Zenés színház

Ismerje meg a Ringet – Rövidített változat

2015.03.16. 14:30
Ajánlom
Richard Wagner közel tizenhét órás operaciklusa nem könnyű falat, olykor még a műfaj legelvetemültebb rajongóinak is megfekszi a gyomrát. Sorozatunkban most mégis megpróbáljuk kicsit közelebb hozni ezt a monumentális művet. Felvételek, részletek, rendezések – avagy a Ring legjava.

Ha valaki egyszer megkérdezné, hogyan érdemes nekifogni a Háború és békének, vélhetően azt felelnénk neki, hogy kezdje az első oldallal. Ha valaki ugyanezt kérdezné meg a Ringgel kapcsolatban, a válasz már korántsem lenne olyan egyszerű. Ugyan kérdezőnkkel megpróbálhatjuk végighallgattatni elejétől a végéig a teljes tetralógiát, ezzel az operabérletesek helyett borítékolhatóan csak a saját ellenségeink sorát fogjuk szaporítani. Netalán összeválogathatjuk neki a Ring legszebb részleteit, de korántsem lesz olyan könnyű dolgunk, mint például Verdi vagy Puccini esetében lenne. Wagner zenéjéből szinte lehetetlen jó Best of albumot készíteni (legutóbb a BFZ-nek sikerült), ahogy egy jó regényből képtelenség csak a legjobb oldalakat elolvasni.

A megoldást - állítólag Wagner unokájának kérésére - a tavaly elhunyt Lorin Maazel találta meg: egyetlen szimfonikus műbe sűrítette össze a Ring legfontosabb motívumait, és bár Wagner rajongói közül voltak, akik eretnekséget kiáltottak - nem minden alap nélkül - A Ring szavak nélkülnek kétségtelenül megvannak a maga erényei is. A legfontosabb motívumok, dallamok és karakterek ugyanis mind hiánytalanul bekerültek ebbe az alig több mint egyórás darabba.

És ezt tudtad? Wagner a Ringben minden egyes érzelemnek, tárgynak és karakternek saját dallamot írt. Ezek a motívumok kisebb-nagyobb változtatásokkal újra és újra visszatérnek a tetralógiában, így a meglehetősen szövevényes történet nemcsak a szavak, de a dallamok szintjén is követhetővé válik. Ha érdekel, Wagner szerint milyen hangja van egy óriásnak, vagy egy kupac aranynak, kattints ide és böngéssz a leghajmeresztőbb motívumok között.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Rab Gyula: „Felüdülést jelent számomra ez a könnyedebb műfaj”

A Junior-díjas Rab Gyula magyarországi karrierjén kívül nemzetközi szinten is sikeres tenorista. Elsősorban operát énekel, de most, a Palotakoncertek vendégfellépőjeként az operett műfajában is belekóstol.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.