Zenés színház

Hegyi Árpád Jutocsa levele a sztrájkbizottsághoz

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
A Fidelio Félórás figyelmeztető sztrájk az Operában című cikkéhez kapcsolódóan – amelyben a Magyar Állami Operaház sztrájkbizottságának és szakszervezetének Hegyi Árpád Jutocsához eljuttatott május 19-i nyilatkozatát tettük közzé – az intézmény az alábbi kiegészítő információk közzétételére kérte szerkesztőségünket.

Az Operaház sztrájkbizottsága május 18-án felújította működését, amelyről írásban tájékoztatták Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót. Rotter Oszkár, a Magyar Állami Operaház sztrájkbizottsága és a szakszervezete elnökének levelére a főigazgató május 19-én délelőtt az alábbi levélben válaszolt:

Tisztelt Elnök úr!

Megkaptam május 18-i levelét, melyben kéri az egyeztetések megkezdését bizonyos ügyekben. Tájékoztatom, hogy az Alapító Okirat kiadása, az abban foglaltak meghatározása a felügyeletet ellátó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma joga és feladata. A Szervezeti és Működési Szabályzatot véleményezésre megkapták, arról írásbeli véleményt nem juttattak el hozzám, ami egyenértékű az abban foglaltakkal való egyetértéssel. A Modernizációs program kapcsán készített Átszervezési koncepciót 2006. május 15-én megkapták hivatalosan egyeztetésre, várom, hogy a törvényi határidő betartásával reagáljanak a koncepcióra. Tájékoztatom, hogy mindemellett a Magyar Állami Operaház természetesen kész egyeztetésre és kérem, hogy az egyeztető tárgyalás időpontjára a törvényes határidők betartása érdekében szíveskedjen mielőbb javaslatot tenni.

Üdvözlettel: Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató

Budapest, 2006. május 19.

Emellett a sztrájkbizottság közleményére május 19-én az Operaház főigazgatója két alkalommal is adott ki hivatalos közleményt: az egyiket 16.05-kor, a másikat 20.30-kor. Mindkét közleményben szerepel, hogy a sztrájkot tudomásul veszi a munkáltató, együttműködik a szakszervezettel.

Az is szerepel azonban a közleményekben, hogy a vitás kérdések nem érinthetik a művészi alkotómunka folyamatát. Különösen károsnak véli a MÁO vezetése, hogy éppen A nürnbergi mesterdalnokok premierjén folytatja a szakszervezet a sztrájkot. Ennek a véleményének több alkalommal is hangot adott az Operaház főigazgatója a május 19-én délelőtt zajlott megbeszélésen, azonban a sztrájkbizottságot képviselő Rotter Oszkár szakszervezeti elnök úr semmiféle kompromisszumra nem volt hajlandó. Erről a tárgyalásról a sajtó nem számolt be, az MTI híranyagából ezt az információt nem használták.

A szombati Wagner-premierrel kapcsolatban a főigazgató az alábbiak szerint nyilatkozott:

Tisztelt Társulat, Kedves Kollégák!

A Magyar Állami Operaház szakszervezete és közalkalmazotti tanácsa figyelmeztető sztrájkra buzdít. Az ok: a vezetés egyeztetésének hiánya az érdekképviseletekkel. Tájékoztatok mindenkit, hogy ezt az okot megszüntettük. A törvényes egyeztetés tegnap minden olyan kérdésben megkezdődött, amelyekben az Operaház vezetésének kötelessége az egyeztetés. A nürnbergi mesterdalnokok premierjére időzített figyelmeztető sztrájk tehát okafogyottá vált.

Mint az Operaház főigazgatója, elsősorban a művészet, a társulat és operaszerető közönség érdekeit kell képviselem. Hitem szerint Wagner operájának közönsége és az alkotó társulat a mai estén nem kerülhet szembe az Operaház szakszervezetével. A művészet nem eshet áldozatul ma este. Egy roppant munkával létrehozott, nagyszerű előadás premierjét nem mérgezheti meg a belső torzsalkodás. Ez a közös érdekünk.

Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi helyzetben minden kollégánk, alkotótársunk a zavartalan premierre koncentrál. Ez a kötelességünk a közönségünkkel szemben és ez vezet a sikerhez. Mindenkinek köszönöm a kitartó alkotómunkát és a sok áldozatot, amivel A nürnbergi mesterdalnokok létrejött.

Hegyi Árpád Jutocsa DLA főigazgató

2006. május 20-án, Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok premierjén

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.