Zenés színház

Hozott anyag

2014.04.13. 06:11
Ajánlom
Mi nagyobb kunszt: maradni vagy menni, ezt a dilemmát választotta vezérfonalául a berlini „Trafó”, a HAU, amikor alig pár hete egy tematikus fesztivál keretében bemutatót tartott a magyar független szférának Németországban. A meghívottak közt a Hungari is szerepelt: egy előadás, ami éppen a fenti kérdés ellentmondásságának feltárását tűzte ki céljául. KRITIKA

Érdekes, hogy első ki- és bevándorlókkal foglalkozó előadásaink egyaránt párhuzamos történetekben, tablókban gondolkodnak. Egyik esetben sem egyetlen kivándorlás részleteiben mélyedünk el, annak összes szereplőjével, hanem különböző történetrészeket és kivándorlókat ismerünk meg egymás mellett; a Hungariban épp bizonytalan hitelességű beszámolókból. A beszélők ugyanis bloggerek, a blog pedig csak látszólag napló. Valójában ellenkezőleg: nyilvános tér, ahol szerepeket veszünk fel, ahogy a valóságban is. Nem látjuk tehát a pionírok életét, csak hallunk róla. A beilleszkedésnek ezen a pontján még több köti össze az emigrálókat a világ megannyi pontján, mint a bevándorlót és az új, választott haza lakóit. A téma Kárpátira egyébként nem jellemző aktualitása, trendiségemögött tehát ismét ott van a viszont Kárpátira igen jellemző, archetipikus alap: a megnyugvást nem lelő, bolygó zsidó története. Vagy, ahogy a dráma variálja: a lazac.

„...a lazac a szimbóluma lehetne jó néhányunknak: kikel egy édesvizű folyóban, leúszik az óceánhoz, becsavarogja a fél világot, végén visszamegy elpusztulni oda, ahonnan elindult."

A tablók és típusok felvázolásának nehézsége leginkább talán a közhelyesség veszélyét jelenti. A Hungariban felfedezhető a törekvés a különféle cselekményszálakban rejlő mélyebb összefüggések kutatására, szerkesztésére. Mélyebben is belemenni egy-egy történetbe. Ez nem könnyű, hiszen maguk a bloggerek titokzatosak, nem feltétlenül szeretnének magukról reális képet mutatni. Ez a titokzatosságéppen hogy izgalmas lehetne, a probléma az emigráns blogokból beválogatott valós szövegrészletekkel van.

A kivándorlás ellentmondásossága inkább negatív értelemben jelenik meg a Hungariban: a szereplők megpróbálják érzéseiket megfogalmazni, de kudarcot vallanak. „Egy hat darabos csirkemellfilé tíz euró, két doboz eper öt euró, ez mondjuk jó. Viszont nagyon hiányolom a baracklekváros fánkot vagy a virslis kiflit, a túrós batyut."Az baj, hogy ebből a részletből nehéz megítélni a szereplő személyiségét, maga a jelenet is éppen erről szól: a többi blogger nyilván rögtön végső ítéletet alkot a bejegyzés írójáról, valószínűleg tévesen. Mégis az a helyzet, hogy hiába válaszol a blog gazdája a rátámadt kommentelőknek, és hiába árul el magáról saját védelmében többet, árnyalandó a fentiek felszínességét, úgy tűnik, hogy ezek a kiválasztott szövegek nem alkalmasak azt a bonyolult és zavart, ellentmondásos helyzetet kellőképpen érzékeltetni, amin egy emigráló belül keresztülmegy. Nem tudunk meg többet a nevek mögött rejtőző emberekről, a titkolózó szereplőkről annál, mintha végigfutnánk egy emigráns blogot.

Talán a több, párhuzamos történet támasztotta nehézség az oka, talán a blogokból kiválasztott részletek, hogy ennek az emigráns-előadásnak sem sikerül a pionírlét érzelmi nehézségeit, ellentmondásosságát feltárni, bár a bemutató óta meghúzott szövegben jóval kevesebb a közhely. A dokumentumszínháznak komoly nehézsége az anyag válogatása és az ehhez kapcsolódó szerencsefaktor, erről tanúskodik ez az íróval és rendezővel kellőképpen ellátott előadás. (Kárpáti egykorábbi drámakötetének címe egyébként, A kivándorló zsebkönyve).

A legerősebb egy, a lazacénál mélyebb szerkesztési szempont: a Hungari fiatalokról beszél. Amikor az emigráns külföldre megy, a szüleiről válik le. Herczeg Tamás Gregje egy basszusgitáros vagány jó szándékával vágja barátnője képébe a zavarbaejtő részigazságot: „Ha kemény akarok lenni, akkor azt mondom, hogy egy burokban felnőtt gyerek! Az ilyeneknek én a szüleik mielőbbi elvesztését kívánom! Nem gonoszságból, éppen ellenkezőleg. Ha nincs védőháló, nincs hátszél, nincs támogatás, sokkal hamarabb megtanulnak élni! Nincs kifogás, mert akkor egész egyszerűen éhen döglene!"A Hungaria felnőtté válással köti össze Kiss Diána Magdolna Glóriájának történetét, és ez a lányt bizonyos értelemben főszereplővé avatja: ő rántja össze a különböző szálakat, róla a legtöbb bloggerelmondja, mit gondol. Csak az marad titok, hogy melyikük járt közelebb az igazsághoz.

Azért viszont kifejezetten hálás vagyok, hogy ehhez a tabló-szerű témához, magányos hangok monológjaihoz egy-egy tényleges hangot: hangszert társít a rendező. Egy virtuális világból kisreál szituáció helyett koncertszínházat rendez. Beleélés helyett eltávolít: legerősebben erre a mindig civil és erős jelenlétű Stork Natasa képes a szintetizátorával. Ő megint Stork Natasát játssza, és azok közé tartozom, akik ezért hálásak neki. Civil és kívülálló. Ennek megfelelően, ha például távoli országok szokásairól és épp fókaevőkről beszél, akkor fókaugatás-szerű bejátszásokat hallunk tőle zene helyett. Az egész ironikus és nem egészen komolyan vehető. Most a kisebb szerepek a sikerültebbek. Keresztény Tamás marcona basszus gitárosát megjegyzem. Síppal ugyan nem, de dobbal ugyanúgy emlékezetes a remek Lábodi Ádám, és nádihegedűvel Gecse Noémi, aki hegedűszóval, egy áriában mondja el, hogy „...a gödöllői Napsugár étteremben főztem, minden nap hajnali háromkor keltem, hogy két órával később már ott álljak a lábasok mögött."Ha egy szövegrész jól megtalált, az láthatóan segíti a színész munkáját is. Most tanuljuk ezt a dokumentumszínház műfajt, és ez jó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.