Zenés színház

Helycserék az operaházban

2006.11.20. 00:00
Ajánlom
A miniszteri biztos engedett a szakszervezetnek? Operaházi forrásból úgy értesültünk, az érdekvédelmi szervek bevonásával folyik az új kollektív szerződés előkészítése a dalszínházban.

Nemrégiben azonban távozott a modernizációért felelős és gazdasági tanácsadóként is működő Megyeri László a Magyar Állami Operaháztól. Megyeri László nemrégiben egy színházi szakfolyóiratban azzal magyarázta távozását, hogy Vass Lajos miniszteri biztos tanácsai ellenére nem száznegyvenhárom, hanem csupán kilencvennyolc közalkalmazottnak mondott fel, s ezt a döntést is halogatta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új kollektív szerződés kérdésében a miniszteri biztos engedett a szakszervezet követeléseinek, amelyek Megyeri szerint ellentétben álltak azzal, hogy "átlátható szabályozás, logikus működés és racionális helyzet” alakuljon ki.

Gazdasági tanácsadóként Szabó Attilát, a Nemzeti Filharmonikusok gazdasági vezetőjét kérte fel Vass Lajos a színház miniszteri biztosa. A kiváló gazdasági szakemberrel erősödik a Magyar Állami Operaház, mondták el lapunknak operaházi forrásaink. Felröppentek olyan pletykák, miszerint Vass Lajos számos új embert hozott a leépítésekkel párhuzamosan a súlyos adósságokkal küzdő Magyar Állami Operaházba. A miniszteri biztos azonban határozottan cáfolta ezeket az értesüléseket, elmondva, nem létesült újabb státusz. A Megyeri helyébe lépő gazdasági tanácsadó mellett összesen két főt alkalmazott, egyik titkárnői, a másik pedig jogi tanácsadói munkakörben segíti a miniszteri biztosa munkáját. Vass Lajos szólt arról is, hogy várhatóan januártól további fél évig ő irányítja a dalszínházat, bár a miniszteri biztosi mandátum meghosszabbítása még hivatalosan nem történt meg. Mint megírtuk, Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nemzetközi operaélet kiváló színházvezetőivel folytatott tárgyalásokat a közelmúltban, hogy egy általuk összeálló grémium hozzon döntést a jövőben a dalszínház új vezetőjéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.