Zenés színház

Hosszabb névvel

2010.02.04. 15:02
Ajánlom
A harmadik évben új néven, de a régi célkitűzések mentén kerül sor az Armel Operaverseny és Fesztivál a Mezzóval és a Duna Televízióval rendezvénysorozatra.

Az idei résztvevő operaházak: Den Nye Opera (Bergen), Josef Kajetán Tyl Színház (Plzen,) Opera Krakowska (Krakkó), Csokonai Színház (Debrecen), Dicapo Opera Theatre (New York). Sor kerül egy ősbemutatóra Norvégiában - Knut Vaage: Veslefrikk, rendező: Alföldi Róbert -, Magyarországon először láthat a közönség két operát - Csehországból Marco Tutino A szolgája érkezik, a debreceni színházban pedig Prokofjev operája, A tüzes angyal kerül első alkalommal hazai színpadra -, lesz egy európai bemutató - az Egyesült Államokból egy Csehov-adaptáció, Thomas Pasatieri operája, A sirály révén -, és klasszikus operával, a Traviatával szállnak versenybe a lengyelek. Harmadszor rendez a versenyen Alföldi Róbert, ám ezúttal Bergenben, New Yorkba viszont a művészeti igazgató Vidnyánszky Attila utazik. Szász János első operarendezésére készül Verdi kapcsán, Debrecenbe Silviu Purcaretét várják, Plzenben pedig Ludek Golat fog dolgozni.

Az első fordulóra március-áprilisban kerül sor New Yorkban, Moszkvában, Budapesten, Párizsban és Bergenben, míg a májusi workshop és a novemberi döntőre helyszíne Szeged lesz.

A verseny végén kiosztják a zsűri döntése alapján a legjobb férfi és női előadó díját, ami idén első alkalommal jár pénzjutalommal, tízezer euróval, de a közönség is szavazhat a legjobb produkcióra és a legjobb előadóra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.