Zenés színház

Hatodszor is Wagner-napok

2011.05.26. 14:51
Ajánlom
A Lohengrin premierjével, egy új gyerekelőadással A Hattyúlovaggal és két korábban bemutatott produkcióval jelentkezik a június 4. és 19. közötti rendezvény a Művészetek Palotájában.

"A Budapesti Wagner-napok Európa- és világszerte ismert és elismert sorozat, amely egyedülálló szellemiséget képvisel" - nyitotta a csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója. A Lohengrin bemutatásával tovább folytatódik a stratégiai együttműködés a Magyar Állami Operaházzal azzal a céllal, hogy "az operakultúra tovább épülhessen" - fogalmazott. A Lohengrinben, a Trisztán és Izoldában az Operaház Zenekara, a Parsifalban hagyományosan az MR Szimfonikusok működik közre, amely együttessel valamint a Magyar Rádió intézményével is további együttműködésre készülnek.

Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa kiemelt jelentőségűnek tartja a két kulturális intézmény közötti együttműködést, hiszen "minden, a Művészetek Palotájában tartott operaelőadás növeli a műfaj kedvelőinek körét és ez nagyban segíti a magyar operajátszást".

Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere szerint "a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem különleges lehetőségeket kínál, amiket ki kell használni. Ebben a térben közelebb tudjuk hozni a nézőkhöz a wagneri figurákat és a minimális színpadi megoldásokkal, a zenei történéseket előtérbe helyezve új irányvonalat, másik alternatívát tudunk kínálni a Wagner-interpretációk mentén". Marton László, a Lohengrin rendezője egyetértett Fischer Ádámmal a tér barátságosabb és közvetlenebb voltát illetően, ahol "izgalmas színházi formát lehet létrehozni".

Különleges az idei sorozat, ugyanis először kapcsolódik a nagyszabású operaelőadásokhoz gyerekprodukció. Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató helyettese szerint a bécsi Wagner für Kinder előadás inspirálta az intézményt, hogy exportképes, a világ bármelyik kulturális intézményében előadható, gyerekeknek szóló Wagner-produkciót hozzanak létre. Hamar Zsolt, a Lohengrin zenéjének átdolgozója, A Hattyúlovag produkció művészeti vezetője és karmestere elmondta, hogy két út közül választhatott a munka során: vagy húzással, részletek kivágásával készít egy rövidített verziót vagy bizonyos elemeket kivéve, ezeket újfajta logikai, dramaturgiai rendszerbe helyezve hoz létre egy alkotást. Az utóbbit választotta. "Wagner alkotói szándéka ezzel a lépéssel kicsit átalakult, de nem az a célunk, hogy a gyerekek komplex képet kapjanak a darabról, hanem az, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a teljes mű megismeréséhez". A Fesztivál Színház zenekari árkában 32 zenész fog játszani, miközben a történet Elza, a felnőtté válás nehéz útját járó kamaszlány körül forog. A történet színpadra vitelét, a rendezést Novák János, a Kolibri Színház igazgatója valósította meg. "Színházi előadást, egy vadonatúj művet hoztunk létre, a gyerekek számára élményszerű formában és mindenfajta művész kompromisszum nélkül" - mondta.

A június 4-én és 5-én játszott Hattyúlovag stáblistájának élén az Elzát alakító Szalai Ágnes áll, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar tagjai működnek közre, a Nemzeti Énekkarral együtt és a Kolibri Színház társulatának tagjai segítik a bábjátékot. A Lohengrin június 9-i premierjén közreműködik többek között Alfred Muff, Camilla Nylund, Petra Lang (további előadások június 12. és 18.), a június 10-i és 13-i, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezte Trisztán és Izoldában régi ismerősként tűnik fel Christian Franz, Evelyn Herlitzius és Tomasz Konieczny is, valamint a június 17-én és 19-én játszott, szintén Parditka-Szemerédy rendezte Parsifalban Erich F. Halfvarson. A magyarok közül - többek között - Németh Judit, Kovácsházi István, Perencz Béla, Geiger Lajos és Schöck Atala vesz részt a produkciókban.

2012-ben a Tannhäuser bemutatója jelenti majd az újdonságot, amely A nibelung gyűrűje négy epizódjának társaságában alkotja jövőre a Budapesti Wagner-napokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.