Zenés színház

Időkapszulát avatott a friss Superbrands-díjas Szegedi Szabadtéri

2011.07.15. 16:39
Ajánlom
A jövő nézői és alkotói számára helyezett el "időkapszulát" a Dóm téren a 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége. A fesztivál – melynek idei második bemutatójára, A víg özvegyre július 15-én kerül sor – idén elnyerte a Superbrands díjat.

"Kívánok ennek a hazának sok olyan gondolatot, ami 80 évig megállja a helyét. Irigylem az utánam következőket." "Jó lenne még nyolcvan év múlva is itt játszani." "Van még charterjárat Budapest és New York között?" Többek közt ilyen üzeneteket hagytak a nyolcvanéves Szegedi Szabadtéri Játékok idei előadásainak, Az ember tragédiájának és A víg özvegynek az alkotói és szereplői a következő évtizedek számára. Az üzeneteket egy "időkapszulába", Székó Gábor szobrászművész alkotásába rejtették, majd Bátyai Edina igazgató és Kesselyák Gergely művészeti vezető ünnepélyes keretek között helyezte azt el a fesztivál helyszínén, a Dóm téren, méghozzá kitüntetett helyen: Tari János, egykori Szabadtéri-igazgató és Hont Ferenc, a fesztivál szellemi atyjának emléktáblája mellett. 

"Olyan ünnepélyes, szimbolikus tettel is szerettük volna növelni a Játékok nyolcvanadik évadának jelentőségét, mely kiterjed akár további nyolcvan év távlatára is - hangsúlyozta Bátyai Edina. - Az itt elhelyezett DVD - amellett, hogy tartalma kikerül a szabadtéri honlapjára - egy évadonként megújítható, kiegészíthető, formálható 'időkapszula', mely nyaranta a legfontosabb, legszemélyesebb, legszebb gondolatokat raktározza el, és így válik korszakok lenyomatává."  

A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége az időkapszula avatásán jelentette be a büszkeségre okot adó hírt: a Superbrands szakértői bizottságának döntése alapján idén a fesztivál elnyerte a Superbrands címet. Idén hetedik alkalommal ült össze a 17 tagú, független szakemberekből álló zsűri, mely azon márkák előtt tiszteleg, melyek kiemelkedő sikereket értek el, illetve e kivételes eredmények fenntartásáért dolgoznak. A díjat odaítélő zsűri az ágazat elismert szakembereiből áll, akik döntésükkel tanúsítják az eddigi sikerességet. A jelölés kizárólag szakmai szempontok alapján történt, hiszen sem pályázni, sem jelentkezni nem lehet az elismerésre.

Az időkapszula avatásán részt vettek a készülő, július 15-én bemutatandó A víg özvegy operettprodukció jeles művészei, Bajor Imre, Hernádi Judit, Szacsvay László, Kálmán Péter és Vida Péter. A Nyegust játszó Bajor Imre úgy fogalmazott: "Nem halhat meg úgy egy színész, hogy ne játsszon a Dóm téren", ezért nagyon örül a felkérésnek. Hernádi visszaemlékezett pár évvel ezelőtti szabadtéris élményeire, a csodálatos próbaidőszakra, amit akkor itt töltött, és biztosította a jelenlévőket arról, hogy most is ugyanilyen jól érzi magát a produkció próbái alatt. Szacsvay László éppen negyven évvel ezelőtt lépett fel a Dóm téren először: "Szemtelenül fiatal voltam és kezem-lábam remegett a hatalmas tértől valamint azoktól a színészóriásoktól, akikkel játszhattam.".

A monumentális, eldöntött és több jelenetben szétszabdalt Eiffel-torony tövében, sztárszereposztásban - a fentieken kívül Molnár Piroska, Haumann Péter, Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely lenyűgöző alakításával - színre vitt Lehár-operett négy alkalommal, július 15-én, 16-án, 22-én és 23-án látható a Dóm téren.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.