Zenés színház

Ilyen egy karakán operaigazgató?

2012.05.01. 10:48
Ajánlom
Ha nem adnak az operaház fenntartására elég pénzt, felállok. Ezt az ok-okozati összefüggést tette magáévá a kölni opera vezetője.

Uwe Eric Laufenberg először azt lebegtette meg, hogy a kölni operaház törli teljes jövő évadát, és hogy jelezze a döntés komolyságát, hozzátette: ez a második világháború óta első alkalommal fordulna elő Németországban. Ez nem történt meg, a szezontervet bejelentették, ám az igazgatója bejelentette, a következő évad végén otthagyja az intézményt annak ellenére, hogy szerződése 2016-ig tart.

Laufenberg szerint az intézményre gyakorlatilag kimondták a halálos ítéletet azzal, hogy jelenlegi tartalékaiból kellene átcsoportosítani a 2011/2012-es évad befejezésére. Jelenleg 29 millió euró áll rendelkezésükre, szerinte 34-re lenne szükség. Bár a kölni városháza állítólag kétmilliót még talált, de a valamivel több, mint 31 millió euróval sem látott a rendező-igazgató garanciát a 2012/2013-as szezon megfelelő színvonalú kivitelezésére. Különösen azért lenne fontos ez az igen jelentős támogatás, mert az épület igen rossz állapotban van, évtizedekig a város semmit nem költött nemhogy a felújításra, de az állagmegóvásra sem. Amikor a 2009/2010-es szezon kezdetén Laufenberg átvette az irányítást, az operaház műsora érdektelen volt, a helyiek alig látogatták az előadásokat,

A sajtótájékoztatón, ahol Laufenberg elmondta, hogy csak a szezont nyitó produkcióra, A végzet hatalmára van pontos költségvetésük, a többi előadás büdzséje nyitott, a város kulturális vezetőjének széke üresen maradt. Utóbb a politikus kifejezte abbéli aggályait, hogy a pénzügyeket érintő problémát az operaigazgató a nyilvánosság előtt feltárta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.
Zenés színház ajánló

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatás a Tenorissimo operagálája augusztus 19-én, a Magyar Állami Operaházban. Az est sztárvendége, Fabio Sartori, elismert olasz tenor, partnerei az OPERA vezető női szólistái. A dalszínház zenei együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.
Zenés színház ajánló

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.