Zenés színház

Ildar Abdrazakov megszakította kapcsolatát a Metropolitan Operával az orosz énekesekkel szembeni bánásmód miatt

2023.02.27. 14:40
Ajánlom
A világhírű orosz basszus az ellen tiltakozott, hogy az intézmény nem volt hajlandó szerepeltetni két kolléganőjét, Anna Netrebkót és Hibla Gerzmavát, a nekik tulajdonított orosz politikai kapcsolataik miatt. Egy közelmúltban megjelent cikk azonban épp Abdrazakov és az orosz vezetés viszonyát firtatta.

A közelmúltban Budapesten is fellépő basszista, Ildar Abdrazakov egy orosz interjúban úgy nyilatkozott, hogy megszakította kapcsolatát a New York-i Metropolitan Operával. Így kívánt tiltakozni az ellen, hogy az intézmény vezetősége úgy döntött, elhatárolódik az orosz politikai vezetéshez túl szorosan kötődő művészektől, és nem foglalkoztatja sem Anna Netrebkót, sem Hibla Gerzmavát. „A színház velük szembeni bánáskódja túlmegy minden határon.

Mély meggyőződésem, hogy a művészettel foglalkozó embereknek semlegesnek kell maradniuk, hogy a művészetükkel egyesítsék a népeket és az országokat

– idézte az énekest az OperaWire. Ennek megfelelően Abdrazakov visszaadta A végzet hatalmában és Gounod Rómeó és Júliájában rá osztott szerepeket.

A bejelentés előtt egy nappal az OpernNews hosszú cikkben taglalta Abdrazakovnak a különböző orosz állami eseményeken való részvételét, illetve Putyin elnökhöz fűződő kapcsolatát. Az orosz elnök nemrég lelkesen üdvözölte az idei Ildar Abdrazakov Nemzetközi Fesztivált, amit az orosz állami bank, a VTB finanszíroz. A legnagyobb vihart azonban az az eset kavarta, amikor az énekes

lemondta a milánói Scala Borisz Godunov-sorozatának utolsó előadását, hogy szilveszterkor az orosz állami televízióban ünnepelhessen az orosz honvédelmi miniszter, Szergej Sojgu oldalán

(a műsorban Hibla Gerzmava is jelen volt).

A cikk megjelenése utána a milánói Scala bejelentette, hogy a basszista nem fog színpadra lépni a március 15-én induló Hoffmann meséi-sorozat négyes főgonoszszerepében, helyette Luca Pisaroni énekel majd. A Metropolitan Operával kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban Peter Gelb, az intézmény igazgatója úgy nyilatkozott:

Sajnálom, hogy sok más orosz emberhez hasonlóan ő is annyira félreinformált, hogy fogalma sincs róla, mi zajlik a világban.

FRISSÍTÉS: Ildar Abdrazakov időközben közleményt bocsátott ki, amely szerint ő maga lépett vissza a Scala előadásaiból.

Fejléckép forrása: Ildar Abdrazakov hivatalos oldala

A Metropolitan Opera megszakítja kapcsolatait a Putyint támogató művészekkel és intézményekkel

Kapcsolódó

A Metropolitan Opera megszakítja kapcsolatait a Putyint támogató művészekkel és intézményekkel

A New York-i Metropolitan Opera főigazgatója, Peter Gelb videóüzenetben jelentette be, hogy szolidaritást vállalnak Ukrajnával, így nem kívánnak együttműködni a művészeti élet azon szereplőivel, akik Putyint támogatják, vagy tőle kapnak támogatást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.