Zenés színház

Henze-operával is ünnepel a Ruhr-vidék

2010.01.04. 11:55
Ajánlom
A 2010-es év Európai Kulturális Fővárosai Essen, Isztambul és Pécs. A német városban az év egyik legfontosabb eseménye a Henze-projekt keretében a zeneszerző új operájának premierje lesz.

Idén minden héten lesz Hans Werner Henze-mű a Ruhr-vidéki koncerttermek és operaházak műsorán, szeptember 25-én pedig Gladbeckben, a bemutatják a komponista Gisela, avagy a szerencse figyelemre- és gondolkodásraméltó útja című operáját. A darabbal a zeneszerző elsősorban a fiatal korosztályt célozza meg: a történet diákokról szól, akik Oberhausenből Nápolyba utaznak, és az olasz városban az egyik lány beleszeret egy helyi fiúba. A modern mesében az ősbemutatón a professzionális zenészek mellett amatőrök is közreműködnek majd.

Az operapremier mellett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kultuszminisztere kiemelte az éves programból a Ruhrtriennalét, a Ruhr Zongorafesztivált, az új múzeumok, köztük a Ruhr Múzeum, illetve a Folkwang Museum új épületének megnyitását, a dortmundi U-tornyok elkészültét, Jochen Gerz képzőművész különleges projektjeit, valamint a Hangszert minden gyereknek! kezdeményezést.

A hivatalos megnyitó, amelyre Horst Köhler államelnököt, az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót és a tartomány miniszterelnökét, Jürgen Rüttgerst is várják, január 9-én és 10-én lesz. Az ünnepségen elhangzik Herbert Grönemeyer Komm zur Ruhr! című új régióhimnusza.

A térség politikusai számára a 120 millió eurós költségvetésű programsorozat - ebből ötven milliót áll az EU - fő célja az, hogy az egykori Montán-régió új öntudatra ébredjen, kulturális események által megerősödjön a városok és a lakosság mi-tudata, és a turisták számára a térségről kialakult kép megváltozzon.

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.