Zenés színház

Ima a csillagok alatt – visszatért Szegedre az Apáca Show

2021.08.16. 09:10
Ajánlom
2018 után visszatért a szegedi Dóm térre az elmúlt évek egyik legnagyobb musicalsikere, az Apáca Show. Az 1992-es kultfilm színpadi adaptációja nem ígér többet egy kellemes, szórakoztató nyáresti darabnál, de ezt a vállalását maximálisan teljesíti.

Az alaptörténet mindenki számára ismerős lehet, aki látta a Whoopi Goldberg nevével fémjelzett eredeti mozit: Deloris, a közepesen tehetséges popénekesnő véletlenül szemtanúja lesz annak, ahogy gengszter szeretője, Curtis lelő egy embert. Az alvilág figurái elől menekülve a nő egy apácazárdában bújik el, ahol egyetlen feladata van – ne legyen feltűnő.

De ahogy a darabban is elhangzik, „egy 1000 wattos neonlámpa nem ilyen feltűnő”, így tehát törvényszerű a lebukás. Az élet-halál harc vége azonban happy end, így lesz az Apáca showból egy kacagtató, mégis érzelmes mese, amelyben azért az alkotók mégis csak elrejtettek néhány fontos gondolatot barátságról, hűségről és szerelemről.

Szente Vajk, a darab fordítója és rendezője a magyar változatba mindent belesűrített, ami egy jó musicalhez elengedhetetlen: humort, grandiózus látványvilágot és táncokat, valamint a fülbemászó dallamokat mesteri módon eléneklő énekeseket.

A szereplőgárda persze sokak számára már ismert, hiszen a 2018-ban színpadra álló csapat tért vissza Szegedi Szabadtéri Játékok deszkáira.

Sári Évi Delorisa pimasz és harsány, jól illik Alföldi Róbert visszafogott és hűvös Curtiséhez, de még inkább a humorával és végtelen öniróniájával hódító, Eddie-t játszó Feke Pálhoz. De különbözősége ellenére legfőképpen mégiscsak az apácákhoz illik – ők lesznek az első igaz barátai.

002-011140.jpg

Sári Évi az Apáca Show-ban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szereplőgárda mellett az előadás sem változott sokat a bemutató óta, ez a változatlanság pedig a koncepció része. „A bemutató idején az első hónapokban közel százezer ember látta az Apáca show-t, és a darab egy olyan sikerszéria elé nézett, mint az elmúlt években nagyon kevés musical” – mondja a Fideliónak Szente Vajk. „Az élet aztán úgy hozta, hogy a 2020-ra tervezett szegedi sorozat elmaradt. Idén végre hazakerült az előadás, mi pedig a próbák alatt többször felemlegettük, hogy milyen szuper próbaidőszakunk volt anno, és mennyire jó, hogy újra itt lehetünk.

Most az volt a feladatunk, hogy ismét fölépítsük, amit 2018-ban megcsináltunk, lélektanilag, technikailag és látványban egyaránt, ugyanabban a megszokott, magas minőségben.”

Nem csupán a darab tért haza Szegedre, a társulati tagok is kellemes emlékekkel érkeztek a Szabadtéri Játékokra. A zárdafőnököt játszó Janza Katát például már 25 éve várják nyaranta egy csésze habos kávéra a törzshelyén.

„Nekem Szeged már szinte az otthont jelenti” – meséli Kata. „Amikor már csak előadás van és nincsenek napközben próbák, még egy kis pihenés is belefér. Az pedig, hogy a szabad ég alatt játszhatunk a Dóm téren, ad az előadásnak valami pluszt. Számomra ez ráadásul örök nosztalgia és örök szerelem, hiszen itt játszottam életem első főszerepét, az Elisabethet”.

003-011143.jpg

Janza Kata az Apáca Showban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A viszontlátás öröme pedig a nézőkön is érződött, hiszen az Apáca Show végén felzúgó taps jelezte, hogy a kényszerszünet alatt az előadás mit sem veszített fényéből, ugyanolyan átütő erővel szólalt meg a Dóm alatt. Vagy ahogyan Deloris mondaná: „Ez atom-brutál állat volt!”

Fejléckép: jelenet az Apáca Show 2021-es szegedi előadásából (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Könyv

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ismét a zenés színházat ünnepli Debrecen

Második alkalommal rendezi meg a Debreceni Ünnepi Játékokat az idén ötéves Coopera. A július 31. és augusztus 15. között zajló rendezvénysorozat középpontjában a zene, a színház és az opera áll.
Zenés színház hír

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Zenés színház interjú

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

A balettkar oszlopos tagjaként Kapitány Dorottya az elmúlt években a Budapesti Operettszínház csaknem összes darabjában látható volt, tavasszal pedig egészen új szerepben próbálhatta ki magát: a Jekyll és Hyde koreográfus-asszisztensi feladatait látta el. Az indulásról, a háttérben zajló folyamatokról és az új feladatkörről is beszélgettünk.
Zenés színház hír

Cser Krisztián, Szántó Andrea, Rácz Rita és Balázsi Gergő Ármin is a Magyar Állami Operaház kamaraművésze

Bár július folyamán még tartanak előadásokat, a Magyar Állami Operaház hagyományos évadzáró Csillagóra-gáláján kamaraművészi és más rangos díjakkal tüntette ki munkatársait.
Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.