Zenés színház

Húsvéti koncert a Lehel téri templomban

2012.04.13. 13:49
Ajánlom
Klasszikus dallamokkal ünnepli a húsvétot öt kiváló énekművész.

Bartal László, Boncsér Gergely, Borsos Edith, Szegedi Csaba és Zavaros Eszter április 22-én, eset hét órától adnak hangversenyt a Lehel téri Szent Margit templomban. A klasszikus zene fiatal képviselőinek jó alkalom ez az együtt-éneklésre és az adománygyűjtésre az egyházközség részére. A közönség szórakoztatásáról az emelkedett helyszín és a közismert, ünnepi művek gondoskodnak.

Bartal László a Zeneakadémián karvezetés szakán szerezett diplomát, majd 1990-ig a karmesterképzőbe járt, ahol mestere Lukács Ervin volt. Dolgozott egyebek mellett a a Budafoki Ifjúsági Zenekarral (a mai Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar elődje), a debreceni Csokonai Színházban mint első karmester, helyettes zeneigazgató, majd zeneigazgató, a Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a nyíregyházi Szabolcsi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként és karmestereként. 2002-2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának zenei vezetője, 2003-2007-ig a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. Számos vidéki zenekar mellett (Szeged, Pécs, Szombathely) vezényelte a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát is, mellyel több rádiófelvételt is készített. 1986-tól a Magyar Állami Operaház tagja korrepetitor- karmesterként.

Boncsér Gergely 2003 novemberétől a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának tagja, 2006 júniusától a Leggiero Énekegyüttes tenor szólistája. 2007 decemberében hatalmas sikerrel énekelte az Interoperett újévi gálakoncertjén Donizetti Az ezred lánya című vígoperájának hírhedt hét magas C-s áriáját. 2008 őszétől a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa az Operabarát Alapítvány jóvoltából. A dalszínházban a Fidelióban debütált, majd számos kisebb szerepet énekelt. 2010-ben megnyerte az I. Nemzetközi Lehár énekversenyt.

Borsos Edith a marosvásárhelyi Művészeti Líceum ének szakának elvégzése után a a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkarában tevékenykedett. Énekművészi és énektanári diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte. 2003-tól a Kolozsvári Állami Magyar Opera tagja, 2005-től pedig a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának növendéke volt. Az operaszínpad mellett dalesteken is fellép és oratóriumok, misék, egyéb egyházi művek szólistájaként is hallható. Románia legrangosabb énekversenyének, a 15. Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny fődíjának birtokosa.

Szegedi Csaba 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-énektanár szakán folytatta tanulmányait, ahol Sólyom-Nagy Sándor Kossuth-díjas művész volt a mestere. Három év elteltével felvételt nyert az egyetem operaénekes-magánének tanár szakára, ahol Kovalik Balázs rendezőtől, Oberfrank Péter, Pál Tamás és Medveczky Ádám karmesterektől tanulhatta meg a szakma fortélyait. 2008 nyarától a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként folytatta munkáját. Rossini A Sevillai borbély című operájának premierjén már a címszerepében mutatkozott be, majd egy újabb bemutatón Haydn Orfeusz és Eurüdiké című operájának Kreon szerepében is színpadra lépett Rost Andrea partnereként, Fischer Ádám vezényletével. 2010 januárjában Mozart A varázsfuvola című operájában Papageno szerepét alakította, majd 2010 szeptembere óta, az ösztöndíj lejárta után az Operaház magánénekeseként folytatja pályafutását.

Zavaros Eszter gyermekkora óta énekel, hat éven keresztül volt az Angelica leánykar tagja. Tizenhét évesen kezdett magánéneket tanulni Schultz Katalinnál. 2005-ben vettek fel a Zeneakadémia, énekművész-tanár szakra Pászthy Júlia tanítványaként. Több magánének verseny nívódíjasa, 2008 áprilisában a Simándy József énekverseny különdíjasa volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”