Zenés színház

Idén songok és áriák is felcsendülnek az Operettben

2010.09.20. 14:53
Ajánlom
Operett és musical után opera a Budapesti Operettszínházban, ezért is a Nagymező utcai teátrum 2010/2011-es évadjának szlogenje: Emeljük a tétet – hangzott el az évadnyitó társulati ülésen. Fényes Szabolcs, Bacsó Péter, G. Dénes György, Kurt Weill, Bertolt Brecht, Giacomo Puccini, Vajda János és Johann Strauss darabjai kerülnek repertoárra.

Hét premier, 524 előadás csak a Nagymező utcában, 17 belföldi és 12 külföldi vendégjáték, 370 ezer néző és 93 százalékos látogatottsági átlag - ez a Budapesti Operettszínház előző évada a számok nyelvére lefordítva. 2009/2010-ben a Nagymező utcai teátrumnak három operett-bemutatója - Molnár Ferenc-Zerkovitz Béla: A doktor úr; Ábrahám Pál: Bál a Savoyban; Leo Fall: Madame Pompadour - volt, a musicalrepertoárra Lévay Szilveszter és Michael Kunze Rebecca - A Manderley-ház asszonya című műve került koprodukcióban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, valamint három gyerek-ifjúsági produkció is a műsor része lett: a Musicalmesék, az Erdei kalamajka, illetve a Tavaszébredés című musical stúdióváltozata. E három produkció jelentősége Kerényi Miklós Gábor igazgató szerint az, hogy színházra nevelik a legfiatalabbakat.

Az előző évad kapcsán a direktor kiemelte a Béres Attila rendezte Rebecca osztatlan sikerét, a musical iránt a budapesti premier után már Bukarest és Prága is érdeklődik, sőt a román fővárosban 2011-ben már színre is kerül Lévay Szilveszter és Michael Kunze zenés drámája. Nagy siker lett a Szinetár Miklós által színpadra állított Madame Pompadour, annak ellenére, hogy nem klasszikus Kálmán- és Lehár-műről van szó. A doktor úr viharos premierjéről is beszélt a direktor, hiszen ebbe a produkcióba az utolsó pillanatban ugrott be a megbetegedett Bajor Imre helyére Faragó András.

Fontos eseménye volt még az előző évadnak, hogy a hungarikumokról rendezett konferencián a Budapesti Operettszínház Kerényi Miklós Gábor felszólalhatott a Parlamentben az operettműfaj hungarikummá nyilvánításának érdekében; s az, hogy augusztus 20-i állami ünnepre Lévay Szilveszter komponálásában, a teátrum több sztárja közreműködésével elkészült az Összefogás dala.

A 2010/2011-es évad premierjeinek sorát a Nagymező utcában ősszel Fényes Szabolcs Szerdán tavasz lesz! című műve nyitja, melyet a színház retroperettként mutat be. Mint azt Kerényi Miklós Gábor felidézte, a darab ősbemutatóját ő rendezte még 1983-ban, most pedig Somogyi Szilárd viszi színre a magányosok klubját alapító magyar-történelem szakos tanár történetét, melyben a főszerepeket Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika, Faragó András, Vágó Zsuzsi és Kerényi Miklós Máté játsszák.

Weill-Brecht Koldusoperáját decembertől láthatja a közönség a Thália Színházban, Béres Attila rendezésében, aki a némafilmek stílusát idézi majd a produkcióval. Bicska Maxit ezúttal Dolhai Attila, Pollyt Szinetár Dóra, míg Tigris Brownt Szabó P. Szilveszter alakítja, de látható lesz az előadásban Balikó Tamás, Földes Tamás és Peller Anna is.

A 2010/2011-es évadban a Budapesti Operettszínház "emeli a tétet: az új közönségréteget megcélzó Brecht-Weill-darab után operát is bemutatnak, ráadásul rögtön kettőt, s reményeik szerint így válik az intézmény igazi zenés népszínházzá. A nyári miskolci premier után januárban repertoárra kerül a Gianni Schicchi Vajda János Mario és a varázsló című kül- és belföldön egyaránt sikeres operájával párban, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Puccini művében a címszerepet vendégként Kálmán Péter alakítja, de színpadra lép még Geszthy Veronika, Lukács Anita, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Magócs Ottó és Dézsy Szabó Gábor is. A Marióban Cipollát, mely a darab legjelentősebb énekes-színészi teljesítménye, Szabó P. Szilveszter játssza. A két opera a Nagymező utca után Pécsett is látható-hallható lesz.

Nemzetközi együttműködés eredménye Johann Strauss Egy éj Velencében című, régen játszott operettjének új előadása is. A bemutatót a Budapesti Tavaszi Fesztiválon tartja a teátrum, ugyancsak a színigazgató rendezésében, mellyel Erfurtban debütált. A német városból érkeznek a díszletek és jelmezek, a flipper-pályán golyónak öltöztetett színészek mutatják be a szerelemmel, féltékenységgel, félreértéssel, keringőkkel teli történetet. Bemutatkozik a produkcióban Homonnay Zsolt, Földes Tamás, Bálint Ádám, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Peller Károly, Szendy Szilvi, Szabó Dávid, Faragó András és Oszvald Marika.

Kerényi Miklós Gábor külön kiemelte a Csárdáskirálynő október 7-i felújítását, melyben több fiatal művész is bemutatkozik. Például a IX. Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny áprilisi díjazottjai, a primadonna kategóriában II. helyezést elért Bordás Barbara Szilviaként, a győztes bonviván, Boncsér Gergely pedig Edvinként. Hozzájuk csatlakozik Stáziként a szerepet Bukarestben már játszó Dancs Annamari, aki Erdély legismertebb popénekesnője.

A Lehár Énekverseny után a Budapesti Operettszínház 2010-11-ben megrendezi a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt a komponista szülővárosával, Szabadkával közösen, tokiói, szöuli, New York-i,több európai (többek közt londoni, amszterdami, bécsi) elődöntővel.

Az évadnyitó társulati ülésen Kerény Miklós Gábor köszöntötte a társulat jubileumot ünneplő művészeit: Marik Pétert, aki 40 éve a színház tagja, Kovács Zsuzsát, aki 50 esztendeje lépett először színpadra. A főigazgató Mednyánszky Ágit, az Operett örökös tagját is külön üdvözölte, ő ugyanis most búcsúzik a színpadtól.

A Budapesti Operettszínház társulati ülése után a művészek a Nagymező utcában folytatták programjukat, ugyanis pénteken és szombaton zajlott a teátrum évadnyitó Pesti Broadway Fesztiválja. A már hagyományosnak számító rendezvényen több mint ötezer néző vett részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.