Zenés színház

Ismét rajthoz áll az Operaház

2012.10.05. 15:46
Ajánlom
A tavalyi sportsiker után a Magyar Állami Operaház idén négy csapatot is indított az október 7-i Spar Budapest Maratonon.

Az Operaház delegáltjai a "Fut a színház" Ekiden-váltó kategóriájában vállalkoztak a maratoni táv teljesítésére. Az Opera I. nevű csapatban ügyvezetők és énekesek - köztük Miklósa Erika, Mozsár István - vegyesen indultak. Az Operaház kettes számú versenyzői között zenekari tagokat találhatók, a csapat első tagja Szőke Zoltán, egyéni maratonista, aki jelenlétével akár konkurenciát is jelenthet a nagy próbatétel előtt álló Miklósa Erika és csapata számára. A szombati verseny ugyanis a Kossuth-díjas koloratúrszopránnak a november 4-i New York Maraton főpróbája is egyben. Az énekesnő nevezését a Metropolitan Opera (Met), a Nemzetközi Fair Play Bizottság és a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlása alapján fogadták el, így ő lesz az első New York történetében, aki főszerepet énekelt a Metben, és indulhat a város világhírű futóversenyén is. Az Operaház másik két csapata díszletesekből és statisztákból verbuválódott össze.

"A maratonra való jelentkezést még én kezdeményeztem tavaly az Operaháznál. Úgy gondolom, hogy egy futóeseményen nemcsak a civileknek, hanem a művészeknek is ott a helyük. A sport ugyanis ugyanúgy a kultúra részterületéhez tartozik, mint az opera. Jómagam például az atletizálás területéről érkeztem az opera világába és elárulhatom, hogy nem is áll annyira távol egymástól a két világ. Mindkettőhöz jó nagy adag kitartásra, szorgalomra és fegyelmezettségre van szükség. Egy zenésznek ezért csak jól jöhet, ha akár amatőr szinten is, de űz valamilyen sportot. A tavalyi kezdeményezés egyébként szerintem jól sült el. Ezt mutatja az is, hogy idén már négy csapatot is nevezett az Operaház. Remélem sikerült ezzel hagyományt teremtenünk" - nyilatkozta a vasárnapi futóesemény kapcsán Miklósa Erika.

Az Operaház zenészei a dalszínház előtt elhaladó csapatokat fúvós- és kórusmuzsikával is biztatják majd vasárnap. Délelőtt fél tizenegy órától egy rézfúvós kvintett lesz hallható. Utánuk következik a dalszínház énekkarának tagjaiból alakult kamaraegyüttes, akik Händel Győzelmi kórusát a Júdás Makkabeus című oratóriumból, valamint Mozart Varázsfuvolájának Zárókórusát fogják megszólaltatni a homlokzati erkélyről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.