Zenés színház

Ismét színpadon az eredeti Hamupipőke

2011.03.17. 08:21
Ajánlom
A párizsi Opéra Comique-ben mintegy száz év után játszották ismét Jules Massenet francia zeneszerző Hamupipőke című operájának eredeti változatát.

Az 1899. május 24-én a Favart Teremben bemutatott "kis ékszer" a komponista ismertebb operáihoz (Werther, Thais, Manon, Esclarmonde, Ariane) hasonlóan a nőiség finom ábrázolását adja. A francia Charles Perrault feldolgozásában legismertebb történet a mostohája és annak két lánya által elnyomott, szolgasorba kényszerített Hamupipőkéről szól, akibe beleszeret a nősülni akaró ifjú herceg. A mesét Massenet 1894-95-ben zenésítette meg.

A komponista dallamainak érzékiségét fokozza, hogy a herceget az eredeti változatban nő énekli, nem pedig tenor, ahogy az utóbbi évtizedek néhány opera-előadásában vagy pedig egy 1978-as lemezen történt, amelyen a Massenet nőalakjainak kiváló tolmácsolójaként ismert amerikai Frederica von Stade mezzoszoprán partnere a norvég Nicolai Gedda tenorista volt. A Hamupipőke (Cendrillon) eredeti változatát azonban a bemutatása óta eltelt több mint egy évszázadban nem hallhatták az operarajongók. Az Opéra Comique a régizene egyik specialistája, Marc Minkowski vezényletével, a barokk ünnepekben gyakorlott Benjamin Lazar rendezésében, a Les Musiciens-du-Louvre-Grenoble zenekarával, a címszerepben Judith Gautier és Blandine Staskiewicz fellépésével állította színre Massenet művét az Opéra Comique, az Opéra de Saint-Étienne és a Grand Théâtre de la ville de Luxembourg koprodukciójában, a herceget pedig Michèle Losier alakította.

A balettzenét nem kurtították meg, Cécile Roussat és Julien Lubeck koreográfiája pedig a Le Monde kritikusa szerint "varázslatosan" működött, csupán az 'Elektromosság tündérének' öltöztetett táncosnő jelmezét kifogásolta, mivel annak öve egy meglehetősen rossz hatást keltő világító szalag volt. A rendező Benjamin Lazar a Fée Éléctricité kissé anakronisztikus megidézésével arra utalt, hogy az Opéra-Comique-ba éppen a Hamupipőke ősbemutatójának évében vezették be a villanyáramot.

Jules Massenet (1842-1912) első operáját A nagynéni címmel írta, névjegyét a Don César de Bazan című, 1872-ben írt vígoperával tette le, a Palais Garnier számára írt Lahore királya (1876-77) meghozta számára az országos ismertséget, pályája legnagyobb diadalát pedig az 1884-ben írt Manonnal (szöveg: Henri Meilhac, Philippe Gille) aratta; későbbi művei gyengébb visszhangot keltettek. Massenet-ra erősen hatott az opéra lyrique (Gounod és Ambroise Thomas), merített a grand opéra hagyományából (Meyerbeer), de Wagner és a verizmus hatása is felfedezhető műveiben. Szvitek, egyházi zenék, oratóriumok, dalok, dalciklusok, zongoradarabok és néhány balett mellett 28 operát - ezek közül az 1910-ben bemutatott Don Quichottét Saljapin számára - komponált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.