Zenés színház

Így zajlott negyven év a Metropolitan Operában

2011.06.15. 10:13
Ajánlom
Az Ünnepi Könyvhétre a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő kötet Krénusz József visszaemlékezéseire épül. Ismerje meg Ön is a törtneteket!

A vi­lág ta­lán leg­is­mer­tebb ope­ra­há­za a New York-i Met­ro­po­li­tan. A híres zenei intézményről az itthoni átlagközönség a háború után keveset tudott A híres New York-i színház fátyolszerű ködbe burkolózott, noha tudtuk róla, hogy a bécsi megpróbáltatások után élete alkonyán befogadta Gustav Mahlert; Toscanini amerikai sikereivel, Székely Mihály és a nagy magyar karmesterek bemutatkozásával is több zenei könyv foglalkozott. A Metről Magyarországon először Carelli Gábor adott átfogó képet: a neves, világlátott énekes nyugdíjas éveiben rendszeresen hazalátogatott, s gyakran közreműködött a rádió és a televízió komolyzenei adásaiban, 1979-ben Utam a Metropolitanbe címmel önéletrajzi írása is megjelent.

A hatvanas évek végén már többet lehetett hallani a Metropolitanről, a vasfüggöny hálójának szakadozásával számos magyar énekes is eljutott a tengeren túlra. Ágay Karolának a Lammermoori Lucia címszerepében elért 1969-es sikeréről sokat beszéltek idehaza. Rudolf Bingnek, az intézmény egykori igazgatójának 5000 este a Metropolitanben című könyve 1982-ben látott napvilágot, és a zenebarátok széles táborának engedett bepillantást az amerikai zenés színház mindennapjaiba.

Mind a régi, mind az új Metropolitant le­gen­dák len­gik kö­rül. Krénusz Józsefnek a Met négy évtizeden keresztül volt otthona. Mindenkit ismert, s magyar emberként különösen figyelemmel kísérte a magyar művészek szereplését. Élete az operában telt el, s páratlan megfigyelőképessége és emlékezőtehetsége révén élő lexikonként véste agyába az intézmény krónikáját. Az Ünnepi Könyvhétre a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő Negyven év a Metropolitan Operában című kötet Krénusz József visszaemlékezéseire épül. Az amerikai operakultúra sztárjainak egy része idehaza teljesen ismeretlen, így a válogatás során,­ terjedelmi korlátok miatt,­­ az Európában is nevet szerzett csillagok és a magyar művészek kapnak a könyvben nagyobb teret. Külön munkát jelentett a fényképek kiválogatása, hiszen a szerkesztők a bőség zavarával küzdöttek, szinte minden sztártól rendelkezésre állt dedikált anyag. Szép számban láthatók a könyvben ritka, eddig nem publikált amatőr felvételek, amelyek minőségét ugyan már kikezdte az idő, értékük azonban egyediségükben rejlik.

Kérdésünk: Mi volt Krénusz József foglalkozása?

A helyesen válaszolók közül hárman lehetnek a kötet tulajdonosai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.