Zenés színház

Ifjabb Harangozó Gyula lemond az édesapjáról elnevezett díj elnöki tisztségéről az Operában történtek miatt

2023.06.09. 14:20
Ajánlom
A Kossuth-díjas koreográfus az Index értesülései szerint levélben jelentette be, hogy lemond a Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról. Döntésében szerepet játszott, hogy a minisztérium figyelmen kívül hagyta a szakmai bizottság javaslatát az Opera főigazgatói pályázata kapcsán.

Az Index birtokába került egy levél, amelyben ifjabb Harangozó Gyula Kossuth-díjas koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze bejelenti Csák János kulturális és innovációs miniszternek, hogy lemond a Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról.

A művész indoklásában szerepel „az Operaház főigazgatói pályázata szakmai bizottságának egyhangú ajánlásainak figyelmen kívül hagyása” is.

Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért, hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészetszakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják

– írta a koreográfus, és arra is kitért, hogy döntésében megerősítette, ami Kesselyák Gergellyel történt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, bár a szakmai bizottság három másik jelöltet javasolt, a kulturális és innovációs miniszter végül úgy döntött, Ókovács Szilveszter újabb öt évig vezetheti a Magyar Állami Operaházat. Június 7-én a főigazgató arról tájékoztatta Kesselyák Gergely első karmestert, hogy azonnali hatállyal felmondja a határozatlan idejű szerződését. Kesselyák Gergelyt korábban a szakmai bizottság a legtöbb szavazattal javasolta az Opera élére. Ifjabb Harangozó Gyula az ő balettigazgató-jelöltje volt.

A mai napon Rost Andrea is bejelentette, hogy nem írja alá a Magyar Állami Operaház által a jövő évadra ajánlott szerződését.

Fejléckép: Ifjabb Harangozó Gyula (forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

Kapcsolódó

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!

Három jelöltet választott az Opera főigazgatói posztjára jelentkezők közül a szakmai bizottság

Három jelöltet választott az Opera főigazgatói posztjára jelentkezők közül a szakmai bizottság

Április 26-án és 27-én hallgatta meg a tizenegy pályázót a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyére javaslatot tevő szakmai bizottság, Kesselyák Gergely karmestert, Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert választották.

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Zenés színház hír

Dubajban vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hét előadásos, kétprodukciós, összesen 244 művészt és munkatársat megmozgató túra az intézmény egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddigi legnagyszabásúbb bemutatkozása.
Zenés színház hír

Gyógyíthatatlan betegsége miatt vonul vissza Stephen Gould

A világhírű Wagner-tenor a korábbi tervekkel ellentétben már idén sem énekelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a fesztivál lezárultával pedig bejelentette, súlyos betegsége miatt visszavonul az énekesi pályától.