Zenés színház

Indul az évad az Operaházban

2010.08.25. 12:30
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház Budapest szeptember 5-én egy szoboravatóval és egy koncerttel kezdi meg 2010/2011-es szezonját.

Gustav Mahler születésének 150. évfordulóján Mahler-programmal nyitja meg új évadját az Operaház. Szeptember 5-én 18 órától Krasznai János szobrászművész Mahler portrészobrát avatják a dalszínház Székely Bertalan Termében. Az eseményen, amelynek hzigazdája Vass Lajos főigazgató lesz, ünnepi beszédet mond Michael Zimmermann osztrák nagykövet, Rockenbauer Zoltán és Fischer Ádám. Ezt követően 19.30-tól Mahler II. (Feltámadás) szimfóniája csendül fel a színházteremben, Fischer Ádám vezényletével, az est szólistái: Rácz Rita és Gál Erika, közreműködik az MR Énekkar (karigazgató: Somos Csaba).

Az Erkel-emlékévhez kapcsolódva szeptember 5-én kulturális vetélkedőt rendez Budapesten a Zöldgömb Sport Klub a Magyar Nemzeti Múzeum, a Balassi Intézet és a Magyar Állami Operaház támogatásával.  A játékosok a verseny napján a Magyar Nemzeti Múzeumban kapják kézhez a feladatsort, majd a zeneszerző életében meghatározó két fontos helyszín érintése után jutnak el a célhoz, a Magyar Állami Operaházba, ahol a helyes megfejtők között értékes díjakat sorsolnak ki. A játékra az általános iskolás korosztálytól kezdődően várják a jelentkezést augusztus 30-ig.

"Az előjáték dübörgő recsegései és rezes visszhangjai azonnal a végtelen térbe ragadnak bennünket; és a végén a hangszerek roppant zengése, miközben az éggel dacoló ördög füttyei vakmerően kigúnyolják a nagyszerű tetőfokokat, borzongással tölti el a hallgatót" - így írt G. B. Shaw Arrigo Boito Mefistofele című operájáról, amelynek premierje szeptember 14-én lesz. A művet Kovalik Balázs állítja színpadra Bretz Gábor, Fekete Attila és Létay Kiss Gabriella főszereplésével, Kovács János vezényletével.

Szeptember 18-án az Operaház is képviselteti magát a Színházi Évadnyitó Fesztiválon. Az Andrássy úti forgatagban az Operaház is standot állít, a nagyszínpadon pedig 17.15-től műsorral, Donizetti Viva La Mamma című vígoperájának részleteivel várja a közönséget.

A 2010/2011-es évadban is folytatódik a műismertetés. Idén 13 műsorra tűzött operáról tartanak bevezetőt színházi szakemberek, zenetörténészek, rendezők és karmesterek az Operaház Székely Bertalan Termében. Az ismertetők az esti előadások előtt egy órával kezdődnek, belépő: az adott opera bármelyik előadására megváltott jegy.

Egy-egy új karmester vagy beálló énekes új értelmezési tartományokkal, új energiákkal gazdagíthatja a már futó produkciókat.

Szeptemberben a Tosca- és a Carmen-előadásokat a Leonard Bernstein-díjas karmester, Moshe Atzmon vezényli. A nemzetközi hírű dirigens vezető karmestere volt többek között a Sydney-i Szimfonikus Zenekarnak, a Hamburgi Rádiózenekarnak, a Tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekarnak, a Nagoyai Filharmonikusoknak, emellett számos nagyhírű zenekart vezényelt szerte a világban, a leghíresebb operaházakban és koncerttermekben. Budapesten 2009-ben mutatkozott be az Operaház Nabucco-előadásának dirigenseként.( Előadásai: szeptember 9., 10., 12., 15., 16., 18., 23.) Rossini A sevillai borbély című operáját szeptember 11-én, 19-én, 28-án, és október 8-án a Mainzi Állami Operaház karmestere, a fiatal Halász Péter dirigálja.

A tavalyi évadban, Andrejs Zagars rendezésében bemutatott Strauss-opera, A rózsalovag szeptember 29-én két új főszereplővel kerül színre. A tábornagynét Szabóki Tünde, Ochs bárót Szvétek László alakítja, Sophie szerepében Kertesi Ingrid lép színre. Az előadást Dénes István dirigálja. Október 9-től négy alkalommal tekintheti meg a közönség Mozart vígoperáját, a Figaro házasságát, Kovács János vezényletével. Almaviva grófné szerepében Tokody Ilona lép színre, a gróf szerepében Kálmán Péter látható. Újra műsorra kerül a Norma. Bellini talán legkedveltebb drámai operáját 2006-ban láthatta utoljára az Operaház közönsége. A Norma október 3-ától november végéig hat alkalommal lesz műsoron - márciusban további három előadás várható. A címszerepet Lukács Gyöngyi, Pollione szerepét Fekete Attila, Adalgisát Pánczél Éva alakítja, vezényel: Kocsár Balázs.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.