Zenés színház

Határon túli mozaikkép

2008.08.26. 00:00
Ajánlom
Augusztus 29. és 31. között rendezik meg az Art-mozaik Külhoni Fesztivált a Millenárison, ahol határon túli színészek, zenészek, táncosok és fotósok mutatkoznak be a budapesti közönségnek.

A 2007-ben első alkalommal megrendezett Biennálé – A külhoni magyarok kulturális fesztiválja sikerét követően idén az Art-mozaik háromnapos fesztiválja biztosít lehetőséget a határon túli művészek, hangsúlyosan az amatőr, illetve fiatal alkotók bemutatkozására.

A rendezvény jó idő esetén szabadtéri programokat is kínál az érdeklődőknek. A Millenáris parkjában fellép többek közt a Szabadkai Színitanoda, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Gyermekstúdiója, a Szabadkai Gyermekszínház, a Rozsnyói Meseszínház és az Árgyélus Színház. Az előadások mellett kiállítások és kültéri installációk is megtekinthetők majd, melyek közül különleges, interaktív programnak ígérkezik a kassai Rovás művészeti csoport helyszínen készülő Nibelung gyűrűje című akciófestménye.

A Teátrum minden este egy-egy profi színházi produkciónak biztosít helyszínt. Az első napon mutatkozik be a Vajdasági Tanyaszínház a Hegedűs a háztetőn című előadásával, második este a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház frissen felújított Dekameron című karneváli játéka Vidnyánszky Attila rendezésében, utolsó este pedig a Bezerédi Zoltán rendezte A bor című Gárdonyi-színdarab lesz látható a Komáromi Jókai Színház előadásában. A színházi program az Auguste Rodin szobrai által inspirált Fehér fal című táncelőadással és Szilágyi Nándor Fotó-Vers kiállításához készült performansszal egészül ki.

A Millenáris Fogadója ad helyet az esti könnyűzenei koncerteknek. A Felvidéktől a Vajdaságig érkező fellépők meleltt a műfajokat is sokszínűség jellemzi, jazztől rhythm&bluesig terjed a zenei étlap. És akik ezt tálalják: a Kistehén Tánczenekar, a Peter Lipa Quintet, Harcsa Veronika Quartetje, Ferenczi György és a Rackajam, a Slang, valamint Zuboly playz Jazz címmel Ágoston Béla két zenekara, a Zuboly és az Ágoston Béla Quartet áll össze erre az alkalomra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.