Zenés színház

Ismét két nyelven szólalt meg Rómeó és Júlia

2010.03.02. 16:08
Ajánlom
Október után újra kétnyelvű Rómeó és Júlia produkciót láthattak két estén át a musicalrajongók, az előadásnak azonban 2010 februárjának végén nem a Budapesti Operettszínház adott otthont, hanem a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház.

A románok őszi vendégjátékára a Biennale, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében került sor, most ennek viszonzására utaztak ki a magyar művészek Bukarestbe.

A Zenés Színházi Unió alapító tagjai között szerepel mindkét teátrum, melyek már több éve működnek együtt és rendeznek közösen gálákat, produkciókat. Egyike volt ezeknek február 20-án és 21-én Bukarestben a kétnyelvű Rómeó és Júlia előadás. A szintén KERO® által rendezett bukaresti produkcióban, melyet 2009 tavasza óta látható Bukarestben, a Montague család románul, a Capuletek magyarul, a Verona hercegét alakító Imre Sebastian pedig mindkét nyelven énekelt.

Az előadás és a próbák maradandó élményt nyújtottak minden szereplőnek. A románok nagy szeretettel fogadták magyar vendégeiket, Júliát, azaz Vágó Bernadettet, a Dadát játszó Polyák Lillát, Homonnay Zsoltot (Paris), Fürdeni Nikolettet (Capuletné), Imre Sebastiant (Escalus), valamint Sz. Nagy Ildikót, Csuha Lajost és Petridisz Hrisztoszt. Az itthon már több mint 400 előadást megélt Rómeó és Júlia Romániában is hatalmas sikert arat minden este, a közönség a kétnyelvű előadáson is állva éljenezte a művészeket.

A páratlan román-magyar kulturális program egyben protokolláris eseménnyé is vált. 20 ország diplomáciai képviselője fogadta el Füzes Oszkár magyar nagykövet meghívását az előadásra és az azt követő fogadásra. Kerényi Miklós Gábor - KERO® az előadás utáni beszédében elmondta: "Ha az ember egy városban sikeres előadást hoz létre boldogság, ha ez a siker egy másik nyelven, egy másik városban is működik, még nagyobb boldogság. De ami ma este itt megtörtént, számomra csoda, hiszen mindig is a zenés színház népeken, nyelveken, kultúrákon átívelő erejében, sikerében hittem, és ezért dolgoztam!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.