Zenés színház

Húsvéti koncert a Lehel téri templomban

2012.04.13. 13:49
Ajánlom
Klasszikus dallamokkal ünnepli a húsvétot öt kiváló énekművész.

Bartal László, Boncsér Gergely, Borsos Edith, Szegedi Csaba és Zavaros Eszter április 22-én, eset hét órától adnak hangversenyt a Lehel téri Szent Margit templomban. A klasszikus zene fiatal képviselőinek jó alkalom ez az együtt-éneklésre és az adománygyűjtésre az egyházközség részére. A közönség szórakoztatásáról az emelkedett helyszín és a közismert, ünnepi művek gondoskodnak.

Bartal László a Zeneakadémián karvezetés szakán szerezett diplomát, majd 1990-ig a karmesterképzőbe járt, ahol mestere Lukács Ervin volt. Dolgozott egyebek mellett a a Budafoki Ifjúsági Zenekarral (a mai Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar elődje), a debreceni Csokonai Színházban mint első karmester, helyettes zeneigazgató, majd zeneigazgató, a Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a nyíregyházi Szabolcsi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként és karmestereként. 2002-2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának zenei vezetője, 2003-2007-ig a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. Számos vidéki zenekar mellett (Szeged, Pécs, Szombathely) vezényelte a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát is, mellyel több rádiófelvételt is készített. 1986-tól a Magyar Állami Operaház tagja korrepetitor- karmesterként.

Boncsér Gergely 2003 novemberétől a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának tagja, 2006 júniusától a Leggiero Énekegyüttes tenor szólistája. 2007 decemberében hatalmas sikerrel énekelte az Interoperett újévi gálakoncertjén Donizetti Az ezred lánya című vígoperájának hírhedt hét magas C-s áriáját. 2008 őszétől a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa az Operabarát Alapítvány jóvoltából. A dalszínházban a Fidelióban debütált, majd számos kisebb szerepet énekelt. 2010-ben megnyerte az I. Nemzetközi Lehár énekversenyt.

Borsos Edith a marosvásárhelyi Művészeti Líceum ének szakának elvégzése után a a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkarában tevékenykedett. Énekművészi és énektanári diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte. 2003-tól a Kolozsvári Állami Magyar Opera tagja, 2005-től pedig a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának növendéke volt. Az operaszínpad mellett dalesteken is fellép és oratóriumok, misék, egyéb egyházi művek szólistájaként is hallható. Románia legrangosabb énekversenyének, a 15. Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny fődíjának birtokosa.

Szegedi Csaba 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-énektanár szakán folytatta tanulmányait, ahol Sólyom-Nagy Sándor Kossuth-díjas művész volt a mestere. Három év elteltével felvételt nyert az egyetem operaénekes-magánének tanár szakára, ahol Kovalik Balázs rendezőtől, Oberfrank Péter, Pál Tamás és Medveczky Ádám karmesterektől tanulhatta meg a szakma fortélyait. 2008 nyarától a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként folytatta munkáját. Rossini A Sevillai borbély című operájának premierjén már a címszerepében mutatkozott be, majd egy újabb bemutatón Haydn Orfeusz és Eurüdiké című operájának Kreon szerepében is színpadra lépett Rost Andrea partnereként, Fischer Ádám vezényletével. 2010 januárjában Mozart A varázsfuvola című operájában Papageno szerepét alakította, majd 2010 szeptembere óta, az ösztöndíj lejárta után az Operaház magánénekeseként folytatja pályafutását.

Zavaros Eszter gyermekkora óta énekel, hat éven keresztül volt az Angelica leánykar tagja. Tizenhét évesen kezdett magánéneket tanulni Schultz Katalinnál. 2005-ben vettek fel a Zeneakadémia, énekművész-tanár szakra Pászthy Júlia tanítványaként. Több magánének verseny nívódíjasa, 2008 áprilisában a Simándy József énekverseny különdíjasa volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)