Zenés színház

Haydn, Mozart, Puccini – Operák a Tavaszi Fesztiválon

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
Az operairodalom két slágerdarabja mellett két kuriózum található a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztivál operai kínálatában. Hogy Puccini Turandotja és Mozart Don Giovannija miként kerül a programba az aligha igényel magyarázatot, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Turandot rendezője Kovalik Balázs – aki 1995-ben éppen ennek a műnek lehengerlő interpretációjával robbant be a köztudatba –, a Don Giovanni pedig Fischer Ádám vezényletével, a Bécsi Staatsoper produkciójában lesz látható, vagyis igazán autentikus előadásban érkezik Budapestre.

S bár Mozart drámai géniusza árnyékba borítja kortársának és barátjának, Joseph Haydnnak az operaéletművét, nem pusztán a zenetörténet egyik legnagyobbja előtti tisztelgés indítja arra a Budapesti Tavaszi Fesztivált, hogy kétszáz évvel Haydn halála után két operáját is bemutassa Magyarországon. Hiszen Haydn élete jelentős részét operák megszervezésével, betanításával, dirigálásával és nemritkán komponálásával töltötte az Esterházy hercegek szolgálatában. 1780 és 1790 között, alig tíz év alatt több mint 100 opera hangzott el Eszterházán, az előadások száma pedig meghaladta az ezret. A műfaj tehát Haydn vérében volt, s hogy személyesen is vonzódott az operához, azt jól mutatja, hogy még élete végén, 1791-ben is eleget tett a neves impresszárió, Johann Peter Salomon kérésének: írjon operát a londoni Haymarket színház számára az Orfeusz-mítoszból. Az elkészült mű bemutatója végül elmaradt, mert a bemutató helyszínéül kiszemelt színház vezetésétől III. György király elvette a működési engedélyt, így a darab első előadására csak a keletkezése után másfél évszázaddal 1951-ben került sor. Hogy a 12 Londonban írott szimfónia Haydn életművének egyik csúcsa, az aligha tagadható, a szimfóniákkal egy időben keletkezett, lenyűgöző zenék tömkelegét tartalmazó opera, Orfeo ed Euridice, ossia L’anima del filosofo (Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke) még ma is kuriózumnak számít. A 18. század utolsó évtizedének egyik legizgalmasabb zenés színházi darabját az opera műfajában is otthonosan mozgó Zsótér Sándor jegyzi rendezőként, Euridiké szerepében pedig Rost Andrea lesz látható.

Hogy Haydn operái nem pusztán érdekes zenetörténeti leletek, hanem a 21. század emberéhez szóló, minden ízükben élő alkotások, azt jól példázza a berlini Staatsoper 2003-es produkciója: felkérték a karmesterként is aktív görög zeneszerzőnőt, Konstantia Gourzit, hogy egészítse ki Haydn töredékesen fennmaradt operáját, az eredetileg marionett-előadás számára írott Philemon és Baucist. Az egymás nélkül élni képtelen öreg párok archetipikus történetét feldolgozó darabban szervesen kapcsolódik egymáshoz a 18. század és a 20. század végének zenei nyelve: Gourzi nem törekedett a Haydn-korabeli stílus imitációjára, hanem idősebb kollégájától megihletve írta tovább és egészítette ki az eredeti művet. A nagysikerű 2003-as berlini bemutató után alig hat évvel a szerző, Konstantia Gourzi vezényletével lesz hallható a darab Budapesten, mégpedig Kovalik Balázs víziójában. Az előadás különlegességéért nemcsak az izgalmas mű, a zenszerző-karmester, a rendező, hanem a rendkívüli helyszín, a Vasúttörténeti Park is kezeskedik.

(2009. március 21. Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest) 19:00 - Haydn: Philemon és Baucis; km.: Boncsér Gergely, Csavlek Etelka; vez.: Konstantia Gourzi; rend.: Kovalik Balázs

2009. március 22. Magyar Állami Operaház (Budapest) 19:00 - Puccini: Turandot; km.: Farkasréti Mária, Róka István, Szvétek László; vez.: Oberfrank Péter; rend.: Kovalik Balázs

2009. március 29. Magyar Állami Operaház (Budapest) 19:00 – Haydn: Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke; km.: Rost Andrea, Szegedi Csaba, Hajnóczy Júlia, Cser Krisztián; vez.: Fischer Ádám; rend.: Zsótér Sándor

2009. április 5. Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) 19:00 - Mozart: Don Giovanni (koncertszerű előadás) − Bécsi Állami Opera; km.: Illdebrando D'Arcangelo (Don Giovanni), Ain Anger (Kormányzó), Krassimara Stoyanova (Donna Anna), Francesco Meli (Ottavio), Aga Mikolay (Donna Elvira), Wolfgang Bankl (Leporello), Alexandra Reinprecht (Zerlina), Marcus Pelz (Masetto); vez.: Fischer Ádám)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.