Zenés színház

Hippolütosz és Aricia

2013.06.18. 12:31
Ajánlom
Az ötvenesztendős, mindaddig inkább billentyűs játékosként és elméletíróként ismert Jean-Philippe Rameau első operája, az Hippolyte et Aricie 1733-as bemutatója lendületesen kibontakozó vitát generált a korabeli francia zenei életben. A kulturális intézményként tisztelt Lully híveit mélységesen felháborította az újdonság, mások ugyanakkor éppen Rameau stílusának burjánzó szeszélyességét méltatták.

Az új korszakot nyitó operát, amelyet André Campra tíz másik kompozícióra is elegendő, bőségesen áradó zenei invenciójáért ünnepelt annak idején (és amellyel kapcsolatban a 18. században először hangzott el a barokk jelző - erősen perjoratív értelemben), a Magyar Állami Operaház utolsó, pontosabban inkább évadon kívüli premierként tűzi műsorára júniusban, egyszersmind folytatva a májusi Richard Strauss-bemutatóval megkezdett családtörténetet is. A Racine klasszikusát a két fiatal szerelmes, Hippolütosz és Aricia szemszögéből elmesélő darab központi nőalakja, a mostohafiáért lángra lobbanó, tragikus sorsú Phaidra, Thészeusz felesége ugyanis Minósz krétai király és Pasziphaé lánya volt a görög mitológia szerint, ilyen módon pedig Ariadné nővére.

Bár a két cselekmény óhatatlan egymásra vetülése következtében az ember hajlamos elábrándozni azon, vajon mennyivel járt volna jobban Thészeusz, ha annak idején nem szabadul meg olyan könnyedén Ariadnétól Naxosz szigetén, az Andrássy úton készülő Rameau-produkció stábját az ismertetett elképzelések szerint nem foglalkoztatják ehhez hasonló gondolatok. Haamer Andrea jelmezei, Szendrényi Éva díszletei és Bordos Zsolt animációja a családfakutatás helyett a szerelem sajátos allegóriájaként interpretálja a szüzsét: az érzést az egész világot átható és mozgató erőként értelmezve sajátos, képzelt univerzumban helyezik el az előadást, fantáziabolygók uraiként ábrázolva az egyes szereplőket, istenségeket és héroszokat.

A futurisztikus látványvilág dacára azonban a zenei megvalósítás historikus szellemű marad: a Káel Csaba rendezte előadást Vashegyi György vezényli majd, az Operaház zenei együttesei helyett pedig az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust hallhatja a közönség. Hippolyte szerepében a Müpa Leclair-produkciójának Glaucusa, az amerikai Jeffrey Thompson lép színpadra, Aricie Szutrély Katalin lesz, Phèdre Vizin Viktóriának köszönhetően kel éltre, Thésée szólamát pedig Kovács István énekli. Az opera két címszereplője emellett a barokk színpadi gesztusok reprezentatív rendszerét is alkalmazni fogja - rajtuk kívül azonban senki más. Ez a különleges, csak kettejük számára fenntartott kommunikációs forma ugyanis az érzelmek kifejezésének eszközéül szolgál majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.