Zenés színház

Hegyi Árpád Jutocsa nyilatkozata

2006.05.05. 00:00
Ajánlom
Keveházi Gábor balettigazgató mai levelére válaszképpen az Operaház sajtóirodája az alábbi közleményt küldte el szerkesztőségünknek.

"Megkezdődött az Operaház Hegyi Árpád Jutocsa által vezetett modernizációja: a gazdasági egyensúly létrehozása érdekében tizedével csökken az előadásszám, ám így is kétszer annyi opera és balett előadás lesz jövőre, mint a Milánói Scalaban. Az előadások számának csökkentése, az Erkel átalakítása, az új informatikai rendszer üzembeállítása, egy új kamara-színpad létrehozása, a világítás modernizálása, a költségek és a bevételek szakszerűbb tervezése a hatékonyabb működést, magasabb művészi teljesítményt segíti.

Az Operaháznak teljeskörű modernizációra van szüksége. Új szemléletre, a teljesítmény, a kreativitás értékeinek támogatására, a pazarlás megszüntetésére, akárcsak Magyarországnak. Ahhoz, hogy az örökölt gazdasági-működési nehézségeket orvosoljuk, értelmes modernizálásra van szükség. Ennek egyik apró lépése, hogy a gazdasági egyensúly létrehozása érdekében tizedével csökkentjük az előadásszámot. Így is kétszer annyi opera és balett előadást fogunk tartani jövőre, mint a Scala, La Fenice Opera, vagy a prágai állami opera.

A Magyar Állami Operaház társulata Európa egyik legtehetségesebb, legerősebb társulata, elsősorban zenekarunk, énekeseink, táncosaink, karmestereink, műszaki dolgozóink jóvoltából. Ahhoz, hogy a társulatban rejlő erő újra a világszínvonalra emelje az Operaházat, a Ház elavult és korszerűtlen működését hatékonyabbá, takarékosabbá, és a minőséget, a teljesítményt támogatóbbá kell tenni. Színházigazgatói pályámon hoztam már létre új operatársulatot, modernizáltam az ország második legnagyobb városának nemzeti színházát és teremtettem a semmiből európai színvonalú, nemzetközi operafesztivált. Pontosan tudom, hogy melyek azok a lépések, amelyek elvezetnek az Operaház működési-gazdasági megújulásához. Tisztában vagyok azzal, hogy ezek a lépések csak annyira lehetnek szigorúak, hogy a már meglévő értékek ne csorbuljanak, de új értékek jöjjenek létre. Széles körben egyeztettünk, és a vezetőség valamennyi tagja egyetértett a változtatásokkal, közösen határoztunk.

Az előadások számának csökkentése, az Erkel átalakítása, az új informatikai rendszer üzembeállítása, egy új kamara-színpad létrehozása, a világítás modernizálása, a költségek és a bevételek szakszerűbb tervezése mind a hatékonyabb működést, magasabb művészi teljesítményt segíti úgy, hogy még költségeket is takarítunk meg. Tudom, hogy az ellenkezők mellett a Házon belül és főként a nézők között sok szövetségesünk van.

Biztos vagyok abban, hogy Keveházi Gábor balettigazgató úrnak és az egész társulatnak az az érdeke, hogy meghozzuk azokat a változtatásokat, amelyek az Operaház felemelkedéséhez vezetnek.

Hegyi Árpád Jutocsa, DLA
A Magyar Állami Operaház főigazgatója"

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.