Zenés színház

Haydn, Mozart, Puccini – Operák a Tavaszi Fesztiválon

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
Az operairodalom két slágerdarabja mellett két kuriózum található a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztivál operai kínálatában. Hogy Puccini Turandotja és Mozart Don Giovannija miként kerül a programba az aligha igényel magyarázatot, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Turandot rendezője Kovalik Balázs – aki 1995-ben éppen ennek a műnek lehengerlő interpretációjával robbant be a köztudatba –, a Don Giovanni pedig Fischer Ádám vezényletével, a Bécsi Staatsoper produkciójában lesz látható, vagyis igazán autentikus előadásban érkezik Budapestre.

S bár Mozart drámai géniusza árnyékba borítja kortársának és barátjának, Joseph Haydnnak az operaéletművét, nem pusztán a zenetörténet egyik legnagyobbja előtti tisztelgés indítja arra a Budapesti Tavaszi Fesztivált, hogy kétszáz évvel Haydn halála után két operáját is bemutassa Magyarországon. Hiszen Haydn élete jelentős részét operák megszervezésével, betanításával, dirigálásával és nemritkán komponálásával töltötte az Esterházy hercegek szolgálatában. 1780 és 1790 között, alig tíz év alatt több mint 100 opera hangzott el Eszterházán, az előadások száma pedig meghaladta az ezret. A műfaj tehát Haydn vérében volt, s hogy személyesen is vonzódott az operához, azt jól mutatja, hogy még élete végén, 1791-ben is eleget tett a neves impresszárió, Johann Peter Salomon kérésének: írjon operát a londoni Haymarket színház számára az Orfeusz-mítoszból. Az elkészült mű bemutatója végül elmaradt, mert a bemutató helyszínéül kiszemelt színház vezetésétől III. György király elvette a működési engedélyt, így a darab első előadására csak a keletkezése után másfél évszázaddal 1951-ben került sor. Hogy a 12 Londonban írott szimfónia Haydn életművének egyik csúcsa, az aligha tagadható, a szimfóniákkal egy időben keletkezett, lenyűgöző zenék tömkelegét tartalmazó opera, Orfeo ed Euridice, ossia L’anima del filosofo (Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke) még ma is kuriózumnak számít. A 18. század utolsó évtizedének egyik legizgalmasabb zenés színházi darabját az opera műfajában is otthonosan mozgó Zsótér Sándor jegyzi rendezőként, Euridiké szerepében pedig Rost Andrea lesz látható.

Hogy Haydn operái nem pusztán érdekes zenetörténeti leletek, hanem a 21. század emberéhez szóló, minden ízükben élő alkotások, azt jól példázza a berlini Staatsoper 2003-es produkciója: felkérték a karmesterként is aktív görög zeneszerzőnőt, Konstantia Gourzit, hogy egészítse ki Haydn töredékesen fennmaradt operáját, az eredetileg marionett-előadás számára írott Philemon és Baucist. Az egymás nélkül élni képtelen öreg párok archetipikus történetét feldolgozó darabban szervesen kapcsolódik egymáshoz a 18. század és a 20. század végének zenei nyelve: Gourzi nem törekedett a Haydn-korabeli stílus imitációjára, hanem idősebb kollégájától megihletve írta tovább és egészítette ki az eredeti művet. A nagysikerű 2003-as berlini bemutató után alig hat évvel a szerző, Konstantia Gourzi vezényletével lesz hallható a darab Budapesten, mégpedig Kovalik Balázs víziójában. Az előadás különlegességéért nemcsak az izgalmas mű, a zenszerző-karmester, a rendező, hanem a rendkívüli helyszín, a Vasúttörténeti Park is kezeskedik.

(2009. március 21. Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest) 19:00 - Haydn: Philemon és Baucis; km.: Boncsér Gergely, Csavlek Etelka; vez.: Konstantia Gourzi; rend.: Kovalik Balázs

2009. március 22. Magyar Állami Operaház (Budapest) 19:00 - Puccini: Turandot; km.: Farkasréti Mária, Róka István, Szvétek László; vez.: Oberfrank Péter; rend.: Kovalik Balázs

2009. március 29. Magyar Állami Operaház (Budapest) 19:00 – Haydn: Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke; km.: Rost Andrea, Szegedi Csaba, Hajnóczy Júlia, Cser Krisztián; vez.: Fischer Ádám; rend.: Zsótér Sándor

2009. április 5. Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) 19:00 - Mozart: Don Giovanni (koncertszerű előadás) − Bécsi Állami Opera; km.: Illdebrando D'Arcangelo (Don Giovanni), Ain Anger (Kormányzó), Krassimara Stoyanova (Donna Anna), Francesco Meli (Ottavio), Aga Mikolay (Donna Elvira), Wolfgang Bankl (Leporello), Alexandra Reinprecht (Zerlina), Marcus Pelz (Masetto); vez.: Fischer Ádám)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.