Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

2021.10.19. 13:35
Ajánlom
A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

Edita Gruberová halála sokkolta a zenészvilágot. Az operaénekes még néhány évvel ezelőtt, túl a hetvenedik életévén is főszerepeket énekelt, többször hallhatta őt élőben a budapesti közönség is, csupán a koronavírus-járvány miatti kényszerű kihagyás miatt döntött a visszavonulás mellett. Hangja, amelyet nem koptattak el az évek, ma is sokaknak a fülében cseng, ahogyan könnyedén szárnyal az egek felé. Talán ez a még mindig frissnek ható élmény tette különösen megrázóvá az elvesztését.

Megszakad a szívem, hogy a világ egy újabb legendás énekest veszített el. Hálás vagyok, hogy a partnere lehettem, örökre megőrzöm az emlékét!

– írta róla a lett mezzoszoprán, Elīna Garanča.

Aludj békésen, drága Edita, nagyon fogsz hiányozni!

– búcsúzott honfitársa, a tenor Pavol Breslik, aki a budapesti Lucrezia Borgia előadáson is partnere volt.

fotoPosztosJanos2-094708.jpg

Edita Gruberová (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

Nagy szomorúsággal hallottuk a rendkívüli énekes és igazi bel canto-legenda, Edita Gruberová halálhírét. Nagy megtiszteltetés volt vele szerepelni

– emlékezett Bellini Az alvajáró című operájának egy közös előadására a lengyel tenor, Piotr Beczała.

Kezdettől a példaképem volt. Minden Mozartban, Zerbinettaként, Luciaként!! A Mozart koncertáriákból felvett lemezét pedig annyiszor meghallgattam, hogy végül kettétört! Túl hamar, Edita...

– írta az orosz szoprán, Olga Peretyatko, aki idézett is a Vorrei spiegarvi o Dio! kezdetű koncertária szövegéből: „sírni és hallgatni”.

Édes angyali hang! Az a szépség és kellem, amivel énekeltél, mindig is inspirációt jelentett, most pedig ez őrzi nagyságod emlékét!

– az amerikai koloratúrszoprán, Lisette Oropesa így búcsúzott.

lammermoori_gruberova_foto_nagy_attila-134339.jpg

Edita Gruberová (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

Ma Zürichben eltávozott a bel canto királynője, egy fantasztikus koloratúra-művész. Nagyon hosszú karriert futott be, és kifinomult kamarazenész is volt. Mennyi felvételt, mennyi érzelmet köszönhetek neki!

– emlékezett vissza a bel canto-tenor Francesco Meli.

Nyugodj békében, drága, csodálatos Edita! Mennyi operában szerepeltünk együtt, micsoda pillanatokat éltünk meg, mennyi tanácsot kaptam! Köszönet a professzionalizmusodért, a szeretetedért, a művészetért és azért a rendkívüli adományért, hogy megoszthattam veled a színpadot koncerteken és operákban

– a katalán tenor, José Bros jó pár Donizetti- és Bellini-művet sorra vett, amiben Edita Gruberová partnere lehetett.

Egy olyan korban, amely egyre kevésbé tud lelkesedni, Edita Gruberováért a színpad mindkét oldalán tömegek rajongtak. Emlékezzünk művészetére a fájdalmas, de mégis gyönyörű koncertáriával:

Fejléckép: Edita Gruberová (Posztós János / Müpa)

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

Kapcsolódó

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Plusz

Irányt mutat és befogad – 50 éves a Marczi

1972 decemberében nyitotta meg kapuját a Marczibányi téren felépített Ifjúsági és Úttörőház. A „Marczi” azóta fogalommá vált – köszönhetően annak a megszámlálhatatlan, sokszor újszerű, progresszív vagy éppen érzékenyítő kulturális programnak, amellyel már nemcsak a fiatalokat, hanem minden korosztályt megszólítanak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.
Zenés színház hír

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.