Zenés színház

Hello, Éj királynője!

2016.08.12. 12:46
Ajánlom
A Sziget Fidelio Színpadán bemutatkozó Hello Flöte című Varázsfuvola-produkció egyik főszereplőjével, Mondok Yvette szopránnal beszélgettünk.

- Az Alföldi Róbert-féle Varázsfuvola-átdolgozásban az előadás ismertető szerint „Tamino gumicsőbe csavarodott, az Éj Királynője egy kontroll freak, Papageno pirulákon él, Pamina paranoiás, Papagena pedig fiatalkorú alkoholista – a Sarastro által irányított intézetben”. Hogyan kerültél ebbe a produkcióba?

- Az Armel Operafesztivál igazgatónője, Havas Ágnes kért fel Éj Királynőjének a Szegedi Nemzeti Színház által bemutatott Varázsfuvola-produkciónak a SZIGET-re adaptált változatába. Ez egy rövidített változata lesz az operának, Alföldi Róbert munkája nyomán, a szegedi szereplőkkel. A felkérésnek azért is nagyon örülök, mert Szegeden végeztem a Zeneművészeti Egyetemet, így már régi ismeretség, barátság köt a fellépő művészekhez.Olyan nagyszerű énekesekkel dolgozhatok majd újra együtt, mint Kovács Éva, Szélpál Szilveszter, Hanczár György, Somogyvári Tímea Zita, Dobrotka Szilvia, vagy Gyüdi Eszter. Már alig várom!

Legyél te is Sziget fellépő!

Kapcsolódó

Legyél te is Sziget fellépő!

A Sziget Fesztivál nyugodtabb szegleteiben mindig van hely a komolyzenének. Az augusztus 10-én kezdődő Fesztiválon a Fidelio Színpada idén is helyet kap. Hogyan fér meg a komolyzene, a jazz vagy az opera a pörgős, lüktető Sziget világában? Erre a kérdésre kerestük a választ Zsoldos Dáviddal.

Egy héttel korábban ugyancsak az Éj Királynőjét énekelted Balatonfüreden.

- A fesztivál keretében Gulyás Dénes és Kertesi Ingrid operaénekesek tanítványaival léphetem színpadra, az előadást Gulyás Dénes rendezte. Nagy élmény volt vele dolgozni és látni, hogyan terelgeti a fiatal énekeseket, kihozva belőlük a legjobbat. Számomra is nagyon hasznosak voltak az instrukciói, amelyeket más előadásokban is kamatoztatni fogok. De a tavaly decemberi MÜPA-produkcióban bemutatott előadás is meghatározó élmény marad, akkor az Operaház művészeivel, Oberfrank Péter és Toronykői Attila irányításával adtuk elő a művet.

Mondok Yvette

Mondok Yvette

- Mit jelent egy szoprán számára az Éj királynője?

- Csodálatos és nagy kihívásokkal teli szerep.  A megfelelő hangi adottságok nélkül nem szabad elvállalni, ugyanakkor az sem elég, ha valaki tud háromvonalas F-et énekelni. Mindenki ismeri, és a kristálytiszta magas hangokra vár. Ha ezek egy kicsit is félresikerülnek, akkor hiába meggyőző a drámai bevezetés és a hosszú koloratúra, az egész nem ér semmit. A színpadi játék sokat segít egyébként a technikai kihívások leküzdésében: a balatonfüredi előadásban például a bosszúáriát úgy kellett elénekeltem, mintha közben kígyót bűvölnék. A Hello Flöte ebből a szempontból hasonló lesz, de bármilyen köntösbe is bújtassanak, a legfontosabb az, hogy a két áriát úgy szólaltassam meg, ahogy Mozart elképzelte.

-Hogyan lehet erre felkészülni?

- Fontos, hogy mindig pihent legyek,és számomra a beéneklés is szent dolog ennél a szerepnél: megvan az a négy gyakorlat, amivel nyolc-tíz perc alatt formába hozom magam. Ez persze nem volt mindig így. Sokáig kerestem azt a mestert, aki ki tudja hozni belőlem a maximumot, és bízik bennem. Lassan három éve dolgozhatok Misura Zsuzsával, a kiváló drámai szopránnal, akivel tudatosan építjük a repertoáromat. Nekem súlyosabb hangom van nagy magasságokkal, ehhez segít megválasztani azokat a darabokat, amikben sikeres lehetek.

