Zenés színház

Ismét rajthoz áll az Operaház

2012.10.05. 15:46
Ajánlom
A tavalyi sportsiker után a Magyar Állami Operaház idén négy csapatot is indított az október 7-i Spar Budapest Maratonon.

Az Operaház delegáltjai a "Fut a színház" Ekiden-váltó kategóriájában vállalkoztak a maratoni táv teljesítésére. Az Opera I. nevű csapatban ügyvezetők és énekesek - köztük Miklósa Erika, Mozsár István - vegyesen indultak. Az Operaház kettes számú versenyzői között zenekari tagokat találhatók, a csapat első tagja Szőke Zoltán, egyéni maratonista, aki jelenlétével akár konkurenciát is jelenthet a nagy próbatétel előtt álló Miklósa Erika és csapata számára. A szombati verseny ugyanis a Kossuth-díjas koloratúrszopránnak a november 4-i New York Maraton főpróbája is egyben. Az énekesnő nevezését a Metropolitan Opera (Met), a Nemzetközi Fair Play Bizottság és a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlása alapján fogadták el, így ő lesz az első New York történetében, aki főszerepet énekelt a Metben, és indulhat a város világhírű futóversenyén is. Az Operaház másik két csapata díszletesekből és statisztákból verbuválódott össze.

"A maratonra való jelentkezést még én kezdeményeztem tavaly az Operaháznál. Úgy gondolom, hogy egy futóeseményen nemcsak a civileknek, hanem a művészeknek is ott a helyük. A sport ugyanis ugyanúgy a kultúra részterületéhez tartozik, mint az opera. Jómagam például az atletizálás területéről érkeztem az opera világába és elárulhatom, hogy nem is áll annyira távol egymástól a két világ. Mindkettőhöz jó nagy adag kitartásra, szorgalomra és fegyelmezettségre van szükség. Egy zenésznek ezért csak jól jöhet, ha akár amatőr szinten is, de űz valamilyen sportot. A tavalyi kezdeményezés egyébként szerintem jól sült el. Ezt mutatja az is, hogy idén már négy csapatot is nevezett az Operaház. Remélem sikerült ezzel hagyományt teremtenünk" - nyilatkozta a vasárnapi futóesemény kapcsán Miklósa Erika.

Az Operaház zenészei a dalszínház előtt elhaladó csapatokat fúvós- és kórusmuzsikával is biztatják majd vasárnap. Délelőtt fél tizenegy órától egy rézfúvós kvintett lesz hallható. Utánuk következik a dalszínház énekkarának tagjaiból alakult kamaraegyüttes, akik Händel Győzelmi kórusát a Júdás Makkabeus című oratóriumból, valamint Mozart Varázsfuvolájának Zárókórusát fogják megszólaltatni a homlokzati erkélyről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.