Zenés színház

In memoriam Laczó István

2008.01.23. 00:00
Ajánlom
CD-bemutatót tartottak szerdán a Magyar Állami Operaházban, ami ritkaság, hiszen a nagymúltú intézmény fennállásának eddigi 124 éve alatt először lát napvilágot olyan hanghordozó, amely saját gondozásban (és a Discorara Kft. kiadásásban) jelenik meg, a ház művészeinek közreműködésével. Az In memoriam Laczó István című albumon a legszebb magyar tenorhangok egyike hallható.

Dr. Szomolányi István, a Discorara Kft. alapító-vezetője Jókai szavait idézte: "Egy előadóművész kettős sírban nyugszik: ez a föld és a feledés. Laczó István operakultúránk egyszeri, besorolhatatlan és kivételes egyénisége, akinek nevét sajnos nem sokan ismerik. Laczó és kortársai olyan színvonalat képviseltek az opera műfajában, mint az Aranycsapat a labdarúgásban – de míg az Aranycsapatnak megadatott az évszázad labdarúgó mérkőzése, addig e kiváló művészek még színpadra se léphettek a külföldi operaházakban. Laczó István az Operaház egyik legmegbecsültebb tagja volt, és én feladatomnak tekintettem, hogy ezt a hangot megismertessem a közönséggel."

Kiemelte, hogy ez az album azonban nem csak az operaénekesről, hanem családjáról is szól. Felesége Zsögön Lenke (operaénekes), lánya Laczó Ildikó (operaénekes) és fia ifj. Laczó István (vízierőműépítész) felvételei nélkül nem tudták volna kiadni ezt a CD-t, hiszen Laczó művészetét hanglemez nem örökítette meg, és a rádiófelvételekből is csak töredékek maradtak fenn.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy még vannak olyan emberek, mint Dr. Szomolányi István is, akik sok értékes dolgot gyűjtenek, hogy azokat mások számára is elérhetővé tegyék. Hozzátette, hogy az Operaház a régi felvételek megfelelő archiválása mellett újakat is szeretne készíteni.

Mihályi Endre, az Operaház marketing és kommunikációs igazgatója így nyilatkozott: "Az ország létszámát tekintve kicsi, így kicsi a piac is. Az ilyen unikumnak számító felvételek kiadása, mint amilyen Laczó Isváné is, nagyon nehéz, épp ezért különleges dolog, hogy ez a CD napvilágot látott. Ezét az Operaház honlapján belül egy digitális hangarchívumot szeretnénk létrehozni, amelynek egyik első darabja az az 1945-ös Rossini-nyitány, amelyet Toscanini vezényel, és amely jelenleg is letölthető az opera.hu oldalon. A későbbiekben a legfontosabb előadások legszebb pillanatait is itt lennének elérhetőek."

A CD-bemutatón jelen volt Laczó Ildikó is, aki meghatva köszönte meg Dr. Szomolányinak és az Operaház vezetésének, hogy létrejöhetett ez az album, amely Laczó mellett olyan más előadóknak is emléket állít, akiknek hangját semmilyen más hangfelvétel nem őrzi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.
Zenés színház ajánló

Egy este Puccinivel – Online látható Jonas Kaufmann koncertje a milánói Scalában

Az opera rajongók számára különleges programot kínál Jonas Kaufmann Puccini-áriaestjének koncertfelvétele. A milánói Scalában 2015-ben rögzített előadás április 2-4. között online elérhető a Pannonia Entertainment online csatornáján.