Zenés színház

Hong Kong a megmentő?

2009.12.14. 14:38
Ajánlom
Bár a tradicionális pekingi/kantoni opera gyökerei nem Hong Kongból erednek, mégis úgy tűnik, hogy az ottani tinédzserek élesztik újjá a hagyományt.

Míg a hagyományos pekingi opera az utóbbi évszázadban, részben a kulturális forradalom miatt, jelentős minőségi visszaesésen ment keresztül, a musicalek népszerűsége a harmadik évezredben ugrásszerű növekedésnek indult. A pekingi opera manapság szinte csak a turisták által kedvelt látványosság, ezzel szemben a musicalek népszerűsége a helyiek körében egyre növekszik. Nem ritka, hogy a jegyek több tízezer forintnak megfelelő jüanba kerülnek, az ezer-kétezer fős színháztermek zsúfolásig telnek. A tradicionális operaelőadások igazi élvezetéhez ugyanis komoly előismeret és nézői koncentráció szükséges. Tisztában kell lenni a magas fokon stilizált és pontosan rögzített vokális és testi jelekkel, például a színek jelentésével, amelyek egy-egy karaktertípus jellemére utalnak, vagy a karmozgatás 72, a színpadra bejövetel hatvan módjával, hogy ne csupán esztétikai látványosságot jelentsen az énekesként, színészként, pantomimesként, akrobataként és harcművészként egyaránt kiváló játszó személyek produkciója. A kínaiak elpártolása a műfajtól valószínűleg annak is köszönhető, hogy a pekingi operák nyelve archaikus, így gyakorta feliratozni kell az előadásokat. A társulatok a nyolcvanas években megpróbálkoztak a közönség visszahódításával: felgyorsították az előadásokat, csökkentették a repertoárt, kiiktatták az ismétléseket, és a testi képességek már-már cirkuszi jellegű mutogatására helyezték a hangsúlyt. Siker azonban nem kísérte a műfaj efféle "korszerűsítését".

A felmentő sereget már összetoborozták: az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított opera új, tizenévesekből álló generációja Hong Kongban él. Az ifjú előadók nem titkolják, hogy nehéz a mesterség elsajátítása, és csak ebből nem tudnak megélni, de komoly anyagi segítséget kapnak a város vezetőitől, amelynek révén létrejött egy amatőr csoport és az operát választható tantárggyá tették az iskolákban. A szakértők azonban korántsem gondolják sikeresnek a kezdeményezést: bármennyire is fiatalok ezek a tizenévesek, már öregek ahhoz, hogy az alapokat elsajátítsák, ráadásul hogy' veszi már ki magát, hogy a Kínához 1997-ben visszakerült városban akarják űzni a pekingi opera mesterségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.