Zenés színház

Így zajlott negyven év a Metropolitan Operában

2011.06.15. 10:13
Ajánlom
Az Ünnepi Könyvhétre a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő kötet Krénusz József visszaemlékezéseire épül. Ismerje meg Ön is a törtneteket!

A vi­lág ta­lán leg­is­mer­tebb ope­ra­há­za a New York-i Met­ro­po­li­tan. A híres zenei intézményről az itthoni átlagközönség a háború után keveset tudott A híres New York-i színház fátyolszerű ködbe burkolózott, noha tudtuk róla, hogy a bécsi megpróbáltatások után élete alkonyán befogadta Gustav Mahlert; Toscanini amerikai sikereivel, Székely Mihály és a nagy magyar karmesterek bemutatkozásával is több zenei könyv foglalkozott. A Metről Magyarországon először Carelli Gábor adott átfogó képet: a neves, világlátott énekes nyugdíjas éveiben rendszeresen hazalátogatott, s gyakran közreműködött a rádió és a televízió komolyzenei adásaiban, 1979-ben Utam a Metropolitanbe címmel önéletrajzi írása is megjelent.

A hatvanas évek végén már többet lehetett hallani a Metropolitanről, a vasfüggöny hálójának szakadozásával számos magyar énekes is eljutott a tengeren túlra. Ágay Karolának a Lammermoori Lucia címszerepében elért 1969-es sikeréről sokat beszéltek idehaza. Rudolf Bingnek, az intézmény egykori igazgatójának 5000 este a Metropolitanben című könyve 1982-ben látott napvilágot, és a zenebarátok széles táborának engedett bepillantást az amerikai zenés színház mindennapjaiba.

Mind a régi, mind az új Metropolitant le­gen­dák len­gik kö­rül. Krénusz Józsefnek a Met négy évtizeden keresztül volt otthona. Mindenkit ismert, s magyar emberként különösen figyelemmel kísérte a magyar művészek szereplését. Élete az operában telt el, s páratlan megfigyelőképessége és emlékezőtehetsége révén élő lexikonként véste agyába az intézmény krónikáját. Az Ünnepi Könyvhétre a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő Negyven év a Metropolitan Operában című kötet Krénusz József visszaemlékezéseire épül. Az amerikai operakultúra sztárjainak egy része idehaza teljesen ismeretlen, így a válogatás során,­ terjedelmi korlátok miatt,­­ az Európában is nevet szerzett csillagok és a magyar művészek kapnak a könyvben nagyobb teret. Külön munkát jelentett a fényképek kiválogatása, hiszen a szerkesztők a bőség zavarával küzdöttek, szinte minden sztártól rendelkezésre állt dedikált anyag. Szép számban láthatók a könyvben ritka, eddig nem publikált amatőr felvételek, amelyek minőségét ugyan már kikezdte az idő, értékük azonban egyediségükben rejlik.

Kérdésünk: Mi volt Krénusz József foglalkozása?

A helyesen válaszolók közül hárman lehetnek a kötet tulajdonosai.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.