Zenés színház

Hong Kong a megmentő?

2009.12.14. 14:38
Ajánlom
Bár a tradicionális pekingi/kantoni opera gyökerei nem Hong Kongból erednek, mégis úgy tűnik, hogy az ottani tinédzserek élesztik újjá a hagyományt.

Míg a hagyományos pekingi opera az utóbbi évszázadban, részben a kulturális forradalom miatt, jelentős minőségi visszaesésen ment keresztül, a musicalek népszerűsége a harmadik évezredben ugrásszerű növekedésnek indult. A pekingi opera manapság szinte csak a turisták által kedvelt látványosság, ezzel szemben a musicalek népszerűsége a helyiek körében egyre növekszik. Nem ritka, hogy a jegyek több tízezer forintnak megfelelő jüanba kerülnek, az ezer-kétezer fős színháztermek zsúfolásig telnek. A tradicionális operaelőadások igazi élvezetéhez ugyanis komoly előismeret és nézői koncentráció szükséges. Tisztában kell lenni a magas fokon stilizált és pontosan rögzített vokális és testi jelekkel, például a színek jelentésével, amelyek egy-egy karaktertípus jellemére utalnak, vagy a karmozgatás 72, a színpadra bejövetel hatvan módjával, hogy ne csupán esztétikai látványosságot jelentsen az énekesként, színészként, pantomimesként, akrobataként és harcművészként egyaránt kiváló játszó személyek produkciója. A kínaiak elpártolása a műfajtól valószínűleg annak is köszönhető, hogy a pekingi operák nyelve archaikus, így gyakorta feliratozni kell az előadásokat. A társulatok a nyolcvanas években megpróbálkoztak a közönség visszahódításával: felgyorsították az előadásokat, csökkentették a repertoárt, kiiktatták az ismétléseket, és a testi képességek már-már cirkuszi jellegű mutogatására helyezték a hangsúlyt. Siker azonban nem kísérte a műfaj efféle "korszerűsítését".

A felmentő sereget már összetoborozták: az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított opera új, tizenévesekből álló generációja Hong Kongban él. Az ifjú előadók nem titkolják, hogy nehéz a mesterség elsajátítása, és csak ebből nem tudnak megélni, de komoly anyagi segítséget kapnak a város vezetőitől, amelynek révén létrejött egy amatőr csoport és az operát választható tantárggyá tették az iskolákban. A szakértők azonban korántsem gondolják sikeresnek a kezdeményezést: bármennyire is fiatalok ezek a tizenévesek, már öregek ahhoz, hogy az alapokat elsajátítsák, ráadásul hogy' veszi már ki magát, hogy a Kínához 1997-ben visszakerült városban akarják űzni a pekingi opera mesterségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.