Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

2023.09.29. 13:10
Ajánlom
Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.

A neves német operamagazin, az Opernwelt immár harmincadik alkalommal közöl listát az elmúlt szezon legjobbjairól. A világ különböző pontjain működő negyvenkét kritikus szavazta meg, melyek voltak a 2022/23-as évad legkiemelkedőbb előadásai, operaprodukciói és további legjelentősebb művészi eredményei az opera világában

A legjobb operaháznak a Frankfurti Operát választották, amely így már hetedik alkalommal birtokolja a címet. Az intézmény a legjobb kórus, ősbemutató és újrafelfedezés díját is besöpörte.

A Bajor Állami Opera is tarolt:

ötszáz éves zenekara, a Bajor Állami Zenekar mellett Prokofjev Háború és béke című darabjából készült előadásukat is elismerték, utóbbit mint az évad legjobb új produkcióját.

A művet színre állító Dmitrij Csernyakov pedig az év rendezője lett. (Az előadás online közvetítését a hazai közönség is láthatta, mivel az az intézmény és az Arte Concert oldalán is elérhető volt.)

A legjobb énekes díját Michael Volle kapta, akit A nürnbergi mesterdalnokok bécsi és a Ring berlini előadásában nyújtott produkciójáért is méltattak (utóbbi előadást szintén Csernyakov rendezte). A legjobb fiatal énekes Konstantin Krimmel lett, többek között a müncheni Così fan tuttéban nyújtott alakítása miatt. Az év karmesterének Kirill Petrenkót választották, elsősorban Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának előadása miatt.

Az Opernwelt által kiválasztott legjobb művészek és produkciók teljes listája itt érhető el. >>>

Az említett produkciókon kívül az elmúlt évadban beszámoltunk Michael Volle Falstaffjáról a firenzei Teatro del Maggióban, Konstantin Krimmelt pedig a Máté-passióban hallottuk, Berlinben.

Fejléckép: Michael Volle (Wotan) és Anja Kampe (Brünnhilde) a Berlini Állami Opera előadásában, A walkürben (fotó/forrás: Monika Rittershaus / Berlini Állami Opera)

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Kapcsolódó

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

Az éppen Prokofjev Háború és békéjének bemutatójára készülő Bajor Állami Opera művészei a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezetésével egy ukrán népdalból készítettek videót február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján.

Klímaaktivisták zavarták meg a Bajor Állami Zenekar luzerni koncertjét

Klímaaktivisták zavarták meg a Bajor Állami Zenekar luzerni koncertjét

Az idén ötszázadik születésnapját ünneplő müncheni együttes a kerek évforduló alkalmából nagyszabású európai koncertturnéra indult, ám svájci hangversenyüket rendzavarók szakították félbe.

A nagyok titkai

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.

Lohengrin és A jég szektája

Lohengrin és A jég szektája

Mundruczó Kornél müncheni Wagner-rendezése meglepetést tartogathatott annak, aki ismeri a neves alkotó itthoni munkáit, az események mintha Szorokin Jég-trilógiájának titkos közösségében zajlottak volna. A Bajor Állami Opera július 16-i előadását láttuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Zenés színház interjú

A negyedik te magad légy! – Pacsay Attila zeneszerző az Artabanról

Különleges, az érzékszerveinkkel játszó előadásnak ad otthont decemberben az Eiffel Műhelyház: Pacsay Attila zenéjével és Almási-Tóth András szövegével jön létre az új magyar kamarazene-ciklus. Az Artaban című darabról a zeneszerzőt faggattuk.
Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.