Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

2021.10.19. 13:35
Ajánlom
A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

Edita Gruberová halála sokkolta a zenészvilágot. Az operaénekes még néhány évvel ezelőtt, túl a hetvenedik életévén is főszerepeket énekelt, többször hallhatta őt élőben a budapesti közönség is, csupán a koronavírus-járvány miatti kényszerű kihagyás miatt döntött a visszavonulás mellett. Hangja, amelyet nem koptattak el az évek, ma is sokaknak a fülében cseng, ahogyan könnyedén szárnyal az egek felé. Talán ez a még mindig frissnek ható élmény tette különösen megrázóvá az elvesztését.

Megszakad a szívem, hogy a világ egy újabb legendás énekest veszített el. Hálás vagyok, hogy a partnere lehettem, örökre megőrzöm az emlékét!

– írta róla a lett mezzoszoprán, Elīna Garanča.

Aludj békésen, drága Edita, nagyon fogsz hiányozni!

– búcsúzott honfitársa, a tenor Pavol Breslik, aki a budapesti Lucrezia Borgia előadáson is partnere volt.

fotoPosztosJanos2-094708.jpg

Edita Gruberová (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

Nagy szomorúsággal hallottuk a rendkívüli énekes és igazi bel canto-legenda, Edita Gruberová halálhírét. Nagy megtiszteltetés volt vele szerepelni

– emlékezett Bellini Az alvajáró című operájának egy közös előadására a lengyel tenor, Piotr Beczała.

Kezdettől a példaképem volt. Minden Mozartban, Zerbinettaként, Luciaként!! A Mozart koncertáriákból felvett lemezét pedig annyiszor meghallgattam, hogy végül kettétört! Túl hamar, Edita...

– írta az orosz szoprán, Olga Peretyatko, aki idézett is a Vorrei spiegarvi o Dio! kezdetű koncertária szövegéből: „sírni és hallgatni”.

Édes angyali hang! Az a szépség és kellem, amivel énekeltél, mindig is inspirációt jelentett, most pedig ez őrzi nagyságod emlékét!

– az amerikai koloratúrszoprán, Lisette Oropesa így búcsúzott.

lammermoori_gruberova_foto_nagy_attila-134339.jpg

Edita Gruberová (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

Ma Zürichben eltávozott a bel canto királynője, egy fantasztikus koloratúra-művész. Nagyon hosszú karriert futott be, és kifinomult kamarazenész is volt. Mennyi felvételt, mennyi érzelmet köszönhetek neki!

– emlékezett vissza a bel canto-tenor Francesco Meli.

Nyugodj békében, drága, csodálatos Edita! Mennyi operában szerepeltünk együtt, micsoda pillanatokat éltünk meg, mennyi tanácsot kaptam! Köszönet a professzionalizmusodért, a szeretetedért, a művészetért és azért a rendkívüli adományért, hogy megoszthattam veled a színpadot koncerteken és operákban

– a katalán tenor, José Bros jó pár Donizetti- és Bellini-művet sorra vett, amiben Edita Gruberová partnere lehetett.

Egy olyan korban, amely egyre kevésbé tud lelkesedni, Edita Gruberováért a színpad mindkét oldalán tömegek rajongtak. Emlékezzünk művészetére a fájdalmas, de mégis gyönyörű koncertáriával:

Fejléckép: Edita Gruberová (Posztós János / Müpa)

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

Kapcsolódó

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.