Zenés színház

Hoffmann meséi – operavizsga a Kiscelli Romtemplomban

2008.06.23. 00:00
Ajánlom
Különleges helyszínen, a Kiscelli Múzeum Romtemplomában rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását, melyen Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációja lesz hallható.

2008. június 23-án a Kiscelli Múzeum Romtemplomában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadását élvezhetik a műfaj kedvelői. Marton Éva és Kovalik Balázs növendékei Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operájának adaptációját adják elő. A darab rendezője Kovalik Balázs.

A Kiscelli Romtemplom számos színházi és operaelőadásnak adott már otthont. 2Az akusztikája kitűnő, a templom falai impozánsak. Mindig szerencsés, amikor a növendékekkel egy-egy vizsgaprodukciót ilyen környezetbe viszünk. Kiszakadva a hétköznapi életterükből, sokkal felszabadultabban és koncentráltabban lehet velük dolgozni, mint a város kellős közepén." – indokolta a helyszínválasztását a rendező Kovalik Balázs.

A Hoffman meséi volt a zeneszerző utolsó színpadi műve, melynek 1881-es párizsi bemutatóját már nem érhette meg. A vidám diákok körében játszódó opera igazi romantikus darab, mely felvonultatja a műfaj szinte összes jellegzetességét, ezért kedvelt a világ valamennyi operaszínpadán. Kovalik Balázs, a Zeneakadémia tanára szerint az alapmű kiválasztása másodlagos, a vizsgaelőadásokon elsődleges cél, hogy egy-egy alakítást – még ha kis létszámmal is – de teljes történeten keresztül vigyenek végig, hogy a növendékek megtanulhassák a szerep építését.

"Elsősorban mindig az osztály összetétele szabja meg, milyen darabok között keresgéljük a vizsgaprodukciónak legmegfelelőbbet." – tette hozzá Kovalik Balázs. "A Hoffmann meséiben három fontos nőalak alkatilag mintha épp a végzős osztály három szopránjára íródott volna: a koloratúr készségeket igénylő Olympia szólamát Rácz Rita, a lírai Antóniát Balogh Tímea, a drámaibb hangvételű Giuliettát Polyák Valéria kelti életre, míg a négyes bariton szerepet az osztály két markáns hangbirtokosa: Szegedi Csaba és Geiger Lajos abszolválja." – mondta el a szerepek kiválasztásának szempontjai kapcsán a rendező. A különlegesnek ígérkező előadáson közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar, vezényel Oberfrank Péter.

(2008. június 23. 19:00 Kiscelli Múzeum - Romtemplom (Budapest) - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatóinak vizsgaelőadása; Offenbach: Hoffmann meséi; km.: Duna Szimfonikus Zenekar; vez.: Oberfrank Péter; rend.: Kovalik Balázs)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.
Zenés színház színházkoncert

Oláh Ibolya központi szív-panaszirodája nyitva áll mindenki előtt

Oláh Ibolya Női posta című előadása dallevelek formájában félig színházi, félig koncertélményt ígér. Az énekesnő legutóbbi, Voltam Ibojka albumának dalait, és az arra épülő színházkoncert zenéjét Presser Gábor írta, az előadás rendezője Bíró Kriszta, a zenészek Födő Sándor és Furák Péter.
Zenés színház hír

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Zenés színház kritika

Hazárdjáték emberi lelkekkel

November 13-án mutatták be Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című kamaraoperáját az Eiffel Műhelyházban. A tavalyról elhalasztott előadásban énekeseknek és táncosoknak egyaránt fontos szerep jutott.