Zenés színház

Húsvéti koncert a Lehel téri templomban

2012.04.13. 13:49
Ajánlom
Klasszikus dallamokkal ünnepli a húsvétot öt kiváló énekművész.

Bartal László, Boncsér Gergely, Borsos Edith, Szegedi Csaba és Zavaros Eszter április 22-én, eset hét órától adnak hangversenyt a Lehel téri Szent Margit templomban. A klasszikus zene fiatal képviselőinek jó alkalom ez az együtt-éneklésre és az adománygyűjtésre az egyházközség részére. A közönség szórakoztatásáról az emelkedett helyszín és a közismert, ünnepi művek gondoskodnak.

Bartal László a Zeneakadémián karvezetés szakán szerezett diplomát, majd 1990-ig a karmesterképzőbe járt, ahol mestere Lukács Ervin volt. Dolgozott egyebek mellett a a Budafoki Ifjúsági Zenekarral (a mai Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar elődje), a debreceni Csokonai Színházban mint első karmester, helyettes zeneigazgató, majd zeneigazgató, a Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a nyíregyházi Szabolcsi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként és karmestereként. 2002-2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának zenei vezetője, 2003-2007-ig a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. Számos vidéki zenekar mellett (Szeged, Pécs, Szombathely) vezényelte a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát is, mellyel több rádiófelvételt is készített. 1986-tól a Magyar Állami Operaház tagja korrepetitor- karmesterként.

Boncsér Gergely 2003 novemberétől a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának tagja, 2006 júniusától a Leggiero Énekegyüttes tenor szólistája. 2007 decemberében hatalmas sikerrel énekelte az Interoperett újévi gálakoncertjén Donizetti Az ezred lánya című vígoperájának hírhedt hét magas C-s áriáját. 2008 őszétől a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa az Operabarát Alapítvány jóvoltából. A dalszínházban a Fidelióban debütált, majd számos kisebb szerepet énekelt. 2010-ben megnyerte az I. Nemzetközi Lehár énekversenyt.

Borsos Edith a marosvásárhelyi Művészeti Líceum ének szakának elvégzése után a a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkarában tevékenykedett. Énekművészi és énektanári diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte. 2003-tól a Kolozsvári Állami Magyar Opera tagja, 2005-től pedig a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának növendéke volt. Az operaszínpad mellett dalesteken is fellép és oratóriumok, misék, egyéb egyházi művek szólistájaként is hallható. Románia legrangosabb énekversenyének, a 15. Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny fődíjának birtokosa.

Szegedi Csaba 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-énektanár szakán folytatta tanulmányait, ahol Sólyom-Nagy Sándor Kossuth-díjas művész volt a mestere. Három év elteltével felvételt nyert az egyetem operaénekes-magánének tanár szakára, ahol Kovalik Balázs rendezőtől, Oberfrank Péter, Pál Tamás és Medveczky Ádám karmesterektől tanulhatta meg a szakma fortélyait. 2008 nyarától a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként folytatta munkáját. Rossini A Sevillai borbély című operájának premierjén már a címszerepében mutatkozott be, majd egy újabb bemutatón Haydn Orfeusz és Eurüdiké című operájának Kreon szerepében is színpadra lépett Rost Andrea partnereként, Fischer Ádám vezényletével. 2010 januárjában Mozart A varázsfuvola című operájában Papageno szerepét alakította, majd 2010 szeptembere óta, az ösztöndíj lejárta után az Operaház magánénekeseként folytatja pályafutását.

Zavaros Eszter gyermekkora óta énekel, hat éven keresztül volt az Angelica leánykar tagja. Tizenhét évesen kezdett magánéneket tanulni Schultz Katalinnál. 2005-ben vettek fel a Zeneakadémia, énekművész-tanár szakra Pászthy Júlia tanítványaként. Több magánének verseny nívódíjasa, 2008 áprilisában a Simándy József énekverseny különdíjasa volt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.
Zenés színház ajánló

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatás a Tenorissimo operagálája augusztus 19-én, a Magyar Állami Operaházban. Az est sztárvendége, Fabio Sartori, elismert olasz tenor, partnerei az OPERA vezető női szólistái. A dalszínház zenei együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.
Zenés színház ajánló

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.