Zenés színház

Hong Kong a megmentő?

2009.12.14. 14:38
Ajánlom
Bár a tradicionális pekingi/kantoni opera gyökerei nem Hong Kongból erednek, mégis úgy tűnik, hogy az ottani tinédzserek élesztik újjá a hagyományt.

Míg a hagyományos pekingi opera az utóbbi évszázadban, részben a kulturális forradalom miatt, jelentős minőségi visszaesésen ment keresztül, a musicalek népszerűsége a harmadik évezredben ugrásszerű növekedésnek indult. A pekingi opera manapság szinte csak a turisták által kedvelt látványosság, ezzel szemben a musicalek népszerűsége a helyiek körében egyre növekszik. Nem ritka, hogy a jegyek több tízezer forintnak megfelelő jüanba kerülnek, az ezer-kétezer fős színháztermek zsúfolásig telnek. A tradicionális operaelőadások igazi élvezetéhez ugyanis komoly előismeret és nézői koncentráció szükséges. Tisztában kell lenni a magas fokon stilizált és pontosan rögzített vokális és testi jelekkel, például a színek jelentésével, amelyek egy-egy karaktertípus jellemére utalnak, vagy a karmozgatás 72, a színpadra bejövetel hatvan módjával, hogy ne csupán esztétikai látványosságot jelentsen az énekesként, színészként, pantomimesként, akrobataként és harcművészként egyaránt kiváló játszó személyek produkciója. A kínaiak elpártolása a műfajtól valószínűleg annak is köszönhető, hogy a pekingi operák nyelve archaikus, így gyakorta feliratozni kell az előadásokat. A társulatok a nyolcvanas években megpróbálkoztak a közönség visszahódításával: felgyorsították az előadásokat, csökkentették a repertoárt, kiiktatták az ismétléseket, és a testi képességek már-már cirkuszi jellegű mutogatására helyezték a hangsúlyt. Siker azonban nem kísérte a műfaj efféle "korszerűsítését".

A felmentő sereget már összetoborozták: az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított opera új, tizenévesekből álló generációja Hong Kongban él. Az ifjú előadók nem titkolják, hogy nehéz a mesterség elsajátítása, és csak ebből nem tudnak megélni, de komoly anyagi segítséget kapnak a város vezetőitől, amelynek révén létrejött egy amatőr csoport és az operát választható tantárggyá tették az iskolákban. A szakértők azonban korántsem gondolják sikeresnek a kezdeményezést: bármennyire is fiatalok ezek a tizenévesek, már öregek ahhoz, hogy az alapokat elsajátítsák, ráadásul hogy' veszi már ki magát, hogy a Kínához 1997-ben visszakerült városban akarják űzni a pekingi opera mesterségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.