Zenés színház

Ismét rajthoz áll az Operaház

2012.10.05. 15:46
Ajánlom
A tavalyi sportsiker után a Magyar Állami Operaház idén négy csapatot is indított az október 7-i Spar Budapest Maratonon.

Az Operaház delegáltjai a "Fut a színház" Ekiden-váltó kategóriájában vállalkoztak a maratoni táv teljesítésére. Az Opera I. nevű csapatban ügyvezetők és énekesek - köztük Miklósa Erika, Mozsár István - vegyesen indultak. Az Operaház kettes számú versenyzői között zenekari tagokat találhatók, a csapat első tagja Szőke Zoltán, egyéni maratonista, aki jelenlétével akár konkurenciát is jelenthet a nagy próbatétel előtt álló Miklósa Erika és csapata számára. A szombati verseny ugyanis a Kossuth-díjas koloratúrszopránnak a november 4-i New York Maraton főpróbája is egyben. Az énekesnő nevezését a Metropolitan Opera (Met), a Nemzetközi Fair Play Bizottság és a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlása alapján fogadták el, így ő lesz az első New York történetében, aki főszerepet énekelt a Metben, és indulhat a város világhírű futóversenyén is. Az Operaház másik két csapata díszletesekből és statisztákból verbuválódott össze.

"A maratonra való jelentkezést még én kezdeményeztem tavaly az Operaháznál. Úgy gondolom, hogy egy futóeseményen nemcsak a civileknek, hanem a művészeknek is ott a helyük. A sport ugyanis ugyanúgy a kultúra részterületéhez tartozik, mint az opera. Jómagam például az atletizálás területéről érkeztem az opera világába és elárulhatom, hogy nem is áll annyira távol egymástól a két világ. Mindkettőhöz jó nagy adag kitartásra, szorgalomra és fegyelmezettségre van szükség. Egy zenésznek ezért csak jól jöhet, ha akár amatőr szinten is, de űz valamilyen sportot. A tavalyi kezdeményezés egyébként szerintem jól sült el. Ezt mutatja az is, hogy idén már négy csapatot is nevezett az Operaház. Remélem sikerült ezzel hagyományt teremtenünk" - nyilatkozta a vasárnapi futóesemény kapcsán Miklósa Erika.

Az Operaház zenészei a dalszínház előtt elhaladó csapatokat fúvós- és kórusmuzsikával is biztatják majd vasárnap. Délelőtt fél tizenegy órától egy rézfúvós kvintett lesz hallható. Utánuk következik a dalszínház énekkarának tagjaiból alakult kamaraegyüttes, akik Händel Győzelmi kórusát a Júdás Makkabeus című oratóriumból, valamint Mozart Varázsfuvolájának Zárókórusát fogják megszólaltatni a homlokzati erkélyről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.