Zenés színház

Hatásos kettős

2006.02.02. 00:00
Ajánlom
MOZART: DON GIOVANNI - Wiener Philharmoniker, Wilhelm Furtwängler Siepi, Schwarzkopf, Grümmer, Edelmann, Dermota; EMI Classics, 2005.

Mozart és Furtwängler, összeférnek-e vajon? Két külön világ - gondolhatnánk -, és aki a harangöntésben jártas, nem biztos, hogy ügyesen készít ezüstcsengettyűt. Valóban, a ma normaként követett, kis létszámú együttesekkel, gyakran korhű hangszereken, vibrátó nélkül előadott produkcióktól igencsak eltér a német dirigens romantikus, olykor túlontúl egyéni Mozart-értelmezése. Ám a Don Giovanni esetében páratlanul hatásos kettejük találkozása. Furtwängler vezényletével Mozart operája túlfűtött szenvedélyekben tobzódó, vérfagyasztó dráma, egyetlen hatalmas tömbből kifaragott monumentum. Bár nagyszerű énekesgárdával dolgozott, az előadás igazi ereje nem az áriákban rejlik, hanem az olyan részekben, ahol a zenekaré és a kórusé a főszerep, mint a nyitány, a gyilkosság, a Don bálja vagy a Kővendég-jelenet.

Furtwängler háború utáni működésében a Salzburgi Fesztivál ugyanolyan meghatározó szerepet játszott, mint korábban Bayreuth. Sok felvétel maradt ránk e periódusból, köztük három különböző évadban előadott Don Giovanni teljes hanganyaga, amelyből a legkésőbbi, az 1954-es szezon egyik előadása hallható ezen a lemezen. A négy évvel korábbi produkcióhoz képest, melyben a címszerepet Tito Gobbi igencsak markáns túlzásokkal énekelte, a karmester ideális partnerre talált Cesare Siepiben. Az ekkor alig 31 éves olasz bariton Donja gáláns nemesúr és behízelgő csábító, mulatozó duhaj és öntelt vakmerő, aki az ördögtől sem fél. Őt hallgatva hihetővé válik, hogy csak Spanyolhonban ezerhárom asszonynak csavarta el a fejét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Az Operettszínház eredeti verzióban mutatja be a Mária főhadnagyot

A férfiruhába bújt női forradalmár történetét a Magyar Operett Éve és az 1848-as események 175. évfordulója alkalmából állítják színpadra.