Zenés színház

Három Figaro-opera egy este – Újra műsoron a Figaro3

2022.05.09. 16:25
Ajánlom
Három zeneszerző, Rossini, Mozart és Milhaud dolgozta fel Beaumarchais Figaro-trilógiájának egyes részeit. Az operákból Dömötör András és Litkai Gergely készített egy családterápiára épülő, vígoperai feldolgozást, mely a tavalyi bemutató után ismét látható az Eiffel Műhelyházban.

Miért a Rossini végével kezdték?

– szerencsére ezt nem a nézők, hanem Figaro kérdezi, híres áriájának ironikus változatában. A Figaro3 valóban nem követi egyetlen opera cselekményét sem, hanem keresztben-kasul enged belepillantanunk a három Figaro-tematikájú darabba, Rossini A sevillai borbély, Mozart Figaro házassága és Milhaud A bűnös anya című alkotásába – gazdag válogatást nyújtva a legszebb áriákból és együttesekből.

A történet szerint Léon azért fordul az újszerű családterápiai módszereket alkalmazó QCSEK-hez, hogy rendezze a szüleivel való problémás viszonyát.

A központban működő „élmény-vizualizátorban” aztán figyelemmel követheti, milyen fordulatosan alakult szülei élete, milyen traumák, küzdelmek, vonzalmak színesítették a kapcsolatukat,

és legvégül kiderül, hogy ő sem az, akinek hitte magát. Az opera-egyveleget azonban igen szórakoztató formában gyúrta össze Litkai Gergely humorista és Dömötör András rendező, az élményhez pedig a parádés szereposztás is hozzájárul.

A QCSEK központ megalkotójának és halála után már csak a virtuális világban létező Kántor Csabának a szerepében Rudolf Péter működik közre, míg a valóságban is megjelenő terapeutát Sztankay Orsolya alakítja. A múltját kutató Léonként Tarjányi Tamás lép színre, míg szüleit, a Grófot és a Grófnét Szegedi Csaba és Fodor Gabriella alakítja. A címszerepet Cser Krisztián énekli, míg a további közreműködők Szemere Zita, Kálnay Zsófia, Cseh Antal és Süle Dalma lesznek. Az előadást Cser Ádám vezényli.

Rossini–Mozart–Milhaud: Figaro3
május 13., 15., 22., 27., 28., 29. – Eiffel Műhelyház

Az előadásról részletes információ itt érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Figaro3 előadásából (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.