Zenés színház

Ismét két nyelven szólalt meg Rómeó és Júlia

2010.03.02. 16:08
Ajánlom
Október után újra kétnyelvű Rómeó és Júlia produkciót láthattak két estén át a musicalrajongók, az előadásnak azonban 2010 februárjának végén nem a Budapesti Operettszínház adott otthont, hanem a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház.

A románok őszi vendégjátékára a Biennale, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében került sor, most ennek viszonzására utaztak ki a magyar művészek Bukarestbe.

A Zenés Színházi Unió alapító tagjai között szerepel mindkét teátrum, melyek már több éve működnek együtt és rendeznek közösen gálákat, produkciókat. Egyike volt ezeknek február 20-án és 21-én Bukarestben a kétnyelvű Rómeó és Júlia előadás. A szintén KERO® által rendezett bukaresti produkcióban, melyet 2009 tavasza óta látható Bukarestben, a Montague család románul, a Capuletek magyarul, a Verona hercegét alakító Imre Sebastian pedig mindkét nyelven énekelt.

Az előadás és a próbák maradandó élményt nyújtottak minden szereplőnek. A románok nagy szeretettel fogadták magyar vendégeiket, Júliát, azaz Vágó Bernadettet, a Dadát játszó Polyák Lillát, Homonnay Zsoltot (Paris), Fürdeni Nikolettet (Capuletné), Imre Sebastiant (Escalus), valamint Sz. Nagy Ildikót, Csuha Lajost és Petridisz Hrisztoszt. Az itthon már több mint 400 előadást megélt Rómeó és Júlia Romániában is hatalmas sikert arat minden este, a közönség a kétnyelvű előadáson is állva éljenezte a művészeket.

A páratlan román-magyar kulturális program egyben protokolláris eseménnyé is vált. 20 ország diplomáciai képviselője fogadta el Füzes Oszkár magyar nagykövet meghívását az előadásra és az azt követő fogadásra. Kerényi Miklós Gábor - KERO® az előadás utáni beszédében elmondta: "Ha az ember egy városban sikeres előadást hoz létre boldogság, ha ez a siker egy másik nyelven, egy másik városban is működik, még nagyobb boldogság. De ami ma este itt megtörtént, számomra csoda, hiszen mindig is a zenés színház népeken, nyelveken, kultúrákon átívelő erejében, sikerében hittem, és ezért dolgoztam!"

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.