Zenés színház

Ismét a zenés színházat ünnepli Debrecen

2022.06.29. 11:30
Ajánlom
Második alkalommal rendezi meg a Debreceni Ünnepi Játékokat az idén ötéves Coopera. A július 31. és augusztus 15. között zajló rendezvénysorozat középpontjában a zene, a színház és az opera áll.

A 2022-es fesztivál programjának összeállításakor a szervezők különösen fontosnak tartották az összművészetiséget, ezért az érdeklődők irodalmi és dokumentumfilm estekkel is találkozhatnak.

A felnőtteknek szóló előadások mellett helyet kapnak a fiataloknak szóló események is. A programokkal a fesztivál 16 napja alatt négy helyszínen találkozhat a közönség. A Kossuth tér és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad mellett a Csokonai Irodalmi Laborban rendezik az irodalmi esteket és a filmvetítéseket, míg

a Kodály Zeneiskola ad otthont a bel canto mesterkurzusnak, melynek mestere a világhírű tenor, Ramón Vargas lesz.

„Debrecenre rendkívül sokszínű kulturális élet jellemző, de nem tekintjük véglegesnek ezt az állapotát, szeretnénk még több színvonalas programnak otthont adni. A Debreceni Ünnepi Játékok tavaly újonnan került be a karneváli hét kínálatába, és rögtön óriási sikert aratott. A város ikonikus helyszínein megvalósult telt házas előadások a magyarság és a magyar kultúra ünnepévé váltak. Már a kezdetektől abban gondolkodtunk, hogy hagyományt teremtsünk a programsorozattal Debrecenben, egyre inkább nyitva a nemzetközi színtér felé” – mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

A Debreceni Ünnepi Játékok Mozart A varázsfuvola című operájával veszi kezdetét, amely a Csokonai Színház társulatának előadásában, Gemza Péter igazgató rendezésében valósul meg.

„A Debreceni Ünnepi Játékok valódi ünnep a városban, a zenés színház ünnepe.

Hatalmas öröm számomra, hogy a Csokonai Színház operaelőadásával, A varázsfuvolával nyílik az Ünnepi Játékok idei szezonja, hogy aztán két héten át együtt ünnepelhessenek a debreceniek és a városba látogatók” – mondta Gemza, hozzátéve, hogy a helyszín különleges atmoszférájának köszönhetően új megközelítésben csendülhet fel Mozart műve. A produkciót magyar nyelven, angol felirattal láthatják a nézők.

A Játékok keretein belül rendezik meg augusztus 2-án a Székely-est határok nélkült, melyen a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint a Magyar Örökség-díjas Pál István Szalonna idézi meg a néptánc és a népzene hagyományait.

A Kossuth tér augusztus 8-én kapcsolódik be a programsorozatba a LantArt Produkció új előadásával, a Mária evangéliumával. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi rockoperája Juronics Tamás rendezésében valósul meg.

Augusztus 9-én egy estére Hollywood is Debrecenbe költözik, Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója a debreceni Kodály Filharmonikusok közreműködésével ad ízelítőt a legjobb filmzenékből.

Rost Andrea és Oszvald Marika is színpadra lép a Debreceni Nyári Játékok keretében, ünnepi koncerttel ünnepelve születésnapját.

Az augusztus 10-i Kerek világ – születésnapi gálakoncerten a népzenétől a világzenén át, a klezmerig, jazzig és operáig számos stílus képviselteti magát, míg az augusztus 11-i 7Oszvald Marika koncerten a legnépszerűbb operettslágerek csendülnek fel olyan művészek közreműködésével, mint Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Csere László, Laki Péter, Peller Károly és Vadász Zsolt.

A Coopera Kodály Zoltán előtt is tiszteleg augusztus 13-án: a magyar zene meghatározó alakja ugyanis 140 évvel ezelőtt született, a „Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy” című összművészeti gálakoncert feleleveníti a zeneszerző életművének legfontosabb állomásait és alkotásait.

Augusztus 15-én a Klasszikusok Éjszakáján a klasszikus zene kedvelőit várják a Kossuth térre, ahol Somogyi-Tóth Dániel vezényletével a Kodály Filharmonikusok Debrecen ad koncertet Ramón Vargas közreműködésével. A hangverseny első részében elhangzik Antonín Dvořák IX. „Újvilág” szimfóniája, majd a műsor második felében az operairodalom legnépszerűbb tenoráriáit hallhatja a közönség.

„A Debreceni Ünnepi Játékok egyik nagy kihívásának tekintjük, hogy olyan történetekkel töltsük meg a fesztivált, amelyeket követően a közönségünk – a lelki feltöltődésen túl – lehetőséget kaphat egyfajta iránymutatásra, miközben azok tartalmas beszélgetésekre ösztönöznek úgy, hogy közösséget összetartó és a hagyományok közös ápolására buzdító hatásuk is van” – mondta Vadász Dániel fesztiváligazgató, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a közönség színvonalas, elgondolkodtató előadásokat lásson.

Az előadásokat kedvezményes jeggyel látogathatják a diák-, pedagógus-, vagy nyugdíjas-igazolvánnyal rendelkezők. A szervezők továbbá kedvezményeket biztosítanak azon nézők számára is, akik több különböző előadásra egyidejűleg vásárolják meg jegyeiket. 

Bővebb információk és jegyvásárlás a Debreceni Ünnepi Játékok honlapján olvasható!

Fejléckép:

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fülledt érzelmek és csábító intrikák – Veszedelmes viszonyok a Margitszigeti Színházban

A nyár csúcspontján, július 27-én a XVIII. század Franciaországának titkai és cselszövései kelnek életre a Margitszigeti Színház színpadán.
Zenés színház kritika

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Zenés színház hír

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.
Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.