Zenés színház

Heinrich von Kleist: Herrmann csatája

2008.10.18. 00:00
Ajánlom
2003-ban Ascher Tamás és Novák Eszter közösen indított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen egy osztályt. Nem is akármilyet: zenéset, de nem operett-musical szakosat. „Zenés színészeknek” nevezték őket, s az osztály tagjai számos vizsgaelőadáson adták tanúságát annak, hogy mind a prózai, mind a zenés színpadon tökéletesen otthon érzik magukat.

A kőszínházi struktúra sajátos zavarai következtében úgy látszott, hogy a kiugróan tehetséges fiatalok többsége társulat és szerződés nélkül marad. Együtt maradtak, s megszületett saját társulatuk, a HOPPart, amelynek előadásaiban természetesen szerepet vállaltak azon kevesek is, akik végül szerződést kaptak valamely kőszínháznál, és tekintettel arra, hogy a társulat nyitott műhelyként működik, egy-egy előadásban természetesen szerepet kapnak olyan fiatal színészek is, akik nem ebben az osztályban végeztek.

A társulatnak a Merlin Színház és a Nemzeti Színház ad otthont. Továbbra is játsszák nagy sikerű vizsgaelőadásaik egy részét, s létrehoztak új produkciókat is. Az előadások spektruma igazán szélessé vált: Örkény-egypercesekből tartalmas egésszé összeálló montázs, „legendás” akciófilm, paródiává transzponált, színpadi változata, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes (Hoffmann és Hauff műveire támaszkodó) meseelőadás és Mozart Varázsfuvolájának áthangszerelt, frenetikus humorú, felszabadultan játékos kamaraváltozata egyaránt szerepel a repertoárjukon. Utóbbi elnyerte a 3. Budapest Fringe Fesztivál szakmai különdíját. A tematikailag széttartó előadások közös vonásának a már említett felszabadult játékosságon túl a személyesség, a közlésvágy, a színházcsinálás fontosságába vetett hit érződik.

Talán ezért is volt sorszerű, hogy a következő bemutatóval egy olyan drámára essék a választás, mely látszólag bonyolult masinériája és poétikai-ideológiai szempontból egyaránt sokat vitatott hangsúlyai ellenére a legfontosabb egzisztenciális kérdésekről szól. A HOPPart Heinrich von Kleist kevéssé ismert drámáját, a Herrmann csatáját viszi színre. A „kevéssé ismert” persze csak akkor igaz, ha a magyarországi színházi bemutatók után kutakodunk [hiába], hiszen maga a mű, Kleist legfontosabb alkotásai közé tartozik. A Római Birodalom hadseregei felett nem várt győzelmet arató egyesült germán törzsek vezérének, Herrmann fejedelemnek története ugyan a Napóleon elleni összefogás példázataként íródott, de esztéták, irodalomtudósok, politikusok és főfoglalkozású fantaszták nem véletlenül és nem is ok nélkül látták benne a német felsőbbrendűség eszméjének színpadi megfogalmazását.

E bemutatónak nyilvánvalóan nem célja, hogy e kérdésben akár bizonyságot, akár igazságot szolgáltasson. A helyét kereső fiatal társulat számára a darab más kérdéseket vet fel. Olyanokat, melyek egyrészt az egyén és a közösség kapcsolatát, másrészt a direkt és indirekt manipuláció kérdését feszegetik. Megéri-e kényelmesen betagozódni rendszerekbe, és ott bármilyen eszközzel előrejutni, esetleg várni, amíg helyzetbe kerülünk - vagy fontosabb a függetlenség akkor is, ha azzal felkeltjük saját és ellenséges birodalmak figyelmét is?

Mit szól a világhoz, azaz a jelen pillanat fiziognómiájához?
Úgy találom, torzultságában van valami komikus.
Olyan, mintha, akár egy öregasszony, hirtelen abbahagyná a keringőzést; s Ön tudja jól, milyen hatással van ez a keringőre.
Nevetek, ha rágondolok.”
“Én úgy találom, az embernek egész súlyával, bármily nehéz, vagy könnyű legyen is, a kor mérlegének serpenyőjébe kell vetnie magát; mellékelem ehhez a magam szerény hozzájárulását.”
„De mi a helyzet, barátom, a Herrmann csatájá-val? Igen sajnálnám, ha valamely elnézés folytán, elmulasztották volna a kézbesítését, mivelhogy e darab bármely másnál inkább a jelen pillanatra van kihegyezve.”

(Részletek Heinrich von Kleist levelezéséből)

(2008. október 18-19. 22:22 - Odeon-Lloyd mozi
Heinrich von Kleist: Herrmann csatája - HOPPart Társulat
Dramaturg: Boskovics Szandra; fordította: Márton László, látvány: Izsák Lili; rend.: Polgár Csaba; szereplők: Bánki Gergely, Gémes Antos, Máthé Zsolt, Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Roszik Hella, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Tóth Orsi)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.