Zenés színház

Húsz év után újra magyar színpadon a Fame

2015.05.11. 14:39
Ajánlom
A musicalt az idei évad utolsó nagydobásaként mutatja be a Budapesti Operettszínház. A darab egy művészeti iskola néhány fiataljának életébe enged bepillantást és követi sorsukat négy éven át.

A nagyszabású, látványos, show- és komoly táncjelentekben bővelkedő előadás bemutatóját június 26-án és 27-én tartják. A táncpróbák már februárban elkezdődtek, az olvasópróbára pedig nemrég a sajtó munkatársai is meghívást kaptak.

Lőrinczy György az Operettszínház főigazgatója az évad legfontosabb musical bemutatójaként jellemezte a Fame-et. Mint mondta, a Mi is itt vagyunk! kampánynak - melyet azzal a céllal indítottak útjára, hogy a színház fiatal generációjának megfelelő teret és  lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra - a mostani produkció a zászlóshajója. A Fame ugyanis fiatal művészekről szól, olyanokról, mint akik az Operettszínház színpadán épp most bontogatják szárnyukat. Azért tűzte műsorára a teátrum a darabot, hogy „az ifjúságnak jó feladatokat tudjunk adni. Az pedig különösen nagy öröm - folytatta Lőrinczy -, hogy az ifjú tehetségek mellett egy rendkívül izgalmas tanári gárdát sikerült összeállítanunk." A tájékoztató ezen pontján megérkezett Szulák Andrea, melyet a direktor csak így kommentált: „Érkezni tudni kell!" Szulák Andrea játssza ugyanis az előadásban a nagyon lényeges szerephez jutó Miss Sherman angol irodalomtanárt. A művésznő egyébként nagy sikerrel alakítja a Szép nyári nap osztályfőnökét, tehát rutinos tanárnak számít már az Operett színpadán. „Ő a mi kabala tanárnőnk" - mondta a direktor.  Mellette a másik szereposztásban a teátrum oszlopos tagja, Nádasi Veronika formálja meg Miss Sherman szerepét. „Azt gondolom, az elmúlt években mindig érdekes volt, ha az egyes produkciókba vendégeket is hívtunk" - fűzi tovább gondolatait a színház főigazgatója. „Mindig inspirálóan hatott a nagyon összetartó társulatra és talán mi is rájuk." Épp ezért nagyon boldog, hogy a mostani produkcióhoz három vendégművészt is sikerült megnyerniük.

Elsőként Auksz Évát köszöntötte, aki nem először lép az Operettszínház színpadára, hiszen a Bál a Savoyban Daisy Parkereként néhány éve már játszott a teátrumban. Auksz Éva karrierjét profi táncosként kezdte a Közép-Európa Táncszínházban, így remek választás a tánctanárnő, Miss Bell figurájára - vélte a direktor. Vele párhuzamosan a színház egyik legendás művésznője, Vásári Mónika lesz látható a szerepben. A főigazgató köszöntötte a Mr. Myers drámatanárt megformáló Németh Kristófot és Vasvári Csabát is „Mr. Sheinkopf, a zenetanár esetében nem kellett kilépnünk a házból, mert van a társulatban két csodálatos muzsikusunk, Csuha Lajos és Pálfalvy Attila, akik színészi kvalitásaik mellett kiválóan játszanak különböző hangszereken is." Lőrinczy György bemutatta az előadás dramaturgját, a szintén vendégként érkező Perczel Enikőt, és szólt a szövegkönyvön végrehajtott apróbb változtatásokról. A magyar szöveget annak idején a zenés színházi szakma emblematikus alkotója, a nemrég elhunyt Miklós Tibor készítette. „Lényeges megjegyezni, hogy mindaddig a Miklós Tibor-féle változatot játsszuk, amíg ezt az új amerikai változat engedi. Szeretném, ha mindenki számára egyértelmű lenne, hogy miután a magyar szöveg megszületése után néhány évvel az amerikai szerzők átalakították a darabot, nekünk ehhez kellett igazítani a szövegkönyvet. Ez tehát egy elvárás volt felénk az amerikai jogtulajdonosok részéről, amit teljesítenünk kellett." - hangsúlyozta a direktor. A főigazgató végül sok sikert kívánt a társulatnak az elkövetkező hónapok munkájához.

Majd Kerényi Miklós Gábor, művészeti vezető lelkesítő szavakkal szólt a csapathoz: „Örül a lelkem, hogy itt vagyok, hogy ennyi fiatal, lángoló tekintetet és arcot látok. Ennek az olvasópróbának az a célja, hogy mindenki úgy menjen haza, hogy egy borzasztóan jó darabot fognak csinálni, és nagyon jól fogják magukat érezni. Hajrá előre, hölgyek, urak! - mondta Kero.

