Zenés színház

Hoffmann meséi – operavizsga a Kiscelli Romtemplomban

2008.06.23. 00:00
Ajánlom
Különleges helyszínen, a Kiscelli Múzeum Romtemplomában rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását, melyen Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációja lesz hallható.

2008. június 23-án a Kiscelli Múzeum Romtemplomában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását élvezhetik a műfaj kedvelői. Marton Éva és Kovalik Balázs növendékei Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációját adják elő. A darab rendezője Kovalik Balázs.

A Kiscelli Romtemplom számos színházi és operaelőadásnak adott már otthont. 2Az akusztikája kitűnő, a templom falai impozánsak. Mindig szerencsés, amikor a növendékekkel egy-egy vizsgaprodukciót ilyen környezetbe viszünk. Kiszakadva a hétköznapi életterükből, sokkal felszabadultabban és koncentráltabban lehet velük dolgozni, mint a város kellős közepén." – indokolta a helyszínválasztását a rendező Kovalik Balázs.

A Hoffman meséi volt a zeneszerző utolsó színpadi műve, melynek 1881-es párizsi bemutatóját már nem érhette meg. A vidám diákok körében játszódó opera igazi romantikus darab, mely felvonultatja a műfaj szinte összes jellegzetességét, ezért kedvelt a világ valamennyi operaszínpadán. Kovalik Balázs, a Zeneakadémia tanára szerint az alapmű kiválasztása másodlagos, a vizsgaelőadásokon elsődleges cél, hogy egy-egy alakítást – még ha kis létszámmal is – de teljes történeten keresztül vigyenek végig, hogy a növendékek megtanulhassák a szerep építését.

"Elsősorban mindig az osztály összetétele szabja meg, milyen darabok között keresgéljük a vizsgaprodukciónak legmegfelelőbbet." – tette hozzá Kovalik Balázs. "A Hoffmann meséiben három fontos nőalak alkatilag mintha épp a végzős osztály három szopránjára íródott volna: a koloratúr készségeket igénylő Olympia szólamát Rácz Rita, a lírai Antóniát Balogh Tímea, a drámaibb hangvételű Giuliettát Polyák Valéria kelti életre, míg a négyes bariton szerepet az osztály két markáns hangbirtokosa: Szegedi Csaba és Geiger Lajos abszolválja." – mondta el a szerepek kiválasztásának szempontjai kapcsán a rendező. A különlegesnek ígérkező előadáson közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar, vezényel Oberfrank Péter.

(2008. június 23. 19:00 Kiscelli Múzeum - Romtemplom (Budapest) - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadása; Offenbach: Hoffmann meséi; km.: Duna Szimfonikus Zenekar; vez.: Oberfrank Péter; rend.: Kovalik Balázs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.