Zenés színház

Három éjszaka, ami felforgatta a magyar színházi világot – ma ünnepeljük a Magyar Musical Napját

2021.01.12. 12:25
Ajánlom
1961. január 12-e mérföldkő a magyar musicaljátszás történetében: a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházban bemutatták az Egy szerelem három éjszakáját, az akkor még pályája elején járó Szinetár Miklós rendezésében.

A darab librettóját Radnóti Miklós személye mellett az a Guillaume Apollinaire-vers ihlette, melyet Vas István a tragikusan elhunyt költő naplójában talált:

„Letéptem ezt a hangaszálat
Már tudhatod az ősz halott
E földön többé sose látlak
Ó idő szaga hangaszálak
És várlak téged tudhatod”

A darab alkotógárdáját Ungvári Tamás irodalomtörténész, dramaturg fogta össze. Hubay Miklós a Nemzeti Színház elismert drámaírójaként nagy szakértelemmel látott hozzá a musical alapjául szolgáló színmű megírásához. Nem volt könnyű dolga, ugyanis az amerikai zenés színpadok népszerű műfaját a magyar közönség legfeljebb hírből ismerhette, hiszen a valaha volt legjobb musicalnek tartott My Fair Ladyt csak alig pár évvel korábban mutatták be a Magyarországról akkor elérhetetlennek tűnő Broadwayn, az 1957-es nagy sikerű West Side Story filmváltozata pedig csak az Egy szerelem három éjszakája bemutatójának évében készült el.

Maradt tehát előtanulmánynak Gershwin dzsesszoperája, a Porgy & Bess, valamint az oly nagy sikerrel játszott operettek és daljátékok.

Ránki György zeneszerző és Vas István költő, műfordító, a darab dalszövegírója a lehető legnagyobb precizitással rakták össze a musical zenei anyagát.

Egy_szerelem_harom_ejszakaja_az_elso_magyar_musical_1961-120549.jpg

Bodrogi Gyula és Margitai Ági az előadásban (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Bálint, a fiatal költő alakja egyértelműen Radnótit idézi, ám sorsa nem azonosítható vele. Három képben – három éjszakában – elmesélve elevenedik meg a friss házasok reményteljes összeköltözése, az elválás fájdalma és a kedves utáni vágyakozás, ami a háború borzalmait és a levert forradalmat átélt közönség számára nagyon is valóságosnak hatott a premier idején.

A korabeli filmhíradó nagy sikerként számolt be a Margitai Ági, Bodrogi Gyula, Sennyei Vera, Agárdy Gábor, Miklósy György és Horváth Tivadar főszereplésével bemutatott musicalről, hamarosan pedig már a filmvásznon is láthatta a közönség: Révész György 1967-es alkotásának főszerepét Tóth Benedek és Venczel Vera játszotta. Somló Tamás megkapta érte a magyar filmkritikusok díját a legjobb operatőri munkáért, de a film nemzetközi szinten is sikeres lett, Buenos Airesben és Mar del Platán is díjazták.

A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta az eredeti színházi ősbemutató évfordulóján ünnepeljük a Magyar Musical Napját.

Fejléckép: Margitai Ági és Bodrogi Gyula az előadásban (fotó: Kotnyek Antal / Fortepan)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Zenés színház hír

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Zenés színház kvíz

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Zenés színház hír

Cseh Tamásra emlékezik a Vígszínház a Magyar Kultúra Napján

Koncertszínházi előadással idézi meg Cseh Tamás alakját január 22-én a Vígszínház. A zeneszerző, énekes éppen a Magyar Kultúra Napján lenne 78 éves, a Kelet-nyugati pályaudvar című est két nagy sikerű lemezének – a Fontátvonulás és a Nyugati pályaudvar – dalait dolgozza fel.