Zenés színház

Három magyar a döntőben

2010.05.18. 14:30
Ajánlom
Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt is bejutott az Armel Operaverseny döntőjébe.

A megmérettetés második fordulója Szegeden zajlott, ahol a versenyzők bemutatkozásképp a választott áriákat a rendezők, és az idei  partner operaházak képviselői - igazgatók, zeneigazgatók -, valamint két versenyopera jelenlévő szerzőinek - Knut Vaage és Marco Tutino - jelenlétében énekelték el. A délutáni workshopok során a rendezők - Alföldi Róbert, Ludek Golat, Szász János, Vidnyánszky Attila és Silviu Purcarete - már kizárólag a saját produkcióik szerepeire jelölt énekesekkel dolgoztak együtt azzal a céllal, hogy közelebbről is megismerhessék színészi képességeiket. Az ezt követő "extra" workshopra olyan versenyzőket hívtak, akiket ugyan nem az általuk rendezett opera szerepeire ajánlott az első forduló zenei zsűrije, azonban mégis kíváncsivá tette őket, az, amit a bemutatkozáson láttak-hallottak.

A versenyszerepek száma a workshop alatt tizennégyről tizenháromra módosult, mivel Silviu Purcarete, A tüzes angyal rendezője Ruprecht szerepére nem talált megfelelő jelöltet. A tizenhárom versenyszerep közül hármat magyar énekes nyert el. Balczó Péter a Traviatában Alfred Germont-t alakítja, az előadást Szász János rendezi, aki ezzel a produkcióval debütál az operaszínpadon. Violettát az orosz Maria Pahar, Georges Germont szerepét pedig az olasz Sergio Foresti énekli. Cseh Antal Prokofjev Tüzes angyalában az inkvizítor szerepét nyerte el. Az énekes tavaly a Barátot játszotta a az operaverseny debreceni produkciójában (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja), ám az a szerep nem tartozott a versenyszerepek közé. Partnere Renata szerepében az olasz Christina Baggio lesz. Haja Zsoltot Vidnyánszky Attila választotta ki a Sirály férfi főszerepére, a New York-i előadás további versenyszereplője két amerikai énekesnő, Molly Mustonen és Beverly O'Regan Thiele. A pilseni darab rendezője, Ludek Golat a francia Camille Dereux-t, az orosz Alekszej Bogdancsikovot és az amerikai Peter Furlongot választotta. Alföldi Róbert idén Knut Vaage Veslefrikk című felnőttmese-operáját rendezi Bergenben. A rendező döntését a meglehetősen szilárd elképzelésekkel bíró zeneszerző, Knut Vaage jelenlétében hozta meg, ennek értelmében a román Iulia Vacaru énekli a címszerepet, Don'O Dayként pedig az orosz Alekszandr Polkovnyikov lép fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.
Zenés színház hír

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.