Zenés színház

Henze-operával is ünnepel a Ruhr-vidék

2010.01.04. 11:55
Ajánlom
A 2010-es év Európai Kulturális Fővárosai Essen, Isztambul és Pécs. A német városban az év egyik legfontosabb eseménye a Henze-projekt keretében a zeneszerző új operájának premierje lesz.

Idén minden héten lesz Hans Werner Henze-mű a Ruhr-vidéki koncerttermek és operaházak műsorán, szeptember 25-én pedig Gladbeckben, a bemutatják a komponista Gisela, avagy a szerencse figyelemre- és gondolkodásraméltó útja című operáját. A darabbal a zeneszerző elsősorban a fiatal korosztályt célozza meg: a történet diákokról szól, akik Oberhausenből Nápolyba utaznak, és az olasz városban az egyik lány beleszeret egy helyi fiúba. A modern mesében az ősbemutatón a professzionális zenészek mellett amatőrök is közreműködnek majd.

Az operapremier mellett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kultuszminisztere kiemelte az éves programból a Ruhrtriennalét, a Ruhr Zongorafesztivált, az új múzeumok, köztük a Ruhr Múzeum, illetve a Folkwang Museum új épületének megnyitását, a dortmundi U-tornyok elkészültét, Jochen Gerz képzőművész különleges projektjeit, valamint a Hangszert minden gyereknek! kezdeményezést.

A hivatalos megnyitó, amelyre Horst Köhler államelnököt, az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót és a tartomány miniszterelnökét, Jürgen Rüttgerst is várják, január 9-én és 10-én lesz. Az ünnepségen elhangzik Herbert Grönemeyer Komm zur Ruhr! című új régióhimnusza.

A térség politikusai számára a 120 millió eurós költségvetésű programsorozat - ebből ötven milliót áll az EU - fő célja az, hogy az egykori Montán-régió új öntudatra ébredjen, kulturális események által megerősödjön a városok és a lakosság mi-tudata, és a turisták számára a térségről kialakult kép megváltozzon.

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.