Zenés színház

Ismerje meg a Ringet – Rövidített változat

2015.03.16. 14:30
Ajánlom
Richard Wagner közel tizenhét órás operaciklusa nem könnyű falat, olykor még a műfaj legelvetemültebb rajongóinak is megfekszi a gyomrát. Sorozatunkban most mégis megpróbáljuk kicsit közelebb hozni ezt a monumentális művet. Felvételek, részletek, rendezések – avagy a Ring legjava.

Ha valaki egyszer megkérdezné, hogyan érdemes nekifogni a Háború és békének, vélhetően azt felelnénk neki, hogy kezdje az első oldallal. Ha valaki ugyanezt kérdezné meg a Ringgel kapcsolatban, a válasz már korántsem lenne olyan egyszerű. Ugyan kérdezőnkkel megpróbálhatjuk végighallgattatni elejétől a végéig a teljes tetralógiát, ezzel az operabérletesek helyett borítékolhatóan csak a saját ellenségeink sorát fogjuk szaporítani. Netalán összeválogathatjuk neki a Ring legszebb részleteit, de korántsem lesz olyan könnyű dolgunk, mint például Verdi vagy Puccini esetében lenne. Wagner zenéjéből szinte lehetetlen jó Best of albumot készíteni (legutóbb a BFZ-nek sikerült), ahogy egy jó regényből képtelenség csak a legjobb oldalakat elolvasni.

A megoldást - állítólag Wagner unokájának kérésére - a tavaly elhunyt Lorin Maazel találta meg: egyetlen szimfonikus műbe sűrítette össze a Ring legfontosabb motívumait, és bár Wagner rajongói közül voltak, akik eretnekséget kiáltottak - nem minden alap nélkül - A Ring szavak nélkülnek kétségtelenül megvannak a maga erényei is. A legfontosabb motívumok, dallamok és karakterek ugyanis mind hiánytalanul bekerültek ebbe az alig több mint egyórás darabba.

És ezt tudtad? Wagner a Ringben minden egyes érzelemnek, tárgynak és karakternek saját dallamot írt. Ezek a motívumok kisebb-nagyobb változtatásokkal újra és újra visszatérnek a tetralógiában, így a meglehetősen szövevényes történet nemcsak a szavak, de a dallamok szintjén is követhetővé válik. Ha érdekel, Wagner szerint milyen hangja van egy óriásnak, vagy egy kupac aranynak, kattints ide és böngéssz a leghajmeresztőbb motívumok között.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.