Zenés színház

Hegyi Árpád Jutocsa levele a sztrájkbizottsághoz

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
A Fidelio Félórás figyelmeztető sztrájk az Operában című cikkéhez kapcsolódóan – amelyben a Magyar Állami Operaház sztrájkbizottságának és szakszervezetének Hegyi Árpád Jutocsához eljuttatott május 19-i nyilatkozatát tettük közzé – az intézmény az alábbi kiegészítő információk közzétételére kérte szerkesztőségünket.

Az Operaház sztrájkbizottsága május 18-án felújította működését, amelyről írásban tájékoztatták Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatót. Rotter Oszkár, a Magyar Állami Operaház sztrájkbizottsága és a szakszervezete elnökének levelére a főigazgató május 19-én délelőtt az alábbi levélben válaszolt:

Tisztelt Elnök úr!

Megkaptam május 18-i levelét, melyben kéri az egyeztetések megkezdését bizonyos ügyekben. Tájékoztatom, hogy az Alapító Okirat kiadása, az abban foglaltak meghatározása a felügyeletet ellátó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma joga és feladata. A Szervezeti és Működési Szabályzatot véleményezésre megkapták, arról írásbeli véleményt nem juttattak el hozzám, ami egyenértékű az abban foglaltakkal való egyetértéssel. A Modernizációs program kapcsán készített Átszervezési koncepciót 2006. május 15-én megkapták hivatalosan egyeztetésre, várom, hogy a törvényi határidő betartásával reagáljanak a koncepcióra. Tájékoztatom, hogy mindemellett a Magyar Állami Operaház természetesen kész egyeztetésre és kérem, hogy az egyeztető tárgyalás időpontjára a törvényes határidők betartása érdekében szíveskedjen mielőbb javaslatot tenni.

Üdvözlettel: Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató

Budapest, 2006. május 19.

Emellett a sztrájkbizottság közleményére május 19-én az Operaház főigazgatója két alkalommal is adott ki hivatalos közleményt: az egyiket 16.05-kor, a másikat 20.30-kor. Mindkét közleményben szerepel, hogy a sztrájkot tudomásul veszi a munkáltató, együttműködik a szakszervezettel.

Az is szerepel azonban a közleményekben, hogy a vitás kérdések nem érinthetik a művészi alkotómunka folyamatát. Különösen károsnak véli a MÁO vezetése, hogy éppen A nürnbergi mesterdalnokok premierjén folytatja a szakszervezet a sztrájkot. Ennek a véleményének több alkalommal is hangot adott az Operaház főigazgatója a május 19-én délelőtt zajlott megbeszélésen, azonban a sztrájkbizottságot képviselő Rotter Oszkár szakszervezeti elnök úr semmiféle kompromisszumra nem volt hajlandó. Erről a tárgyalásról a sajtó nem számolt be, az MTI híranyagából ezt az információt nem használták.

A szombati Wagner-premierrel kapcsolatban a főigazgató az alábbiak szerint nyilatkozott:

Tisztelt Társulat, Kedves Kollégák!

A Magyar Állami Operaház szakszervezete és közalkalmazotti tanácsa figyelmeztető sztrájkra buzdít. Az ok: a vezetés egyeztetésének hiánya az érdekképviseletekkel. Tájékoztatok mindenkit, hogy ezt az okot megszüntettük. A törvényes egyeztetés tegnap minden olyan kérdésben megkezdődött, amelyekben az Operaház vezetésének kötelessége az egyeztetés. A nürnbergi mesterdalnokok premierjére időzített figyelmeztető sztrájk tehát okafogyottá vált.

Mint az Operaház főigazgatója, elsősorban a művészet, a társulat és operaszerető közönség érdekeit kell képviselem. Hitem szerint Wagner operájának közönsége és az alkotó társulat a mai estén nem kerülhet szembe az Operaház szakszervezetével. A művészet nem eshet áldozatul ma este. Egy roppant munkával létrehozott, nagyszerű előadás premierjét nem mérgezheti meg a belső torzsalkodás. Ez a közös érdekünk.

Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi helyzetben minden kollégánk, alkotótársunk a zavartalan premierre koncentrál. Ez a kötelességünk a közönségünkkel szemben és ez vezet a sikerhez. Mindenkinek köszönöm a kitartó alkotómunkát és a sok áldozatot, amivel A nürnbergi mesterdalnokok létrejött.

Hegyi Árpád Jutocsa DLA főigazgató

2006. május 20-án, Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok premierjén

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.