Zenés színház

Háromszori koccintás az Operában

2007.03.28. 00:00
Ajánlom
Ünnepi házi események sorának adott otthont a Magyar Állami Operaház. Március 22-én Békés András címzetes főrendező urat köszöntötték 80. születésnapján. E hét elején pedig előbb a március 15-én kitüntetetteknek, és B. Nagy Jánosnak gratuláltak a Kossuth-díja mellett immár a Mesterművész címéhez. Kedden pedig Bándi János kapta az idei Székely-plakett díjat.

Haladjunk időrendben. És persze ismételjünk, hiszen jó év volt ez elismerés szempontjából az Operának. 2007. március 15-én a ház művészei közül tízen vehettek át állami kitüntetést. Kossuth-díjat kapott B. Nagy János tenorista, Nádasdy Kálmán-díjat Boschán Daisy rendező. Macher Szilárd balettművészt és Kun Attila balettművész, koreográfust Harangozó Gyula-díjjal jutalmazták. Zempléni Mária operaénekesnő a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Berkes János művész úr a Magyar Köztársaság Érdemes művésze lett. Takács Klára operaénekes a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, Sass Sylvia operaénekes a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, Fülöp Attila operaénekes a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, a női jelmezműhely vezetője, Auerné Pádár Erzsébet pedig a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét vehette át.

2007. március 26-án 14 órakor az Operaház főigazgatói szobájában köszöntötték őket újfent, s ekkor kapta meg B. Nagy János a Mesterművész címet. Másnap, ugyanitt a Székely-plakett került új kézbe, Bándi János művész úr kapta. Ami pedig a főrendező úr 80. születésnapját illeti, bizony a meghatottságtól csillogtak a szemek, de sok volt a derű, a nevetés, a sztorizás is. És ahogy az illik, torta, tüzijáték, pezsgő - és a pályatársak jó szava, apróbb-nagyobb ajándéka járt a debreceni születésű, s a prózai színházakban, musicalekben, operettekben, sőt a televíziózásban is otthonosan mozgó főrendezőnek.

A kétszeres Kossuth-díjas operaénekes, kiváló művész, Székely Mihály nevét viselő díjat 44. alkalommal ítélték oda, először 1964. március 22-én, a művész halálának első évfordulóján adták ki. A plakettet a Fészek Művészklub és a Magyar Állami Operaház Alapítványa adományozza. Az idén tehát Bándi János kapta (tavaly a 2006-ban elhunyt Gregor József volt a díjazott, s ezt külön is kiemelte Bándi most, amikor átvette a díjat, mármint hogy mekkora elismerés ilyen nagy művész után következni). Az énekes az elmúlt időszakban majd tucatszor énekelte Otellót Linzben. Budapesten pedig a következő napokban a Turandot Kalafjaként hallható. Pályafutása során eleinte lírai tenor szerepeket énekelt, mint például Tamino, Don Ottavio, Ferrando, Belmonte, Ernesto, Werther, Almaviva gróf, Edgardo, Lenszkij, Fenton, A mantuai herceg, Alfréd, Des Grieux. Később a sok gyakorlástól is súlyosabbá vált a hangja, ezért szerepkört váltott. Mai repertoárján hőstenor-szólamok szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.