Zenés színház

Hatodszor is Wagner-napok

2011.05.26. 14:51
Ajánlom
A Lohengrin premierjével, egy új gyerekelőadással A Hattyúlovaggal és két korábban bemutatott produkcióval jelentkezik a június 4. és 19. közötti rendezvény a Művészetek Palotájában.

"A Budapesti Wagner-napok Európa- és világszerte ismert és elismert sorozat, amely egyedülálló szellemiséget képvisel" - nyitotta a csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója. A Lohengrin bemutatásával tovább folytatódik a stratégiai együttműködés a Magyar Állami Operaházzal azzal a céllal, hogy "az operakultúra tovább épülhessen" - fogalmazott. A Lohengrinben, a Trisztán és Izoldában az Operaház Zenekara, a Parsifalban hagyományosan az MR Szimfonikusok működik közre, amely együttessel valamint a Magyar Rádió intézményével is további együttműködésre készülnek.

Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa kiemelt jelentőségűnek tartja a két kulturális intézmény közötti együttműködést, hiszen "minden, a Művészetek Palotájában tartott operaelőadás növeli a műfaj kedvelőinek körét és ez nagyban segíti a magyar operajátszást".

Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere szerint "a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem különleges lehetőségeket kínál, amiket ki kell használni. Ebben a térben közelebb tudjuk hozni a nézőkhöz a wagneri figurákat és a minimális színpadi megoldásokkal, a zenei történéseket előtérbe helyezve új irányvonalat, másik alternatívát tudunk kínálni a Wagner-interpretációk mentén". Marton László, a Lohengrin rendezője egyetértett Fischer Ádámmal a tér barátságosabb és közvetlenebb voltát illetően, ahol "izgalmas színházi formát lehet létrehozni".

Különleges az idei sorozat, ugyanis először kapcsolódik a nagyszabású operaelőadásokhoz gyerekprodukció. Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató helyettese szerint a bécsi Wagner für Kinder előadás inspirálta az intézményt, hogy exportképes, a világ bármelyik kulturális intézményében előadható, gyerekeknek szóló Wagner-produkciót hozzanak létre. Hamar Zsolt, a Lohengrin zenéjének átdolgozója, A Hattyúlovag produkció művészeti vezetője és karmestere elmondta, hogy két út közül választhatott a munka során: vagy húzással, részletek kivágásával készít egy rövidített verziót vagy bizonyos elemeket kivéve, ezeket újfajta logikai, dramaturgiai rendszerbe helyezve hoz létre egy alkotást. Az utóbbit választotta. "Wagner alkotói szándéka ezzel a lépéssel kicsit átalakult, de nem az a célunk, hogy a gyerekek komplex képet kapjanak a darabról, hanem az, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a teljes mű megismeréséhez". A Fesztivál Színház zenekari árkában 32 zenész fog játszani, miközben a történet Elza, a felnőtté válás nehéz útját járó kamaszlány körül forog. A történet színpadra vitelét, a rendezést Novák János, a Kolibri Színház igazgatója valósította meg. "Színházi előadást, egy vadonatúj művet hoztunk létre, a gyerekek számára élményszerű formában és mindenfajta művész kompromisszum nélkül" - mondta.

A június 4-én és 5-én játszott Hattyúlovag stáblistájának élén az Elzát alakító Szalai Ágnes áll, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar tagjai működnek közre, a Nemzeti Énekkarral együtt és a Kolibri Színház társulatának tagjai segítik a bábjátékot. A Lohengrin június 9-i premierjén közreműködik többek között Alfred Muff, Camilla Nylund, Petra Lang (további előadások június 12. és 18.), a június 10-i és 13-i, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezte Trisztán és Izoldában régi ismerősként tűnik fel Christian Franz, Evelyn Herlitzius és Tomasz Konieczny is, valamint a június 17-én és 19-én játszott, szintén Parditka-Szemerédy rendezte Parsifalban Erich F. Halfvarson. A magyarok közül - többek között - Németh Judit, Kovácsházi István, Perencz Béla, Geiger Lajos és Schöck Atala vesz részt a produkciókban.

2012-ben a Tannhäuser bemutatója jelenti majd az újdonságot, amely A nibelung gyűrűje négy epizódjának társaságában alkotja jövőre a Budapesti Wagner-napokat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.