- Nem nyomasztó olyan, a szereppel széles körben azonosított kollégák jelenléte, mint mondjuk Miklósa Erikáé?

- Minden Éjkirálynője más. Jómagam még szeretnék továbbfejlődni,és minden lehetőséget megragadni, hogy színpadi körülmények között érlelhessem a szerepet. Példaképeim a külföldi szopránok közül Edita Gruberova és Anna Nyetrebko, de Miklósa Erika Éjkirálynőjét is nagyon szeretem, igazán megtisztelő lenne, ha hozzá hasonlítanának. Külsőre teljesen különbözőek vagyunk, csupán annyi köztünk a hasonlóság, hogy mögöttem is erős sportolói múlt van, hiszen 17 éves koromig aktív versenyző voltam.

Mondok Yvette

Mondok Yvette (Fotó/Forrás: Érdi Harmos Réka)

- Zenei pályádat viszont magányosan futod.

Van előnye is annak, hogy nem vagyok társulat tagja. Így olyan produkciókba is belekerülök, amikről nem is álmodhattam volna. Jó példák erre az imént említett Varázsfuvola-előadások, az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt sikeres János vitéz-turnéprodukció,vagy számos külföldi, Szilasi Alex-szel, és a lengyel Wrocław Baroque Orchestrával közös koncertem mellett Zarándy Ákos új operája. A Villányi G. András librettójára készülő darab egy részletét október 12-én adjuk elő a Café Budapest keretében.

1956-ra fókuszál a CAFe

Kapcsolódó

1956-ra fókuszál a CAFe

Magyarország legjelentősebb kortárs összművészeti fesztiválját idén október 7. és 23. között rendezik meg, az eseménysorozat középpontjában a 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar–lengyel szolidaritás éve áll. A folyamatosan bővülő programokra a jegyértékesítés május 31-én kezdődik.

Vásáry Tamásnak  nem kell bemutatni téged, hiszen évek óta rendszeresen működsz közre a legendás zongorista-karmester beszélgetős estjein és zenekari koncertjein.

Fidelio Napi Zene – Vásáry Tamás Chopin etűdjét játssza

Kapcsolódó

Fidelio Napi Zene – Vásáry Tamás Chopin etűdjét játssza

Ma ünnepli 83. születésnapját a Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás. Hallgassuk meg Frédéric Chopin c-moll ("Óceán") etűdjét (op. 25) az ő előadásában!

- 2013-ban ismerkedtünk meg, és miután meghallgatott, felkért A zenén túl... sorozat Chopin-koncertjére, majd a Mendelssohn-estre. Pillanatokon belül a Zeneakadémia csodálatos Nagytermében találtam magam szólistaként. A közös munkából barátság lett, sokat tanulok tőle, a vele töltött idő, beszélgetések mindig feltöltenek. Az, hogy lehetőséget kapok tőle,számomra mesébe illő. Hálás vagyok, hogy megtalálja azokat a műveket, amik hozzám valóak. 

Mondok Yvette és Vásáry Tamás

Mondok Yvette és Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Idén márciusban a Magyar Rádió Zenekarával és Énekkarával,az ő vezényletével Kodály  Budavári Te Deum ának és Gounod  Szent Cecília misé jének szólistája lehettem– utóbbit szeptemberben a Kodály Filharmonikusokkal is előadjuk Debrecenben. Ráadásul Vásáry Tamás kedvenc operája a  Varázsfuvola , és rettentő büszke rám, hogy egyre többször énekelem az Éj Királynőjét. Az augusztus 10-i Plácido Domingo-koncertszünetében azt mondta: „látod Yvette, itt kellene az Éj Királynőt elénekelned, és akkor mindenki megtudhatná, milyen kincs van a torkodban”. Én hiszek neki!

Eső is volt, meg Domingo is

Kapcsolódó

Eső is volt, meg Domingo is

Az eredeti elképzelés helyett fedett és lényegesen nagyobb helyszínen, a Papp László Sportarénában adott ingyenes koncertet a spanyol sztárénekes augusztus 10-én, ám még így is sokan hoppon maradtak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.