Zenés színház

Három Figaro-opera egy este – Újra műsoron a Figaro3

2022.05.09. 16:25
Ajánlom
Három zeneszerző, Rossini, Mozart és Milhaud dolgozta fel Beaumarchais Figaro-trilógiájának egyes részeit. Az operákból Dömötör András és Litkai Gergely készített egy családterápiára épülő, vígoperai feldolgozást, mely a tavalyi bemutató után ismét látható az Eiffel Műhelyházban.

Miért a Rossini végével kezdték?

– szerencsére ezt nem a nézők, hanem Figaro kérdezi, híres áriájának ironikus változatában. A Figaro3 valóban nem követi egyetlen opera cselekményét sem, hanem keresztben-kasul enged belepillantanunk a három Figaro-tematikájú darabba, Rossini A sevillai borbély, Mozart Figaro házassága és Milhaud A bűnös anya című alkotásába – gazdag válogatást nyújtva a legszebb áriákból és együttesekből.

A történet szerint Léon azért fordul az újszerű családterápiai módszereket alkalmazó QCSEK-hez, hogy rendezze a szüleivel való problémás viszonyát.

A központban működő „élmény-vizualizátorban” aztán figyelemmel követheti, milyen fordulatosan alakult szülei élete, milyen traumák, küzdelmek, vonzalmak színesítették a kapcsolatukat,

és legvégül kiderül, hogy ő sem az, akinek hitte magát. Az opera-egyveleget azonban igen szórakoztató formában gyúrta össze Litkai Gergely humorista és Dömötör András rendező, az élményhez pedig a parádés szereposztás is hozzájárul.

A QCSEK központ megalkotójának és halála után már csak a virtuális világban létező Kántor Csabának a szerepében Rudolf Péter működik közre, míg a valóságban is megjelenő terapeutát Sztankay Orsolya alakítja. A múltját kutató Léonként Tarjányi Tamás lép színre, míg szüleit, a Grófot és a Grófnét Szegedi Csaba és Fodor Gabriella alakítja. A címszerepet Cser Krisztián énekli, míg a további közreműködők Szemere Zita, Kálnay Zsófia, Cseh Antal és Süle Dalma lesznek. Az előadást Cser Ádám vezényli.

Rossini–Mozart–Milhaud: Figaro3
május 13., 15., 22., 27., 28., 29. – Eiffel Műhelyház

Az előadásról részletes információ itt érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Figaro3 előadásából (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.