Zenés színház

Iratmegsemmisítés és milliárdos hiány az Operaházban

2010.10.22. 16:48
Ajánlom
Legkevesebb négy szemeteszsáknyi dokumentumot daráltak le az Operaházban tegnap este azt követően, hogy a minisztérium tájékoztatta az intézmény vezetőit a ma bejelentett személyi változásokról.

Mint azt az már a déli órákban tudni lehetett, Réthelyi Miklós miniszter a mai napon visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház igazgatója, és Szabó Attila gazdasági igazgató megbízatását. A döntés alapjául az a munkaanyag szolgált, amelyet az Operaház átvilágításával megbízott bizottság néhány nappal korábban juttatott el a minisztérium részére. A bizottság vezetője és Horváth Ádám miniszteri biztos a Fidelio.hu-nak elmondta, hogy olyan gazdasági visszaélésekre is fény derült, amelyek nyomán komolyan felmerült a vezetők büntetőjogi felelőssége is. A bizottság által készített anyag - a most felmentettek mellett - három további, vezető beosztású személy felelősségét valószínűsíti, az esetleges további személyi intézkedésekről Horváth Ádám saját hatáskörben dönt majd.

A miniszteri biztos - aki a mai naptól fogva a főigazgatói jogokat is gyakorolja az Operaházban - elmondta, hogy az Operaház igazgatóságán tegnap estétől rohamtempóban komoly mennyiségű iratot semmisítettek meg, emellett valószínűleg számos dokumentum el is hagyta az Operaház épületét. Az előbbi akció nyomai most is láthatóak az igazgatóság titkárságán (képünkön). Egyelőre nem tudni, hogy milyen iratokat semmisítettek meg, kinek az utasítására és milyen okból.

Horváth Ádám elmondta azt is, hogy az Operaház pénzügyi helyzete válságosabb, mint eddig bármikor gondolták volna: amíg néhány napja még csak 300 millió forint körüli hiányt feltételeztek, a pénzügyi vezető által küldött legfrissebb kimutatás szerint már több mint 1,3 milliárd forint hiányzik az intézmény kasszájából.

Telefonon elértük Vass Lajost, aki a házban történteket egyelőre nem kívánta kommentálni, ugyanakkor az 1,3 milliárdos hiányt erősen túlzónak találja. Szabó Attilát egyelőre nem sikerült elérnünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Klasszikus

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Könyv

80 éves Tolnai Ottó

A költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.