Zenés színház

Huszadszor Kisvárdán

2008.06.19. 00:00
Ajánlom
Jubileumot tartanak Kisvárdán: a határon túli magyar színházak fesztiválját huszadik alkalommal rendezik meg. A programkínálat idén is színes: prózai és zenés előadások mellett kávéházi beszélgetések, koncertek és gyerekműsorok várják az érdeklődőket.

Beregszász, Csíkszereda, Dunaszerdahely, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Temesvár, Újvidék – szigorúan ábécésorrendben azok a városok, ahonnan társulatok érkeznek (van, ahonnan több is), és hozzák el az évad legjobb gyerek- és felnőttelőadásait. Idén a Művészetek Háza, a Várszínpad, a Rákóczi-stúdióterem mellett új helyszínekkel gazdagodik a fesztivál. A város főtéren felállított szabadtéri színpadon táncszínházat, zenés előadásokat, egy kávézóban pedig egyéni műsorokat, zenés produkciókat mutatnak be művészek. Csak néhány cím a kínálatból: Liliomfi, Figaro házassága, Szomorú vasárnap, Rocky Horror Show, Hippolyt, a lakáj, La Mancha lovagja, Godspell, A Pál utcai fiúk.

A fesztivál utolsó estéjén, június 28-án különös előadást láthat a nagyérdemű: Mesterek és tanítványok címmel Gyarmati Kata ír darabot, amelynek próbáit Puskás Zoltán rendező a fesztivál tíz napja alatt tartja, az eredmény pedig a díjátadó gálán látható az újvidéki, szabadkai, gyergyószentmiklósi, temesvári és sepsiszentgyörgyi művészekből verbuvált csapattól. Az ünnepélyes záró műsor Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János és Udvaros Dorottya Férfi és Nő című műsora lesz.

A kisvárdai fesztiválprogramot idén is Szűcs Katalin Ágnes és Darvay Nagy Adrienne állították össze. A zsűri tagjai: Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Nánay István, Horváth Péter és Sáry László. A szakmai beszélgetéseket Ascher Tamás és Zsámbéki Gábor vezetik.

A fesztivál eseményeiről a Fidelio oldalon naponta olvashatnak beszámolót.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.
Zenés színház színházkoncert

Oláh Ibolya központi szív-panaszirodája nyitva áll mindenki előtt

Oláh Ibolya Női posta című előadása dallevelek formájában félig színházi, félig koncertélményt ígér. Az énekesnő legutóbbi, Voltam Ibojka albumának dalait, és az arra épülő színházkoncert zenéjét Presser Gábor írta, az előadás rendezője Bíró Kriszta, a zenészek Födő Sándor és Furák Péter.
Zenés színház hír

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Zenés színház kritika

Hazárdjáték emberi lelkekkel

November 13-án mutatták be Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című kamaraoperáját az Eiffel Műhelyházban. A tavalyról elhalasztott előadásban énekeseknek és táncosoknak egyaránt fontos szerep jutott.