Zenés színház

Három jelöltet választott az Opera főigazgatói posztjára jelentkezők közül a szakmai bizottság

2023.04.28. 11:10
Ajánlom
Április 26-án és 27-én hallgatta meg a tizenegy pályázót a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyére javaslatot tevő szakmai bizottság, Kesselyák Gergely karmestert, Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert választották.

Meghozta döntését a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyére javaslatot tevő szakmai bizottság – tudta meg az Index. Az április 26-27-i meghallgatások után három jelöltet javasoltak Csák János kulturális és innovációs miniszternek:

az első helyen Kesselyák Gergelyt – aki a lap értesülései szerint egyedül kapta meg a maximális, kilenc szavazatot – a második helyen Miklósa Erikát , míg harmadikként Vadász Dánielt választották.

Ám a bizottságnak csupán ennyi a feladata, a minisztert semmilyen módon nem köti a döntés, nem is szükséges az első három jelölt közül választania.

Kesselyák Gergely főigazgató-helyettesnek és gazdasági igazgatónak Mádi Zoltánt, ügyvezető igazgatónak Herczeg Tamást, balettigazgatónak Harangozó Gyulát kérné fel, illetve folytatná az együttműködést Kocsár Balázs jelenlegi főzeneigazgatóval.

Miklósa Erika Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművészt, táncpedagógust balettigazgatónak, Vajda Gergely Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas karmestert-zeneszerzőt főzeneigazgatónak, Fabio Ceresa olasz rendezőt művészeti igazgatónak, Bonecz Ervin kulturális menedzsert főigazgató-helyettesnek kérte fel.

Vadász Dániel vezetőtársaként pedig Pier Giorgio Morandi nemzetközi hírű karmestert és Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Magyar Állami Színház igazgatóját nevezte meg.

A további jelöltek között van még Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, a nagybőgőszóló szólamvezetője, dr. Ertüngealp Alpaslan karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt főzeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Molnár Levente operaénekes, Rost Andrea operaénekes, és újra pályázott a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter is.

A bizottság tagjai Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, korábbi nemzeti kulturális örökség miniszter, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke és az Operaház dolgozóit képviselő Fahidi Patrícia hegedűművész voltak.

Az Index információi szerint a miniszter azt kérte a szakmai bizottságtól, hogy legalább három jelöltet válasszanak ki,

döntése meghozatala előtt szeretne még egyszer találkozni a bizottság tagjaival, és a kiválasztott jelöltekkel is alaposabban el kíván beszélgetni.

Döntésének meghozatalára harminc napja van, tehát május végéig ki kell derülnie, ki vezeti a Magyar Állami Operaházat a 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tartó időszakban.

Fejléckép: Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel (fotó/forrás: Éder Vera, Németh András Péter / Liszt Ünnep, Éder Vera / Operettissima)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.