Zenés színház

Ismeretlen Sosztakovics-operát találtak

2009.03.26. 00:00
Ajánlom
Gerard McBurney angol zenetörténész Moszkvában azonosította az Orango című Sosztakovics-opera részleteit. A zongorakotta első oldalára a szerző azt írta: pamflet.

A művet Sosztakovics 1932-ben komponálta, a futurista opéra satirique librettistái az antibolsevikből lett kommunista sci-fi író, Alekszej Tolsztoj és egy, a sztálini tisztogatásoknak áldozatul esett újságíró-irodalomkritikus, Alekszander Sztarcsakov voltak. Az opera első felvonásának zongorakottáit Olga Digonszkaja fedezte fel 2006-ban a zeneszerző hagyatékában, majd a Tolsztoj család dokumentumai között megtalálta a három felvonásos opera teljes librettóját.

A darab címszereplője, Orango egy biomorf, azaz félig ember, félig majom, a szovjet tudomány nagyszerűségének bizonyítéka. Orangót az első felvonásban közszemlére teszik, hogy elkápráztassa a szovjet népet, a nyugatot pedig provokálja. Először újságíró, a fennálló rend szónoka válik belőle, a darab végére pedig a kommunista párt főtitkára lesz. Az idő nem volt megfelelő a politikai pamfleteknek, ezért valószínű, hogy töredékben maradt a mű. Az Orango zenéje hasonlóságot mutat a Hamlet kísérőzenéjével (1932) és a Leningrádban 1931-ben bemutatott Bolt (Csavar) című balett zenéjével, de azoknál szatirikusabb és "halálosabb", kifejezve ezzel is a kor hangulatát.

McBurney, aki a Chicagói Szimfonikusok művészeti tanácsadója, 2009 közepére tervezi a megtalált zenei anyag, azaz a 45 perces első felvonás hangszerelésének befejezését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.