdalma és a kedves utáni vágyakozás, ami a háború borzalmait és a levert forradalmat átélt közönség számára nagyon is valóságosnak hatott a premier idején.

A korabeli filmhíradó nagy sikerként számolt be a Margitai Ági, Bodrogi Gyula, Sennyei Vera, Agárdy Gábor, Miklósy György és Horváth Tivadar főszereplésével bemutatott musicalről, hamarosan pedig már a filmvásznon is láthatta a közönség: Révész György 1967-es alkotásának főszerepét Tóth Benedek és Venczel Vera játszotta. Somló Tamás megkapta érte a magyar filmkritikusok díját a legjobb operatőri munkáért, de a film nemzetközi szinten is sikeres lett, Buenos Airesben és Mar del Platán is díjazták.

A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta az eredeti színházi ősbemutató évfordulóján ünnepeljük a Magyar Musical Napját.

Fejléckép: Margitai Ági és Bodrogi Gyula az előadásban (fotó: Kotnyek Antal / Fortepan)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.
Zenés színház hír

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Zenés színház interjú

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház videó

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Zenés színház hír

Musicalt írtak Frida Kahlóról

A mexikói festőművész életéről készült zenés darabot az Obie-díjas szerző, Neena Beber írja, zenéjét pedig Jaime Lozano készíti.