Zenés színház

Iratmegsemmisítés és milliárdos hiány az Operaházban

2010.10.22. 16:48
Ajánlom
Legkevesebb négy szemeteszsáknyi dokumentumot daráltak le az Operaházban tegnap este azt követően, hogy a minisztérium tájékoztatta az intézmény vezetőit a ma bejelentett személyi változásokról.

Mint azt az már a déli órákban tudni lehetett, Réthelyi Miklós miniszter a mai napon visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház igazgatója, és Szabó Attila gazdasági igazgató megbízatását. A döntés alapjául az a munkaanyag szolgált, amelyet az Operaház átvilágításával megbízott bizottság néhány nappal korábban juttatott el a minisztérium részére. A bizottság vezetője és Horváth Ádám miniszteri biztos a Fidelio.hu-nak elmondta, hogy olyan gazdasági visszaélésekre is fény derült, amelyek nyomán komolyan felmerült a vezetők büntetőjogi felelőssége is. A bizottság által készített anyag - a most felmentettek mellett - három további, vezető beosztású személy felelősségét valószínűsíti, az esetleges további személyi intézkedésekről Horváth Ádám saját hatáskörben dönt majd.

A miniszteri biztos - aki a mai naptól fogva a főigazgatói jogokat is gyakorolja az Operaházban - elmondta, hogy az Operaház igazgatóságán tegnap estétől rohamtempóban komoly mennyiségű iratot semmisítettek meg, emellett valószínűleg számos dokumentum el is hagyta az Operaház épületét. Az előbbi akció nyomai most is láthatóak az igazgatóság titkárságán (képünkön). Egyelőre nem tudni, hogy milyen iratokat semmisítettek meg, kinek az utasítására és milyen okból.

Horváth Ádám elmondta azt is, hogy az Operaház pénzügyi helyzete válságosabb, mint eddig bármikor gondolták volna: amíg néhány napja még csak 300 millió forint körüli hiányt feltételeztek, a pénzügyi vezető által küldött legfrissebb kimutatás szerint már több mint 1,3 milliárd forint hiányzik az intézmény kasszájából.

Telefonon elértük Vass Lajost, aki a házban történteket egyelőre nem kívánta kommentálni, ugyanakkor az 1,3 milliárdos hiányt erősen túlzónak találja. Szabó Attilát egyelőre nem sikerült elérnünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.