Az előadás rendezője Somogyi Szilárd szeretettel beszélt arról a bizonyos húsz évvel ezelőtti előadásról, amit a Vasutas Musical Stúdió növendékei Toldi Mária irányítása mellett adtak elő a Thália Színházban, és amelyben ő is szerepelt. Mint mondta, a mostani bemutató valóban komoly lehetőséget jelent az Operettszínház fiataljai számára, egyben új erőt és lendületet ad magának a musicalnek. „Tudni kell, hogy ma már egy sokkal energikusabb, ridegebb és keményebb világban élünk, mint 20 évvel ezelőtt. A Fame 2015-ben már nem csak arról szól, hogy jól érezzük magunkat. Mert a tehetségkutató műsorok és castingok világában komolyan küzdeni kell azért, hogy egyáltalán színpadra kerülhessen az ember. Ez a történet megmutatja a művészvilág árnyoldalait is, mert a hírnév és a csillogás nem minden. Egy karriernek lehetnek csúcspontjai, de nagyon-nagyon mély pontjai is." - mondta a rendező. Éppen emiatt lett az előadás alcíme „a hírnév ára". Somogyi Szilárd bízik abban, hogy sikerül végigvinni ezt a koncepciót, amihez három kollégát hívott segítségül, akik szerepük szerint olyan karaktereket formálnak meg, akik valamilyen okból kifolyólag nem jutottak el a csúcsra. Czenner Krisztina hegedűművész a darab szerint tehetséges muzsikus létére utcazenészként kényszerül pénz keresni, Petridisz Hrisztosz, a valaha volt táncos ma egy gyorsétteremben az asztalokat takarítja és Nagy Bea, aki a színésznőt játssza. „Egészen különleges előadás elé nézünk. Sok munka, sok áldozat és harc. Ennyit ígérhetek. Nagyon érdekes, izgalmas dolgot tervezek, aztán hogy mi sül ki belőle a ti segítségetekkel, majd meglátjuk." - zárta szavait Somogyi Szilárd.  

A Budapesti Operettszínház társulatának fiatal tehetségei, akik most a Fame-ben is bizonyíthatnak: Gömöri András Máté, Gubik Petra, Jenes Kitty, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Muri Enikő, Simon Panna, Szabó Dávid, Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás.

Balogh-Barta Viktória izgalmas koreográfiájában a klasszikus és jazz tánc elemei keverednek a street dance különböző stílusainak sokaságával, ami által szinte új műfaj születik majd a színpadon. A három csapat jelmezeit három eltérő színvilágban álmodta meg a tervező Velich Rita. A színészek a narancssárga és piros, a zenészek a zöld, a táncosok pedig a lila és pink sokféle árnyalatában jelennek majd meg.  A különleges látványról, az újszerű - a mozgóképet és az élő színpadképet elegyítő - vetítésről Bátonyi György díszlettervező gondoskodik. Az előadás zenei vezetője Balassa Krisztián.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rabul ejtette a franciák szívét, most Carreras partnere: Pasztircsák Polina

Violetta szerepében óriási sikert aratott a Toulouse-i Operaház szezonnyitó Traviata előadásában Pasztircsák Polina. A fiatal szopránnal beszélgettünk, aki titkos álmát és zenei idolját is elárulta nekünk.
Klasszikus

Baráth Emőke női zeneszerző műveiből készített új lemezt

A 17. velencei énekes-zeneszerzőnő művei szerepelnek Baráth Emőke és az Il Pomo d’Oro új lemezén, amely az Erato kiadásában jelenik meg.
Klasszikus

Yo-Yo Ma követte Joshua Bell példáját, és egy montreali metróban adott koncertet

Egy Bach-darab mellett Leonard Cohen Hallelujah című dalát is eljátszotta, a közönség vele énekelt.
Zenés színház

„Volt bennem nosztalgia” – Musicalt énekel új lemezén Dolhai Attila

A rajongók és Dolhai Attila kedvenceiből állt össze az a dupla album, amellyel az énekes négy év után visszatér a musical műfajához.
Jazz/World

Sötét sarkok a modern jazzben

Mitől sötét a darkjazz, milyen attribútumai vannak, és mi köze van a filmművészethez? Jazztörténeti sorozatunk következő epizódja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Zenés boldogságkeresés, minden korosztálynak - A kék madár az Operettszínházban

A kék madár új zenés változatát mutatta be az Operettszínház a Kálmán Imre Teátrumban. Az új változatról a rendezővel, Szenteczki Zitával, a zeneszerzőkkel Ádám Ritával és Darvas Benedekkel, valamint a szövegíróval, Závada Péterrel beszélgettünk. 
Zenés színház lemez

„Volt bennem nosztalgia” – Musicalt énekel új lemezén Dolhai Attila

A rajongók és Dolhai Attila kedvenceiből állt össze az a dupla album, amellyel az énekes négy év után visszatér a musical műfajához.
Zenés színház interjú

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

A fiatal magyar drámai szoprán második helyet érdemelt a III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és elnyerte a Fidelio különdíját is. Ádám Zsuzsannával az eddigi pályájáról, a kecskeméti Kodály-hatásról beszélgettünk, illetve arról, hogy honnan tudja, hogy neki operát kell énekelnie.
Zenés színház vidék

A Budavári Palotakoncertek műsorával köszöntik az új évet Szolnokon

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar január 12-én a Budavári Palotakoncertek műsorával szórakoztatja a szolnoki publikumot.
Zenés színház operett

Fischl Mónika a Mayáról: „Ezen a zenén nőttünk fel!”

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után látható a Budapesti Operettszínház Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. Fischl Mónika és Bordás Barbara beszél az új produkcióról.