Zenés színház

Így próbál Renée Fleming

2011.05.10. 22:48
Ajánlom
A operaházi Májusünnep díszvendége 2011-ben Renée Fleming. VIDEÓnkból az is ízelítőt kaphat a világsztár műsorából,aki a koncertre nem jut el.

A kedd délelőtti próbát követő sajtótájékoztatón Renée Fleming elárulta, miért éppen így állította össze műsorát (melyből két Strauss zenekari-dal részletet mutatunk meg alábbi videónkon). Mint elmondta, átfogó benyomást próbál adni a közönségnek az egyéniségéről, meg kívánja mutatni, hol tart pályáján, milyen zenéket tart fontosnak. A műsor ugyanakkor legalább ennyire szól az éneklés művészetéről is. Fleming ugyanis lelkes híve annak a nézetnek, mely szerint az éneklés a legmagasabb rendű művészet, hiszen ahhoz, hogy hangosítás nélkül, több nyelven, több stílusban és több száz év zenéjét sikerrel adhassa elő egy este a színpadon, a tehetség mellett rengeteg gyakorlásra és fegyelemre van szükség.

Renée Fleming újságírói kérdésre elmondta, hogyan változtatta meg a MET Live HD közvetítés-sorozata az előadásokra való fölkészülési rutinját és színpadi játékát. Elárulta azt is, hogy műsorait - különösen ha koncertről vagy lemezről van szó - hosszú kísérletezés során alakítja ki, s bár mindig maga választja a műveket, előtte többeket megkérdez, szerintük mit kellene énekelnie. A művésznő elmesélte, hogyan vált védjegyévéDvorák Ruszalka-áriája , s hosszan beszélt Sir Solti Györgyhöz és Christoph Eschenbachhoz fűződő kapcsolatáról.

A sajtótájékoztatón Horváth Ádám megragadta az alkalmat, hogy bejelentse: Christoph Eschenbach a 2011/12-es szezontól az Operaház első vendégkarmestereként rendszeresen fog Budapesten vezényelni. A miniszteri biztos végül elmondta, hogy a Magyar Állami Operaház rajongói kezdeményezésre a művésznő Andrássy úti fellépésének tiszteletére saját kiadásában megjelentette Renée Fleming The inner voice című könyvének magyar változatát, amely azt est kezdete előtt és a hangverseny után az előcsarnokban megvásárolható a sztár CD-felvételeivel együtt. A kötetet Renée Fleming a hangverseny után az Operaház Vörös Szalonjában dedikálja.

A világhírű amerikai szopránt túlzás nélkül minden idők egyik legnagyobb és legünnepeltebb operacsillagának nevezhetjük. A pályán eddig eltöltött 25 éve során több mint kétszázszor énekelt a Metropolitan opera színpadán, fellépett Barack Obama elnöki beiktatásán, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Vaclav Havel cseh elnök meghívására a Bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A háromszoros Grammy-díjas szoprán zenetanár szülők gyermekeként, a New York állambeli Rochesterben nőtt fel. Énekesi diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte, a Met színpadán 1991-ben debütált, ahol azóta többek között olyan szerepekben aratott sikert, mint Almaviva grófné (Mozart: Figaro házassága), Violetta (Verdi: Traviata), 2011 februárjában és márciusában pedig Armida (Rossini). Repertoárja hihetetlenül széles, három évszázad szerzőit foglalja magában: Händeltől és Mozarttól a 19. századi bel canto irodalom képviselőin át egészen a kortárs componistákig ível. Renée Felming nemcsak az opera-, hanem a koncertszínpadok rendszeres és keresett fellépője is: a 2010/11-es évadban olyan zenekarokkal lép fel, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Pittsburgh-i Szimfonikusok, a National Symphony Christoph Eschenbach vezényletével, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Norvég és Finn Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a Berlini Filharmonikusok. CD-felvételein más zenei műfajok képviselőivel is szívesen együttműködik: a Dark Hope című 2010-es albumon (Decca, Mercury Records) Peter Gabriel, Lonard Cohen, Arcade Fire és Death Cab for Cutie voltak a partnerei.

A New York-ban élő énekesnőnek két lánya van. Az éneklés mellett a leghíresebb amerikai televíziós műsorokban is szerepet vállal néha, emellett La Voce by Renée Fleming néven saját parfümmárkát is piacra dobott. Népszerűségét mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf La Diva Renée néven külön édesség-kreációt álmodott meg, és elneveztek róla egy virágfaját is, a Renée Fleming Iris-t.

Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”