Zenés színház

James Levine a Carnegie Hallban

2013.05.21. 12:50
Ajánlom
A világhírű karmester bő két év szünet után dirigálta a Metropolitan Opera Zenekarát a New York-i Carnegie Hallban.

A 69 éves művész 2011 augusztusában szenvedett gerincsérülést, amelynek következtében részlegesen megbénult, és még mindig nem épült fel teljesen. A Carnegie Hallban rendezett vasárnapi koncerten kerekes székben ülve vezényelte a zenekart egy olyan pódiumon, amelyet a MET kifejezetten számára készíttetett. A The New York Times dicsőséges visszatérésről számolt be: Levine a legjobb oldalát mutatta a Wagner Lohengrin-előjátékát, Beethoven 4. zongoraversenyét (G-dúr, op. 58) és Schubert "Nagy" C-dúr szimfónáját (D 944) felvonultató koncerten. A karmester erőteljesen és ihletetten vezényelte a zenekart, kimerültségnek semmi jelét nem adta - írta a tekintélyes napilap. A versenymű szólistája Jevgenyij Kiszin volt.

Levine-t, aki két kezét a magasba emelve adta jelét a visszatérés felett érzett örömének, hét percig tartó tapssal, állva ünnepelte a kétezer-nyolcszáz fős közönség.

A dirigens 1971-ben debütált a Metropolitan Operaházban, ahol főzeneigazgatói posztját az utóbbi évek megpróbáltatásai, számos hátműtétje és veseátültetése ellenére is megtartotta. A közönség legutóbb 2011. május 14-én láthatta őt a karmesteri pódiumon. A 2013-2014-es évadban három operát és további számos előadást vezényel a MET-ben a tervek szerint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.