Zenés színház

Hatásos kettős

2006.02.02. 00:00
Ajánlom
MOZART: DON GIOVANNI - Wiener Philharmoniker, Wilhelm Furtwängler Siepi, Schwarzkopf, Grümmer, Edelmann, Dermota; EMI Classics, 2005.

Mozart és Furtwängler, összeférnek-e vajon? Két külön világ - gondolhatnánk -, és aki a harangöntésben jártas, nem biztos, hogy ügyesen készít ezüstcsengettyűt. Valóban, a ma normaként követett, kis létszámú együttesekkel, gyakran korhű hangszereken, vibrátó nélkül előadott produkcióktól igencsak eltér a német dirigens romantikus, olykor túlontúl egyéni Mozart-értelmezése. Ám a Don Giovanni esetében páratlanul hatásos kettejük találkozása. Furtwängler vezényletével Mozart operája túlfűtött szenvedélyekben tobzódó, vérfagyasztó dráma, egyetlen hatalmas tömbből kifaragott monumentum. Bár nagyszerű énekesgárdával dolgozott, az előadás igazi ereje nem az áriákban rejlik, hanem az olyan részekben, ahol a zenekaré és a kórusé a főszerep, mint a nyitány, a gyilkosság, a Don bálja vagy a Kővendég-jelenet.

Furtwängler háború utáni működésében a Salzburgi Fesztivál ugyanolyan meghatározó szerepet játszott, mint korábban Bayreuth. Sok felvétel maradt ránk e periódusból, köztük három különböző évadban előadott Don Giovanni teljes hanganyaga, amelyből a legkésőbbi, az 1954-es szezon egyik előadása hallható ezen a lemezen. A négy évvel korábbi produkcióhoz képest, melyben a címszerepet Tito Gobbi igencsak markáns túlzásokkal énekelte, a karmester ideális partnerre talált Cesare Siepiben. Az ekkor alig 31 éves olasz bariton Donja gáláns nemesúr és behízelgő csábító, mulatozó duhaj és öntelt vakmerő, aki az ördögtől sem fél. Őt hallgatva hihetővé válik, hogy csak Spanyolhonban ezerhárom asszonynak csavarta el a fejét.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.