Zenés színház

Huszadszor Kisvárdán

2008.06.19. 00:00
Ajánlom
Jubileumot tartanak Kisvárdán: a határon túli magyar színházak fesztiválját huszadik alkalommal rendezik meg. A programkínálat idén is színes: prózai és zenés előadások mellett kávéházi beszélgetések, koncertek és gyerekműsorok várják az érdeklődőket.

Beregszász, Csíkszereda, Dunaszerdahely, Gyergyószentmiklós, Kassa, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Temesvár, Újvidék – szigorúan ábécésorrendben azok a városok, ahonnan társulatok érkeznek (van, ahonnan több is), és hozzák el az évad legjobb gyerek- és felnőttelőadásait. Idén a Művészetek Háza, a Várszínpad, a Rákóczi-stúdióterem mellett új helyszínekkel gazdagodik a fesztivál. A város főtéren felállított szabadtéri színpadon táncszínházat, zenés előadásokat, egy kávézóban pedig egyéni műsorokat, zenés produkciókat mutatnak be művészek. Csak néhány cím a kínálatból: Liliomfi, Figaro házassága, Szomorú vasárnap, Rocky Horror Show, Hippolyt, a lakáj, La Mancha lovagja, Godspell, A Pál utcai fiúk.

A fesztivál utolsó estéjén, június 28-án különös előadást láthat a nagyérdemű: Mesterek és tanítványok címmel Gyarmati Kata ír darabot, amelynek próbáit Puskás Zoltán rendező a fesztivál tíz napja alatt tartja, az eredmény pedig a díjátadó gálán látható az újvidéki, szabadkai, gyergyószentmiklósi, temesvári és sepsiszentgyörgyi művészekből verbuvált csapattól. Az ünnepélyes záró műsor Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János és Udvaros Dorottya Férfi és Nő című műsora lesz.

A kisvárdai fesztiválprogramot idén is Szűcs Katalin Ágnes és Darvay Nagy Adrienne állították össze. A zsűri tagjai: Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Nánay István, Horváth Péter és Sáry László. A szakmai beszélgetéseket Ascher Tamás és Zsámbéki Gábor vezetik.

A fesztivál eseményeiről a Fidelio oldalon naponta olvashatnak beszámolót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Zenés színház ajánló

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.
Zenés színház ajánló

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Zenés színház interjú

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Zenés színház magazin

Három éjszaka, ami felforgatta a magyar színházi világot – ma ünnepeljük a Magyar Musical Napját

1961. január 12-e mérföldkő a magyar musicaljátszás történetében: a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházban bemutatták az Egy szerelem három éjszakáját, az akkor még pályája elején járó Szinetár Miklós rendezésében.