Zenés színház

In memoriam Laczó István

2008.01.23. 00:00
Ajánlom
CD-bemutatót tartottak szerdán a Magyar Állami Operaházban, ami ritkaság, hiszen a nagymúltú intézmény fennállásának eddigi 124 éve alatt először lát napvilágot olyan hanghordozó, amely saját gondozásban (és a Discorara Kft. kiadásásban) jelenik meg, a ház művészeinek közreműködésével. Az In memoriam Laczó István című albumon a legszebb magyar tenorhangok egyike hallható.

Dr. Szomolányi István, a Discorara Kft. alapító-vezetője Jókai szavait idézte: "Egy előadóművész kettős sírban nyugszik: ez a föld és a feledés. Laczó István operakultúránk egyszeri, besorolhatatlan és kivételes egyénisége, akinek nevét sajnos nem sokan ismerik. Laczó és kortársai olyan színvonalat képviseltek az opera műfajában, mint az Aranycsapat a labdarúgásban – de míg az Aranycsapatnak megadatott az évszázad labdarúgó mérkőzése, addig e kiváló művészek még színpadra se léphettek a külföldi operaházakban. Laczó István az Operaház egyik legmegbecsültebb tagja volt, és én feladatomnak tekintettem, hogy ezt a hangot megismertessem a közönséggel."

Kiemelte, hogy ez az album azonban nem csak az operaénekesről, hanem családjáról is szól. Felesége Zsögön Lenke (operaénekes), lánya Laczó Ildikó (operaénekes) és fia ifj. Laczó István (vízierőműépítész) felvételei nélkül nem tudták volna kiadni ezt a CD-t, hiszen Laczó művészetét hanglemez nem örökítette meg, és a rádiófelvételekből is csak töredékek maradtak fenn.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy még vannak olyan emberek, mint Dr. Szomolányi István is, akik sok értékes dolgot gyűjtenek, hogy azokat mások számára is elérhetővé tegyék. Hozzátette, hogy az Operaház a régi felvételek megfelelő archiválása mellett újakat is szeretne készíteni.

Mihályi Endre, az Operaház marketing és kommunikációs igazgatója így nyilatkozott: "Az ország létszámát tekintve kicsi, így kicsi a piac is. Az ilyen unikumnak számító felvételek kiadása, mint amilyen Laczó Isváné is, nagyon nehéz, épp ezért különleges dolog, hogy ez a CD napvilágot látott. Ezét az Operaház honlapján belül egy digitális hangarchívumot szeretnénk létrehozni, amelynek egyik első darabja az az 1945-ös Rossini-nyitány, amelyet Toscanini vezényel, és amely jelenleg is letölthető az opera.hu oldalon. A későbbiekben a legfontosabb előadások legszebb pillanatait is itt lennének elérhetőek."

A CD-bemutatón jelen volt Laczó Ildikó is, aki meghatva köszönte meg Dr. Szomolányinak és az Operaház vezetésének, hogy létrejöhetett ez az album, amely Laczó mellett olyan más előadóknak is emléket állít, akiknek hangját semmilyen más hangfelvétel nem őrzi.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.