Zenés színház

Iratmegsemmisítés és milliárdos hiány az Operaházban

2010.10.22. 16:48
Ajánlom
Legkevesebb négy szemeteszsáknyi dokumentumot daráltak le az Operaházban tegnap este azt követően, hogy a minisztérium tájékoztatta az intézmény vezetőit a ma bejelentett személyi változásokról.

Mint azt az már a déli órákban tudni lehetett, Réthelyi Miklós miniszter a mai napon visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház igazgatója, és Szabó Attila gazdasági igazgató megbízatását. A döntés alapjául az a munkaanyag szolgált, amelyet az Operaház átvilágításával megbízott bizottság néhány nappal korábban juttatott el a minisztérium részére. A bizottság vezetője és Horváth Ádám miniszteri biztos a Fidelio.hu-nak elmondta, hogy olyan gazdasági visszaélésekre is fény derült, amelyek nyomán komolyan felmerült a vezetők büntetőjogi felelőssége is. A bizottság által készített anyag - a most felmentettek mellett - három további, vezető beosztású személy felelősségét valószínűsíti, az esetleges további személyi intézkedésekről Horváth Ádám saját hatáskörben dönt majd.

A miniszteri biztos - aki a mai naptól fogva a főigazgatói jogokat is gyakorolja az Operaházban - elmondta, hogy az Operaház igazgatóságán tegnap estétől rohamtempóban komoly mennyiségű iratot semmisítettek meg, emellett valószínűleg számos dokumentum el is hagyta az Operaház épületét. Az előbbi akció nyomai most is láthatóak az igazgatóság titkárságán (képünkön). Egyelőre nem tudni, hogy milyen iratokat semmisítettek meg, kinek az utasítására és milyen okból.

Horváth Ádám elmondta azt is, hogy az Operaház pénzügyi helyzete válságosabb, mint eddig bármikor gondolták volna: amíg néhány napja még csak 300 millió forint körüli hiányt feltételeztek, a pénzügyi vezető által küldött legfrissebb kimutatás szerint már több mint 1,3 milliárd forint hiányzik az intézmény kasszájából.

Telefonon elértük Vass Lajost, aki a házban történteket egyelőre nem kívánta kommentálni, ugyanakkor az 1,3 milliárdos hiányt erősen túlzónak találja. Szabó Attilát egyelőre nem sikerült elérnünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Zenés színház magazin

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház videó

Íme a Pavarotti-dokumentumfilm első rövid előzetese!

A Grammy-gála közben játszották le először Ron Howard új dokumentumfilmjének teaserét.
Zenés színház galéria

Így halad az Operaház felújítása - FOTÓK!

Habár már tudni lehet, hogy nem lesz kész idén, a „kiszivárgó” fotók alapján nagyon várjuk az Ybl-palota elkészültét.