Zenés színház

Ima a csillagok alatt – visszatért Szegedre az Apáca Show

2021.08.16. 09:10
Ajánlom
2018 után visszatért a szegedi Dóm térre az elmúlt évek egyik legnagyobb musicalsikere, az Apáca Show. Az 1992-es kultfilm színpadi adaptációja nem ígér többet egy kellemes, szórakoztató nyáresti darabnál, de ezt a vállalását maximálisan teljesíti.

Az alaptörténet mindenki számára ismerős lehet, aki látta a Whoopi Goldberg nevével fémjelzett eredeti mozit: Deloris, a közepesen tehetséges popénekesnő véletlenül szemtanúja lesz annak, ahogy gengszter szeretője, Curtis lelő egy embert. Az alvilág figurái elől menekülve a nő egy apácazárdában bújik el, ahol egyetlen feladata van – ne legyen feltűnő.

De ahogy a darabban is elhangzik, „egy 1000 wattos neonlámpa nem ilyen feltűnő”, így tehát törvényszerű a lebukás. Az élet-halál harc vége azonban happy end, így lesz az Apáca showból egy kacagtató, mégis érzelmes mese, amelyben azért az alkotók mégis csak elrejtettek néhány fontos gondolatot barátságról, hűségről és szerelemről.

Szente Vajk, a darab fordítója és rendezője a magyar változatba mindent belesűrített, ami egy jó musicalhez elengedhetetlen: humort, grandiózus látványvilágot és táncokat, valamint a fülbemászó dallamokat mesteri módon eléneklő énekeseket.

A szereplőgárda persze sokak számára már ismert, hiszen a 2018-ban színpadra álló csapat tért vissza Szegedi Szabadtéri Játékok deszkáira.

Sári Évi Delorisa pimasz és harsány, jól illik Alföldi Róbert visszafogott és hűvös Curtiséhez, de még inkább a humorával és végtelen öniróniájával hódító, Eddie-t játszó Feke Pálhoz. De különbözősége ellenére legfőképpen mégiscsak az apácákhoz illik – ők lesznek az első igaz barátai.

002-011140.jpg

Sári Évi az Apáca Show-ban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szereplőgárda mellett az előadás sem változott sokat a bemutató óta, ez a változatlanság pedig a koncepció része. „A bemutató idején az első hónapokban közel százezer ember látta az Apáca show-t, és a darab egy olyan sikerszéria elé nézett, mint az elmúlt években nagyon kevés musical” – mondja a Fideliónak Szente Vajk. „Az élet aztán úgy hozta, hogy a 2020-ra tervezett szegedi sorozat elmaradt. Idén végre hazakerült az előadás, mi pedig a próbák alatt többször felemlegettük, hogy milyen szuper próbaidőszakunk volt anno, és mennyire jó, hogy újra itt lehetünk.

Most az volt a feladatunk, hogy ismét fölépítsük, amit 2018-ban megcsináltunk, lélektanilag, technikailag és látványban egyaránt, ugyanabban a megszokott, magas minőségben.”

Nem csupán a darab tért haza Szegedre, a társulati tagok is kellemes emlékekkel érkeztek a Szabadtéri Játékokra. A zárdafőnököt játszó Janza Katát például már 25 éve várják nyaranta egy csésze habos kávéra a törzshelyén.

„Nekem Szeged már szinte az otthont jelenti” – meséli Kata. „Amikor már csak előadás van és nincsenek napközben próbák, még egy kis pihenés is belefér. Az pedig, hogy a szabad ég alatt játszhatunk a Dóm téren, ad az előadásnak valami pluszt. Számomra ez ráadásul örök nosztalgia és örök szerelem, hiszen itt játszottam életem első főszerepét, az Elisabethet”.

003-011143.jpg

Janza Kata az Apáca Showban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A viszontlátás öröme pedig a nézőkön is érződött, hiszen az Apáca Show végén felzúgó taps jelezte, hogy a kényszerszünet alatt az előadás mit sem veszített fényéből, ugyanolyan átütő erővel szólalt meg a Dóm alatt. Vagy ahogyan Deloris mondaná: „Ez atom-brutál állat volt!”

Fejléckép: jelenet az Apáca Show 2021-es szegedi előadásából (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.