Zenés színház

Ismerje meg a Ringet – Rövidített változat

2015.03.16. 14:30
Ajánlom
Richard Wagner közel tizenhét órás operaciklusa nem könnyű falat, olykor még a műfaj legelvetemültebb rajongóinak is megfekszi a gyomrát. Sorozatunkban most mégis megpróbáljuk kicsit közelebb hozni ezt a monumentális művet. Felvételek, részletek, rendezések – avagy a Ring legjava.

Ha valaki egyszer megkérdezné, hogyan érdemes nekifogni a Háború és békének, vélhetően azt felelnénk neki, hogy kezdje az első oldallal. Ha valaki ugyanezt kérdezné meg a Ringgel kapcsolatban, a válasz már korántsem lenne olyan egyszerű. Ugyan kérdezőnkkel megpróbálhatjuk végighallgattatni elejétől a végéig a teljes tetralógiát, ezzel az operabérletesek helyett borítékolhatóan csak a saját ellenségeink sorát fogjuk szaporítani. Netalán összeválogathatjuk neki a Ring legszebb részleteit, de korántsem lesz olyan könnyű dolgunk, mint például Verdi vagy Puccini esetében lenne. Wagner zenéjéből szinte lehetetlen jó Best of albumot készíteni (legutóbb a BFZ-nek sikerült), ahogy egy jó regényből képtelenség csak a legjobb oldalakat elolvasni.

A megoldást - állítólag Wagner unokájának kérésére - a tavaly elhunyt Lorin Maazel találta meg: egyetlen szimfonikus műbe sűrítette össze a Ring legfontosabb motívumait, és bár Wagner rajongói közül voltak, akik eretnekséget kiáltottak - nem minden alap nélkül - A Ring szavak nélkülnek kétségtelenül megvannak a maga erényei is. A legfontosabb motívumok, dallamok és karakterek ugyanis mind hiánytalanul bekerültek ebbe az alig több mint egyórás darabba.

És ezt tudtad? Wagner a Ringben minden egyes érzelemnek, tárgynak és karakternek saját dallamot írt. Ezek a motívumok kisebb-nagyobb változtatásokkal újra és újra visszatérnek a tetralógiában, így a meglehetősen szövevényes történet nemcsak a szavak, de a dallamok szintjén is követhetővé válik. Ha érdekel, Wagner szerint milyen hangja van egy óriásnak, vagy egy kupac aranynak, kattints ide és böngéssz a leghajmeresztőbb motívumok között.  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.