Zenés színház

Ildar Abdrazakov megszakította kapcsolatát a Metropolitan Operával az orosz énekesekkel szembeni bánásmód miatt

2023.02.27. 14:40
Ajánlom
A világhírű orosz basszus az ellen tiltakozott, hogy az intézmény nem volt hajlandó szerepeltetni két kolléganőjét, Anna Netrebkót és Hibla Gerzmavát, a nekik tulajdonított orosz politikai kapcsolataik miatt. Egy közelmúltban megjelent cikk azonban épp Abdrazakov és az orosz vezetés viszonyát firtatta.

A közelmúltban Budapesten is fellépő basszista, Ildar Abdrazakov egy orosz interjúban úgy nyilatkozott, hogy megszakította kapcsolatát a New York-i Metropolitan Operával. Így kívánt tiltakozni az ellen, hogy az intézmény vezetősége úgy döntött, elhatárolódik az orosz politikai vezetéshez túl szorosan kötődő művészektől, és nem foglalkoztatja sem Anna Netrebkót, sem Hibla Gerzmavát. „A színház velük szembeni bánáskódja túlmegy minden határon.

Mély meggyőződésem, hogy a művészettel foglalkozó embereknek semlegesnek kell maradniuk, hogy a művészetükkel egyesítsék a népeket és az országokat

– idézte az énekest az OperaWire. Ennek megfelelően Abdrazakov visszaadta A végzet hatalmában és Gounod Rómeó és Júliájában rá osztott szerepeket.

A bejelentés előtt egy nappal az OpernNews hosszú cikkben taglalta Abdrazakovnak a különböző orosz állami eseményeken való részvételét, illetve Putyin elnökhöz fűződő kapcsolatát. Az orosz elnök nemrég lelkesen üdvözölte az idei Ildar Abdrazakov Nemzetközi Fesztivált, amit az orosz állami bank, a VTB finanszíroz. A legnagyobb vihart azonban az az eset kavarta, amikor az énekes

lemondta a milánói Scala Borisz Godunov-sorozatának utolsó előadását, hogy szilveszterkor az orosz állami televízióban ünnepelhessen az orosz honvédelmi miniszter, Szergej Sojgu oldalán

(a műsorban Hibla Gerzmava is jelen volt).

A cikk megjelenése utána a milánói Scala bejelentette, hogy a basszista nem fog színpadra lépni a március 15-én induló Hoffmann meséi-sorozat négyes főgonoszszerepében, helyette Luca Pisaroni énekel majd. A Metropolitan Operával kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban Peter Gelb, az intézmény igazgatója úgy nyilatkozott:

Sajnálom, hogy sok más orosz emberhez hasonlóan ő is annyira félreinformált, hogy fogalma sincs róla, mi zajlik a világban.

FRISSÍTÉS: Ildar Abdrazakov időközben közleményt bocsátott ki, amely szerint ő maga lépett vissza a Scala előadásaiból.

Fejléckép forrása: Ildar Abdrazakov hivatalos oldala

A Metropolitan Opera megszakítja kapcsolatait a Putyint támogató művészekkel és intézményekkel

Kapcsolódó

A Metropolitan Opera megszakítja kapcsolatait a Putyint támogató művészekkel és intézményekkel

A New York-i Metropolitan Opera főigazgatója, Peter Gelb videóüzenetben jelentette be, hogy szolidaritást vállalnak Ukrajnával, így nem kívánnak együttműködni a művészeti élet azon szereplőivel, akik Putyint támogatják, vagy tőle kapnak támogatást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.
Zenés színház kritika

A női csábítás démoni ereje

Hiánypótló feladatot töltött be a Magyar Állami Operaház: bár Dvořák Ruszalkája a nemzetközi operaszínpadok kedvelt darabja, az intézmény saját produkcióban sosem játszotta még. A február 2-i előadáson jártunk.