Zenés színház

Heti egymillió euró a milánói Scala vesztesége a kényszerszünet miatt

2020.03.16. 13:25
Ajánlom
Az intézmény február 23. óta tart zárva és legkorábban április 3-án nyithat majd ki.

Heti egymillió euró veszteséget okoz a milánói Scala operaháznak a koronavírus terjedésének feltartóztatására elrendelt kényszerszünet.

Minden előadásunkat lemondani kényszerültünk és szükségünk van állami támogatásra"

- mondta Dominique Meyer, a Corriere della Sera milánói napilapnak.

Meyer, aki a színház történetének egy drámai időpontjában vette át március elsején a milánói operaház főigazgatói tisztét, abban reménykedik, hogy április elején újranyithat az intézmény. Április 4-én Rossini A török Itáliában című operájával folytathatnák az évadot. Ellenkező esetben az áprilisi és májusi előadások többségét le kell mondani.

A Scalában borús a hangulat, "minden dolgozó Riccardo Chailly zeneigazgatótól kezdve azon van, hogy

senkit nem szabad veszélyeztetni. Azonban megszakad a szívük, mert le kell mondaniuk fontos projektekről, amelyeken már egy éve dolgoztak"

- tette hozzá Meyer.

Jonas Kaufmann a Scalában

Jonas Kaufmann a Scalában (Fotó/Forrás: Jonaskaufmanpuccinifilm.com)

Az intendáns aggódik azokért, akik nem állnak a színház alkalmazásában.

Ha nem léphetnek fel, nem keresnek semmi" - magyarázta.

"A bizonytalan jövő nehezen kezelhető kihívás az operaház számára, amelynek szüksége van a hosszú próbaidőszakokra, tervezési időszakra és a különböző elkötelezettségekkel bíró művészek közreműködésére. Vizsgálni fogják annak lehetőségét, hogy egyes előadásokat az interneten közvetítsenek - tette hozzá.

"Sok ember van otthon, szép lenne az interneten eljuttatni az előadásokat.

Az otthonmaradók, csakúgy mint a sportolók számára ez egy frusztráló időszak. Könnyen hozzáférhetővé kell tenni a kultúrát" - hangoztatta.


 

Sztrájkba lépnek a milánói Scala dolgozói

Kapcsolódó

Sztrájkba lépnek a milánói Scala dolgozói

A milánói Scala operaház dolgozói kedden bejelentették, hogy október 18-tól sztrájkba lépnek, mivel nem született megállapodás a turnékon járó napidíjak emeléséről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Klasszikus

Passiók, minden mennyiségben!

A húsvéti ünnepek alatt Johann Sebastian Bach több műve is felcsendül az online térben. A Máté-passiót a Concertgebouw Zenekar szólaltatja meg, a János-passiót pedig két előadásban is élvezhetjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.