Zenés színház

Hozzáférhetővé válik Wolfgang Wagner hagyatéka

2013.08.01. 10:15
Ajánlom
A 2010-ben elhunyt Wolfgang Wagner - Wagner unokája, Liszt dédunokája - írásbeli hagyatéka a Bajor Állami Levéltárba kerül - jelentették be július 30-án Münchenben.

Sylvia Krauss levéltári asszisztens elmondta, hogy a dokumentumok Wolfgang Wagner magánélete mellett elsősorban bayreuth-i intendánsi tevékenységére világítanak rá. Ő kormányozta ugyanis a leghosszabb ideig az ünnepi játékokat: 1951-től a fivérével, Wielanddal közösen vezették a fesztivált, 1967 után azonban Wolfgang csaknem négy évtizeden át egyedül irányította a Festspielhaus eseményeit.

Egyes levéltári mappákban a levelezései találhatók, amelyek között akadnak napi feljegyzések és újságkivágások is - árulta el Sylvia Krauss. Ugyanakkor a náci időszakra vonatkozó dokumentumokat, valamint a szülőktől származó anyagokat is tartalmaz a hagyaték. A személyes dokumentumok között szerepel Wolfgang Wagner és fia, Gottfried levelezése, valamint Wolfgang Wagner önéletrajzának kézirata, amelyet lánya, Katharina Wagner ajándékozott a levéltárnak.

Mivel Wolfgang Wagner 2010-ben halt meg, az anyag csak 2020 után vélik hozzáférhetővé. Addig kizárólag kutatók láthatják a dokumentumokat, de ők is csak azután, hogy katalogizálták, és megfelelő, például sav elleni védelemmel ellátott mappákban archiválták az iratokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.