Zenés színház

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

2022.09.23. 10:55
Ajánlom
A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.

A kortárs kamaraopera-játék témája a szabadság és diktatúra működése, és az 1973-as balassagyarmati túszejtést dolgozza fel. Az előadás célja, hogy a nézők a történelmi eseményen keresztül rálássanak, megértsék és feldolgozzák az emberi és hatalmi viszonyokat.

A produkció nemzetközi együttműködésben létrejövő mű, amely ugyan kapcsolódik az érintett műfajokhoz, azonban egyedi, kortárs zenei és színházi élményt kínál.

Ki fizeti meg a szabadság árát? Milyen érzés túsznak lenni? – teszik fel a kérdést az alkotók, felelevenítve Magyarország egyik legismertebb túszejtési akcióját, amelyben a balassagyarmati laktanya párttitkárának két fiatal fia egy leánykollégium lakóit ejtette foglyul. Az öt napig tartó akció alatt a fő követelésük az volt, hogy elhagyhassák az országot.

Az előadásban elhangzó szövegek valódi dokumentumok anyagán alapulnak, melyeket Hatala Csenge rendezett kötetbe Hírzárlat című regényében.

A Túszoperát, amely Gryllus Samu, Varga Vince és MuPATh egyesület közös munkájaként jött létre, és szeptember 18-án mutatták be Bécsben, Tara Khozein, Budapesten élő amerikai születésű szoprán, Mikecz Kornél Brnóban élő magyar basszbariton, Josefa Beil német születésű bécsi színésznő és Dominik Förtsch, Bécsben élő színész, zeneszerző szólaltatja meg.

A szeptember 24-i Túszoperáról bővebb információ a Trafó oldalán olvasható.

Fejléckép: Túszopera (forrás: Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.