Zenés színház

Ismeretlen Sosztakovics-operát találtak

2009.03.26. 00:00
Ajánlom
Gerard McBurney angol zenetörténész Moszkvában azonosította az Orango című Sosztakovics-opera részleteit. A zongorakotta első oldalára a szerző azt írta: pamflet.

A művet Sosztakovics 1932-ben komponálta, a futurista opéra satirique librettistái az antibolsevikből lett kommunista sci-fi író, Alekszej Tolsztoj és egy, a sztálini tisztogatásoknak áldozatul esett újságíró-irodalomkritikus, Alekszander Sztarcsakov voltak. Az opera első felvonásának zongorakottáit Olga Digonszkaja fedezte fel 2006-ban a zeneszerző hagyatékában, majd a Tolsztoj család dokumentumai között megtalálta a három felvonásos opera teljes librettóját.

A darab címszereplője, Orango egy biomorf, azaz félig ember, félig majom, a szovjet tudomány nagyszerűségének bizonyítéka. Orangót az első felvonásban közszemlére teszik, hogy elkápráztassa a szovjet népet, a nyugatot pedig provokálja. Először újságíró, a fennálló rend szónoka válik belőle, a darab végére pedig a kommunista párt főtitkára lesz. Az idő nem volt megfelelő a politikai pamfleteknek, ezért valószínű, hogy töredékben maradt a mű. Az Orango zenéje hasonlóságot mutat a Hamlet kísérőzenéjével (1932) és a Leningrádban 1931-ben bemutatott Bolt (Csavar) című balett zenéjével, de azoknál szatirikusabb és "halálosabb", kifejezve ezzel is a kor hangulatát.

McBurney, aki a Chicagói Szimfonikusok művészeti tanácsadója, 2009 közepére tervezi a megtalált zenei anyag, azaz a 45 perces első felvonás hangszerelésének befejezését.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Zenés színház kritika

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kirsten Dehlholm, az Operaház Pelléas és Mélisande című előadásának rendezője

A nemzetközileg elismert színházi rendezőt és képzőművészt július 10-én, 79 éves korában érte a halál – adta hírül a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

Fáradók, féldrágakövek és egy aranyelefánt – Verdi Aidája a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Az idén 25. alkalommal nyitja meg július 10-én a szabadtéri operaelőadások kedvelői előtt kapuit az osztrák-magyar határtól pár percre található Szentmargitbányai Kőfejtő. Giuseppe Verdi remekművét, az Aidát tűzik műsorra.
Zenés színház hír

Művészeit díjazta az évadzárás alkalmából a Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Csillagóra gáláján pénteken díjátadóval búcsúztatta az évadot, ami azonban a nyári Verdi-sorozatokkal egészen augusztus közepéig tart.